Utrhla Eva jablko z rajčete poznání? Jsou rajská z ráje?

22. 5. 2021

Když jsem byl malý kluk, tak jsme jim říkali rajská jablíčka. Až později převládlo označení rajče, rajčata, rajče jedlé, lilek rajče (Solanum lycopersicum).

V každém případě je tato plodová zelenina z čeledi lilkovitých velmi oblíbenou zeleninou. Ačkoliv – v některých případech (i na úrovni nařízení EU nebo v některých státech Spojených států amerických) jsou rajská jablíčka ovocem. Nejednoznačných, ba i tajuplných otázek lze kolem rajčat najít víc.

V oblastech původu druhu v Jižní Americe jsou rajčata vytrvalé rostliny. V Česku je pěstujeme jako jednoleté plodiny.

Rajčata různých tvarů a barev

Rajská jablíčka ve tvarech a barvách, jak je známe dnes

Jako paradox rajčat je možné chápat, že nezralá rajská jsou jedovatá. Obsahují glykoalkaloid tomatin. Ovšem ve zralém stavu jsou plody přínosné obsahem zdraví prospěšných látek, jako je lykopen, beta-karoten, vitamin C.

A jsou rajská jablíčka původem z ráje? Asi to bude jinak. Slyšel snad někdo, že by Eva a Adam ochutnali jablko, které Eva utrhla z rajčete poznání?

Dvojí úroda: dole brambory, nahoře rajčata

Z porovnání vnějších znaků rostlin – listů, květů i plodů – je patrná blízká příbuznost rajčat s bramborem (lilek brambor, Solanum tuberosum). Pokud chceme být zahrádkáři pokusníci, jak se říká mičurini, můžeme zkusit naroubovat rajče na stonek bramboru.

Asi není u nás jiná plodina, která by vám dala dvojí úrodu – nahoře budete sklízet rajská, dole nakopete hlízy zemáků. No, není to báječná představa? Jen je mi divné, proč tato výhodná kombinace ještě neprorazila na zahrádkářském trhu, když se teď běžně prodávají roubované sazenice různých zelenin.

To je doba, než se dočkáme úrody

Z časového hlediska je pěstování rajčat velmi zdlouhavé. Od výsevu v první polovině března do poloviny července, kdy konečně můžeme utrhnout pár plodů na chuť, jsou to čtyři měsíce. Velmi dlouho trvá zrání prvních plodů, které ne a ne zčervenat.

Některé odrůdy ani nezčervenají, protože šlechtitelé záměrným křížením docílili jiné odrůdově typické zbarvení plodů – žluté, oranžové, fialové, téměř až černé.

Šlechtitelé řádí i ve velikostních a tvarových hříčkách. Na různé hruštičky, drobné rybízové, cherry, válcovité, jednotně dozrávající plody v celých vijanech (typ květenství) jsme si zvykli. Z dětství si pamatuji středně velká červená rajská s protáhlým špičatým výrůstkem poblíž stopky. Odrůda se údajně jmenovala Dívčí prs. Dnes bych v tom tvaru viděl ještě výstižnější podobnost.

Rajská sklizeň kosou, nebo ze štaflí?

Zdá se vám tento příměr poněkud ujetý? Výběrem pomůcek jistě máte pravdu, ale vystihuje to typ tzv. habitu – tvaru – rostlin. Na sáčku s osivem je uveden název odrůdy a její růstová charakteristika – tyčkové nebo keříčkové rajče.

Keříčkové rajče opřené o spirálu

Osvědčená spirála tady drží nad zemí keříčkové rajče

Rostliny rajčat mají přirozený keřovitý růst, tzn. že se stále intenzivně větví ze zálistkových pupenů. Stonky nejsou pevné, takže bez opory by se celý keř rajčete válel na zemi. Z toho vyplývají u tyčkových odrůd dvě nevyhnutelná pěstební opatření – vhodná opora pro vedení rostlin a pravidelné a důsledné vylamování zálistků.

Bez opory to nepůjde

V dětství jsem nenáviděl přivazování stonků rajčat k tyčce a po ukončení vegetace zase odřezávat úvazky. Později jsem si sestavil rámovou kostru ze silnějších latí, na které jsem natáhl pevný nosný provaz. V této linii jsem vysadil rajčata.

Tyčková rajčata zavěšená na provazy

Provazové opory pro rajčata

Ke každé rostlině jsem z nosného vedení spustil provaz, který jsem buď zakotvil do země nebo volně přivázal k patě rostliny. Provázek nesmí být napnutý, protože se zkracuje postupným omotáváním přirůstajícího stonku rostliny.

Dvoumetrové spirály pro rajčata

Kovové spirály, opory pro rajčata

Byl to pokrok, ale na kvalitu spirál nedosáhl. Před lety jsem si je nechal poslat od šikovného zámečníka. Bohužel už nemám žádný kontakt. Oproti brčkům, které lze koupit v obchodní síti, jsou tyhle ze silnějšího pevného drátu, který se neohýbá ani při plném dvoumetrovém vzrůstu plodících rostlin. Navíc se stonek do spirál zavádí velmi jednoduše.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

super

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

24. 4. 2024

Výsevní záhon pro venkovní předpěstování sazenic

Zejména v zeleninové zahradě je výhodné využívat menší volnou záhonovou plochu, na které si vypěstujeme sazeničky zeleniny. Kupované sazenice jsou mnohdy drahé a navíc nebývá k dispozici výběr odrůd podle našich představ.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x