Teplý leden nabídl počasí vhodné k očistě trávníku od mechu

17. 1. 2023

Využívám teplý leden k úklidu zanedbaného trávníku. Nejen proto, abych si mohl zanotovat travička zelená, to je moje potěšení.

Kolem Vánoc jsem bránil pupeny broskvoně před kadeřavostí listů, teď mi déle trvající teploty okolo +10 °C napověděly, že v rámci úklidu zahrádky se mohu věnovat trávníku.

Přesněji řečeno – mám příležitost začít trávník obnovovat. Na první pohled v něm převládají mechové polštáře. Vlhký a teplý leden přeje i různým dvouděložným druhům.

Bývalý trávník potřebuje vrátit do života

Trávník vypadá neutěšeně, potřebuje péči pěstitele

Spíš než trávník mám herbárium s mechy

V mém trávníku, kterému by víc sedělo označení herbárium, převládají plazivé dvouděložné druhy – jetel plazivý (Trifolium repens), mochna plazivá (Potentilla reptans), popenec obecný (Glechoma hederacea), sedmikráska obecná (Bellis perenis), truskavec ptačí (Polygonum aviculare) různé druhy rozrazilů (Veronica spec.), pampeliška smetánka lékařská (poněkud divočina v botanickém názvosloví) (Taraxacum officinale) Vyskytuje se tu i pryskyřník (Ranulculus repens), jak jinak, plazivý.

Trávy zastupují v opravdu mizivém množství druhy kostřava červená (Festuca rubra), lipnice luční (Poa pratensis), jílek vytrvalý (Lolium perenne). A lipnice roční (Poa annua), které je v pěstovaném trávníku nežádoucím druhem.

Teplý leden nabídl vhodné teploty k péči o neutěšený stav trávníku

Ve vlhku a teple bují mech i netrávníkové rostliny

Hrábě a teplý leden, mechorosty už vezem

Na plochách méně přístupných slunečním paprskům převládá porost mechu. Zjistil jsem, že díky mírné vlhkosti uvnitř mechových polštářů se právě v těchto místech dá teď mech snadno odstranit mechanicky. Použil jsem své oblíbené prořezávací hrábě. Mechové peřinky jsem lehce uvolňoval jednu za druhou. Teplý leden to usnadnil.

Lednové zahradní radovánky

Kolečko a prořezávací hrábě, nejosvědčenější pomocníci k renovaci trávníku

Stroje zaskočilo množství plsti

Na celou plochu jsem použil elektrický vertikutátor, ale místo hřídele s noži na prořezávání trávníku jsem namontoval hřídel na vyhrabávání mechu. Box na zachytávání vyhrabané plsti a mechu se mi už dříve neosvědčil – ústí boxu se ucpává. Místo boxu navlékám na konstrukci stroje lehký pytel. O něj se mech zachytí a zůstává ležet na zemi. Na řadě jsou pak opět hrábě. Ani travní sekačka tentokrát nepomohla se sběrem. Mechu bylo moc i na ni.

  • Přestože mech má jemnou stavbu těla, velmi špatně se rozkládá. Do kompostéru ukládám vrstvu mechu střídavě se zeminou ze záhonů.
Porost bez mechu

Trávníková plocha zbavená mechu

Teplý leden pomohl, ale potěšení je daleko

Na ošetřených plochách zůstala obnažená půda, někde se plazí nekonečné oddenky mochny plazivé a jetele plazivého. Stav bývalých trávníků je teď velmi neutěšený. Musím se vypořádat s dvouděložnými rostlinami buď mechanicky, což je dřina, nebo totálním herbicidem. Ten je třeba aplikovat na nadzemní části rostlin, které aktivně asimilují. K tomu zpravidla potřebují, aby teploty nad +10 °C trvaly dostatečně dlouho. Kdybych měl jít cestou herbicidu, počkal bych na jaro.

  • Až po odplevelení celou plochu obohatím vyzrálým kompostem. Zapravím ho do půdy mělkým zarytím.

Do jara zbývá dost času, abych si připomněl složení travních směsí tak, jak se hodí pro účel mého trávníku. Vyberu a pořídím vhodnou směs, pak ji vyseji.

Teplý leden je fajn, ale ještě chvíli potrvá, než trávník vzkřísím. Až pak bude pravda, co děti rády zpívají: Travička zelená, to je moje potěšení, travička zelená, to je moje peřina. Když si smyslím na ni lehnu, když si smyslím na ni sednu. Travička zelená, to je moje peřina, travička zelená, to je moje potěšení.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Hlavně , aby ,,Travička Zelená“ neskončila úplně bez hmyzu opylovačů apod.
Už tak málo jich tam zbylo neustálím sečením sekacího orchestru..tj, taky jeden z důvodů proč se tam nachází mech!
Kdy to lidem konečně dojde…..zase až bude už pozdě?

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x