A je to tady: podzim ve skleníku a s ním i podzimní splín

2. 10. 2021

Nedávno jsem sel a připravoval sadby zeleniny a už zase likviduji porosty rajčat a papriky. Tyhle podzimní chvíle opravdu nemám rád. Ani ve skleníku ne.

Vždycky se mě zmocní nepříjemný pocit marného snažení s vyhlídkou půlroční prázdnoty.

Postupně jsem vytrhal všechny rostliny teplomilné trojky: Okurky padly plísní okurkovou, rajčata plísní bramborovou a během posledních dnů i papriky ve skleníku. Na ty se vrhly mšice. Vyhodnotil jsem ochranný postřik jako zbytečný zásah. Otrhal jsem dorostlé plody. Na rostlinách zbylo jen několik malých.

Papriky po sklizni

Paprikám se ve skleníku dařilo

Zelené hnojení a pak kompost

Kvůli praktickému efektu okamžitě vysévám hořčici. Funguje jako určitý přerušovač mezi každoročním pěstováním papriky a salátových okurek. Kvůli tomuto efektu nechám hořčici růst až do nástupu mrazů. Důležité je nezapomenout na její zalévání. Také po zarytí prolévám plochu vodou. Ve vlhku se organická hmota lépe rozkládá, a tak lépe plní úlohu zeleného hnojení.

Hořčice pro zelené hnojení

Vzcházející hořčice

Současně s hořčicí do půdy zapravím kompost.

  • Kdo by použil hnůj, musí počítat s tím, že rané skleníkové zeleniny (hlávkový salát, kedlubny, ředkvičky) jsou citlivé na rozkladné dusíkaté látky a že se v rychlené zelenině zvýší obsah dusičnanů.

Fólie proti půdní únavě

Plochu ve skleníku přikryji černou plastovou fólií, která udržuje vlhkou půdu během podzimu i zimy. Když je v zimě sníh, navozím ho pod plachtu.

Pozor – tentokrát se nejedná o netkanou textilii, kterou jsem doporučoval pro pěstování plodin na jaře. Toto podzimní opatření ve skleníku přispěje k udržení vlhkosti v půdě. Ta je nezbytná pro zachování půdní mikrobiální aktivity. Při ní se odbourávají látky, které do půdního prostředí vylučují pěstované zeleniny. Omezuje se tím tzv. půdní únava vyvolávaná pěstovanými plodinami.

Protože ve skleníku pěstujeme omezený počet druhů plodin, má meziplodina (hořčice) a vlhkost půdy v mimovegetačním období zvlášť důležitý význam.

Po promrznutí vlhké půdy se vytváří příznivá fyzikální drobtovitá půdní struktura. Pokud ve skleníkových podmínkách nezabráníme výparu vody, půda vyschne a veškeré procesy se zastaví.

Zelené zbytky zeleninové sezony

Vytrhané rostliny končí v bioodpadu

Zasolování půdy

Ve skleníkových podmínkách může nastat i zasolování vrchní vrstvy půdy. Zapříčiní ho ne příliš intenzivní zalévání.

Půda ve skleníku

Půda připravená k výsevu zeleného hnojení

Ve skleníku je, jak známo, tepleji, a tak se během hlavní vegetační sezony voda z půdy intenzivně vypařuje.

V případě, že půdu zásobíme průmyslovými hnojivy, ale nezajistíme jí dostatek vláhy, vzroste koncentrace živin v půdním roztoku.

Při výparu stoupá voda k povrchu půdy. Po jejím odpaření zůstávají v povrchové vrstvičce půdy soli s živinami.

Někdy tak vzniká viditelné zasolení půdy. Na povrchu se tvoří bělavý povlak. Zvýšená koncentrace solí je pro pěstované zeleniny nepříznivá.

V prázdném skleníku máme příležitost vyššími dávkami zálivky posunout soli do hlubšího půdního horizontu. Tím se ovšem v zahradním skleníku dostáváme do situace, za kterou bývají obecně kritizováni zemědělci na polích: Vyčítá se jim přílišné hnojení průmyslovými hnojivy, které vede ke kontaminaci spodních vod. V povrchových vodách zase dochází k eutrofizaci (obohacování vody o živiny).

I když v zahrádkářském měřítku nejspíš životní prostředí neohrozíme, měli bychom se i ve skleníku chovat k půdě se znalostí věci.

Podzimní splín ustupuje; půda ve skleníku vypadá dobře a zjara bude zase v kondici.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x