Bordeauxská jícha

V minulosti významný základní ochranný přípravek  u ovocných rostlin a révy vinné, používaný proti houbovým chorobám, hlavně proti perenospoře. Dále účinně brání rozvoji řady houbových chorob (plíseň bramborová, listová skvrnitost). V současné době je b. j. v praxi nahrazena mnohem účinnějšími syntetickými fungicidy, zůstává ale doporučována v rámci některých alternativních pěstitelských technologiích (bio). Jedná se o směs síranu měďnatého (modré skalice) a vápenného mléka, říká se jí také měďnato-vápenná jícha, používána je jen čerstvě namíchaná a neředěná. Základní 1,5 % roztok získáme rozpuštěním 1,5 kg síranu měďnatého (modré skalice) v 50 l vody, s následným přidáním 1,5 kg hašeného vápna rovněž rozmíchaného v 50 l vody.