
Čím odlákat škvory, vosy nebo sršně od dozrávajícího ovoce
26. 7. 2021Škvoři patří v zahradách k užitečnému hmyzu. Živí se mšicemi či jiným drobným hmyzem, vajíčky a larvami. Ale jsou také hmyzem všežravým.
Sedíme s kolegou Ivanem Dvořákem, pracovníkem Odborného oddělení ČZS nad jeho dvěma díly Jedlých zahrad a zahrádek, které nedávno vyšly v nakladatelství Walden Press.
Ivane, má smysl pěstovat si vlastní zeleninu a ovoce v dnešní době, kdy všechno koupíme celoročně v obchodě?
Pěstování vlastních potravin má více vrstev. Trávíme čas venku, máme pohyb, něco se o rostlinách dozvíme, víme, co za takovým plodem zahrádky je. Učí nás trpělivosti a pokoře. Hlavně ale máme svoji zeleninu a ovoce, o které víme, jak a z čeho vyrostla, čím byla ošetřována. O kupovaných produktech nevíme, čím byly hnojeny, ošetřeny, kdo všechno je měl v ruce, kde a jak dlouho ležely. Pokud se nám urodí více, máme možnost si udělat zásoby na zimní období, ať již využijeme mrazák, sklep nebo sklenice. Také si můžeme vypěstovat plodiny, které se běžně v obchodech nenabízejí, anebo za přemrštěné ceny. Málokdy jsou vidět topinambury, vodnice, některé ředkve, čerstvý chřest. Čerstvý hrášek nekoupíme téměř nikdy, podobně čerstvé lusky fazolu. Nebo třeba bob. Čerstvý polníček můžeme sklízet celou zimu. Obdobně roketu (rukolu) a další listovou zeleninu.
To už je jiná. Takže plody zahrádek jsou čerstvé, známe jejich historii, většinou i ušetříme, ale nemusí to být vždy. Jsou plodiny, které jsou náročnější na práci a ošetřování a plodiny, které rostou skoro samy. A ty v knize doporučuješ, jak a co pěstovat, aby to fungovalo a potřebovalo to jen nezbytné množství péče.
Jsou plodiny, které se snadno pěstují i jen při víkendovém ošetřování. Určitá dávka znalostí je třeba vždy. V knize radím jak na to. Zobrazují se zde moje čtyřicetileté zkušenosti očištěné od slepých uliček. Ty čtenáři ušetřím. Patnáct let jsem pracoval v botanické zahradě a těch užitkových druhů tam bylo na 1500. Tam jsem si slepých uliček občas užil dost. Třeba jak pěstovat divoká rajčata dovezená přímo z And.
Myslím si, že cenné je to, že v knize není nic vyčteného ani přejatého, že jsou to opravdu tvými zkušenostmi získané znalosti.
Rostliny, o kterých píšu, jsem na své zahradě pěstoval minimálně pět let, většinou ale mnohem déle. Jedinou výjimkou je ačokča, kterou jsem po dvou letech přestal pěstovat. Jedl jsem ji sám a rodině jsem ji potajmu přidával do zeleninových směsí.
Knihy lze objednat na e-shopu nakladatele www.biobooks.cz. Základní cena je 490 Kč za jeden díl. Čtenáři Zahrádkáře získají na každý díl slevu 50 Kč. Při objednávce v Košíku uveďte do kolonky Slevový kód (Vložte svůj kód) heslo ZAHRADKAR24. Knihy vám budou zaslány Českou poštou nebo Zásilkovnou dle vašeho výběru. Knihy lze zakoupit také přímo v redakci Zahrádkáře nebo na výstavách u stánku našeho časopisu.
Tomu rozumím, také ji nepěstuji, protože to v mém okolí nikdo nechce jíst. Znám ale lidi, kteří na ni nedají dopustit. Roste skoro sama a problémy s ní, co se týče pěstování, nejsou žádné.
Důležité je respektovat podmínky, které na zahradě máme. Expozici, nadmořskou výšku, půdu. Prakticky už i ve středních a vyšších polohách v posledních dvaceti letech zvládneme bez problémů dvě a více úrody z jednoho záhonu ročně. To v knize čtenáři také najdou.
Čili radíš, že se někdy poměrně omezená plocha dá využít mnohem intenzivněji, než jsme předpokládali.
Odborným partnerem obou publikací je časopis Zahrádkář a Český zahrádkářský svaz.
Mnohé druhy zeleniny, které se prodávají omezeně, dostaly nálepku, že to není dobré apod. Třeba tuřín, ze kterého se vařila polévka v koncentračních táborech, pyré z pastináku, které se může mírně naředit bramborou.
Hovoříme stále o zelenině, co ovoce? Mnohé ovoce nám vyroste skoro samo. Kdo pěstuje jahody, mívá jich spoustu a nejenom na přelomu jara a léta. Navíc převážná většina prodávaných jahod je ošetřovaná chemicky. Jahody na zahrádce sklidíme v plné zralosti. Navíc si můžeme dovolit pěstovat odrůdy, které velkopěstitel nikdy pěstovat nebude.
Z ovoce bývá vzácnější to „modré“. Borůvky sice koupíme, ale méně již zimolezy a muchovníky. K luxusnímu ovoci se propracoval i rybíz a angrešt, plodiny, které bývaly na každé zahrádce.
Do knihy, ze které jsou na konec dva díly, jsem uvedl vše, co pokládám za důležité, aby člověk věděl, když chce být na zahrádce úspěšný. Důraz jsem kladl na předpěstování, sázení, hnojení do zásoby. U stromků je důležité zapěstování. Ten první řez je nesmírně důležitý. Další důležitou věcí jsou choroby a škůdci. Snažil jsem se je ukázat na snímcích v počátečních stadiích, aby je čtenář rozpoznal co nejdříve.
Věřím, že kniha uchrání čtenáře slepých uliček a naučí ho pěstovat efektivně čerstvou a zdravou zeleninu a ovoce.
Děkuji za rozhovor
Nehrozí-li již silnější mrazy, hluboce ořežeme i keře a polokeře kvetoucí v létě a časně na podzim a to na jednoletých výhonech. Jednoleté letorosty je potřeba seříznout na několik oček, protože jen tak na nich narostou letošní silné výhony
Je úctyhodné, když se profesionál dokáže vcítit do amatérů. Smekám!
Ono to nebude tak jak píšete. jsem agronom a informace o zelenině, ovoci, ochraně, hnojení jsem sbíral až poté co jsem dostudoval VŠZ. A bylo to téměř čtyřicet let. A co v hlavě uvízlo, to jsem napsal.