Vistárie: Zkuste spustit vodopády krásy naplno

28. 5. 2021

Vistárie v naší zahradě kvete bílými, nyní půl metru dlouhými hrozny květů. K jejich pověstné nádheře však bylo potřeba ujít kousek cesty.

Slavné Viktoriiny vodopády ztrácejí v období sucha téměř všechnu vodu. Podobně může zklamat očekávání i popínavá kráska vistárie: Umí sice ohromit úžasnými vodopády svých květenství, ale i ona k tomu potřebuje takříkajíc plný průtok.

Naše vistárie v minulosti během kvetení bujně obrůstala výhony s listy. Květenství se ztrácela v zeleni jako voda v řece Zambezi v období sucha.  Pak jsem se naučil řezat přírůstky této dřeviny tak, aby patřičně vynikla její květenství. Jako vodopády v jižní Africe při plném průtoku.

Fialkově kvetoucí vistárie

Když se květenství ujme vlády

Volně rostoucí vistárie vytvářejí několikametrové ovíjivé výhony, které nekvetou. Řezem lze potlačit jejich růst a podpořit větvení. Na krátkých postranních větvích se potom zakládají květní pupeny. U mladých rostlin to může zkomplikovat fakt, že nemají dostatečně vyvinutou kořenovou soustavou, a mohou opakovaně trpět přísuškem. Snadno pak zasychají vzrůstné vrcholy a rostlina špatně přirůstá.

Střelba z lusků vistárie, ráže 1 cm

S vistáriemi je spojeno víc pozoruhodných vlastností. Stavba jednotlivých květů prozrazuje, že se jedná o rostlinu z čeledi bobovitých (Fabaceae). Na podzim je to ještě víc jasné: Po shození listů se objeví velké tvrdé lusky. Na jaře, když se do nich opře slunce, se projeví pnutí v chlopních lusků. A to je potom střelba. Plochá hnědá semena o centimetrovém průměru se z pouzdra vymrští velkou silou do vzdálenosti často větší než 15 m. Pozor na oči.

Vistárie kvete

Pěkně rozvětvená liána vistárie

Liána potřebuje oporu

Vistárie se neobejde bez opory. Věděl jsem od začátku, že násada od koštěte stačit nebude. Chtěl jsem ten úkol svěřit letité hrušni, značně zmožené rzí hrušňovou. Torzo mohutných kosterních větví měly postupně obrůst liány s květy v odstínech fialové a růžové. Experiment skončil fiaskem. Ani na pohled to nedopadlo lépe. Jediné, co se naplnilo, byl můj předpoklad, že pro hrušeň to bude úkol poslední.

Přispěly k tomu dřevokazné houby. Jejich plodnice kroužily kolem kmene ve stále těsnějším kruhu. Pak jednou, po návratu z dovolené, jsem místo torza stromu našel pořezanou hranici polen a liány povalující se na zemi.

Můj pokus ukončila tchyně. Pozvala vlastníka pily, aby situaci obhlédl a konal. Kmen se v tichosti složil na zem už ve chvíli, kdy se ho dotyčný dotkl rukou. Tak důkladně houby narušily kořeny uhynulé hrušně.

Vistáriím jsem pokorně postavil opěrnou konstrukci z hranolů. Jak pěkně kvetou, už víte.

Dovětek

Podobnost s průtokem vody Viktoriiných vodopádů mě však napadla až při pohledu na květenství vistárií ve venkovních expozicích Dendrologické zahrady v Průhonicích. Tamní květenství jsou ještě blíž vodě, která hřmí – jak v Africe říkají svým vodopádům.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Po vypěstování pevné kostry lze vistárii pěstovat jako dvoumetrový keř bez opory. Zaštípnete-li každý nový výhon včas (než zdřevnatí) za druhým očkem, pokvete vistárie celé léto.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x