Zrcadlo, zrcadlo, které jablko je nejkrásnější a nejchutnější

20. 12. 2021

Vánoce znamenají v domácnosti všeobecnou pohotovost. Dárky, úklid, nákupy a někde i výběr toho nejlepšího ovoce ze zahrádky na sváteční stůl. Je jím jablko.

Do mísy a košíků klademe pečlivě nablýskaná jablka s atraktivním vzhledem a skvělou chutí, prostě nejlepší z nejlepších. Jak optimálně provést ten casting jablečných slupek a dužnin?

Třeba jako v pohádce o Sněhurce. Mohli bychom se zeptat: „Zrcadlo, zrcadlo, které jablko je nejkrásnější a nejchutnější?“ Odpověď kouzelné reflexní plochy by asi zněla: Se slupkou zářivě červenou, s dužninou šťavnatou, svěží, s chutí individuálně variabilní od sladké přes navinulou až po spíše kyselou.

Které jablko bude nejlepší

Vánoční mohou být i jablka

Naproti tomu by Ivan Mládek stěží uspěl se svou písničkářskou úpravou příběhu: „Zlá královna přinesla Sněhurce jablíčko se slovy ‚Vůbec není otrávené‘ i když na to nevypadalo, bylo takové bledě modré.“ Modré jablko v sortimentu zatím nemáme, ale šlechtitelé mohou překvapit stejně jako kouzelné zrcadlo. Vždyť u brambor už vykouzlili modrofialovou odrůdu Valfi.

Dostupná zelená barva jablek zase bývá spojována s nezralostí a s kyselou chutí. Navzdory faktu, že existují oblíbené odrůdy zelené barvy příjemné chuti v konzumní zralostí – například japonská Mutsu. Červená slupka však zůstává v jasné výhodě. Pamětníci si vzpomenou, že už ve slabikáři u písmene J hleděli na idylický obrázek. V sadu pod stromy se červenala hromada zralých červených jablek.

Některé jablko dozraje do nejlepší chuti až několik měsíců po sklizni

Bude jablko ze zahrady s lákavým vzhledem také velmi příjemně vonět? A kdy chutná nejlahodněji? Vánoční ochutnávka prozradí, jestli už je výborné.

Potěšte své blízké či kamarády jablečnou degustací

Právě v čase vánočním nastává pomyslný předěl mezi podzimními odrůdami s konzumní zralostí do Vánoc a zimními odrůdami, které nejlepší chuť teprve získávají.

Co takhle využít příležitosti a ve volných svátečních dnech si udělat rodinné, případně přátelské hodnocení odrůd jablek. Nejlépe odrůd z vlastní zahrádky. Ale stejně tak můžete navrhnout rodičům či kamarádům, že rádi ochutnáte jejich skvělá jablka u společného stolu jako při opravdové degustací jablek. Už tím je potěšíte a pravděpodobně se dozvíte, nač by jindy řeč nepřišla.

  • Pro volné odpoledne či večer se ochutnávka může stát příjemnou společenskou zábavou. Základní podmínkou je ovšem znát název ochutnávaných odrůd.

Celkový popis odrůd jabloní – vlastnosti stromu a plodů uvádějí pomologie. Znalí pěstitelé informace nabídnou sami. Správné popisy se v důvěryhodném zdroji dají najít na internetu, po ruce mohou být hned.

Rubinola a Šampion

Rubinola a Šampion

Při jablečné seanci je možné neznalé účastníky seznámit s existencí tzv. deskriptorů – znaků  ochutnávaných odrůd. Někdo si přitom osvěží vzpomínku na školní hodinu přírodopisu, někdo další se rovnou upamatuje na botaniku, kdy se prvně setkal například s pojmem lenticely. A teď na svou vědomost účastník degustace naváže a dozví se, že tyto průduchy v jablečné slupce mohou být v popisu odrůdy uvedeny jako velké nebo drobné, tmavé nebo světlé…

Pro představu popis odrůdy Topaz

Plod středně velký, kulovitě kuželovitý až ploše kulovitý (jistě máte před očima tuto zajímavou virtuální tvarovou rozmanitost). Výška plodu/šířka = v průměru 0,86. Délka stopky 18 mm, 7 mm přes stopečnou jamku. Slupka je slabě mastná, středně pevná, kolem stopečné jamky někdy rzivá, barva oranžově žlutá. Krycí zbarvení je na ¼ až ¾ plodu, barva oranžová až červená, žíhaná až souvislého překrytí.

Dužnina je krémově zbarvená, pevná, křehká, velmi šťavnatá, sladce navinulá, výrazně aromatická, výborná. Sklizňová zralost na počátku října, konzumně zralá v listopadu, ve sklepě vydrží do března až do dubna. (Sus J. a kol. 2000, Obrazový atlas jádrovin. Knihovnička zahrádkáře, nakladatelství Květ, 101 s.)

Více o popisech jablek.

Jablka odrůd Topaz, Melodie a Melrose

Odrůdy připravené k degustaci

Jak ochutnávat jablko

Poté už je na řadě to nejatraktivnější na degustaci. Ochutnávání vzorků odrůd jablek a hodnocení chuťových vlastností odrůd. Vzorky můžeme ochutnávat pod pořadovými čísly. Jablka jsou pochopitelně umytá. Šéfdegustátor úvodem seznámí posuzovatele s hodnocenými znaky a způsobem jejich členění. Kvalitativní úrovně jednotlivých znaků jsou členěny do devítibodové stupnice se slovním vyjádřením.

Například vůně plodu může být: 1 – velmi silná, nepříjemná 2 – silná, nepříjemná 3 – slabá, nepříjemná 4 – zcela neznatelná 5 – slabá, nevýrazná 6 – slabá, příjemná 7 – silnější, příjemná 8 – silná, příjemná 9 – velmi silná, příjemná.

Všechny vzorkové klasifikační stupnice jablek.

Idared, Jantar, Florina, Gold Bohemia

Odrůdy Idared, Jantar, Florina, Gold Bohemia

Kdo je pečlivka, vytiskne formulář vzorové klasifikační stupnice i tabulku pro přehledný zápis celkových výsledků všech účastníků degustace. Bez pohádkového zrcadla tak s rodinou či přáteli vyhodnotíte například Jablko Vánoc 21. Přátelé, chutě do toho!

Degustace jablek v ČZS.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

na zahradě pěstuji tyto odrůdy idaret ,golden delices ,melodii,glostr,jonagold,rubín ,úrodu jsem měl solidní a nejvíce mi rodí glostr a golden delices rubín se chystám přeroubovat jinou odrůdou jelikož hodně chutná sršni a vose a většinou je ani nemohu skladovat chuťově mi nejvíce chutná golden delices a rubín

Za mě vedou staré odrůdy tj James Grieve, milované Gasokoyneho je moje TOP chutově neobvyklé, voňavé, křupavé. Pak samozřejmě Matčino, Boskopské- na křížaly, mošt, ale i je tka pikantní štavnaté. Jako fanšmekr si užiju Koženáč, ano není to krásné jablko, ale ta chut je opět báječná. Hm nesmím zapomenout na Zvonkovo pikantní svěží křupavý matador co má dobrou chut ještě v květnu

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

24. 4. 2024

Výsevní záhon pro venkovní předpěstování sazenic

Zejména v zeleninové zahradě je výhodné využívat menší volnou záhonovou plochu, na které si vypěstujeme sazeničky zeleniny. Kupované sazenice jsou mnohdy drahé a navíc nebývá k dispozici výběr odrůd podle našich představ.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x