Rzivost hrušně: Při kvetení lze hrušeň bránit před infekcí

8. 4. 2023

S následky obávané choroby mám špatnou zkušenost. Rzivost hrušně zlikvidovala vzrostlý strom během tří až pěti let.

Rez hrušňová (Gymnosporangium sabinae) neboli rzivost hrušně patří do skupiny tzv. dvoubytných rzí. Název vystihuje složitější vývojový cyklus původce. Probíhá na dvou botanicky vzdálených hostitelských druzích rostlin:

  • na hrušních (Pyrus communis),
  • na jalovci chvojce klášterské (Juniperus sabina) nebo na jalovci čínském (Juniperus chinensis).
Rzivost hrušně neboli rez hrušňová, příznaky na jalovci

Rzivost hrušňová na jalovci; foto J. Rod

Jak poznáme chvojku klášterskou a jalovec čínský?

Podle popisu asi těžko. Není se co divit, vzhledem k široké rozmanitosti kultivarů jednotlivých druhů jehličnanů. Nejedná se o jalovec obecný (Juniperus communis), který bývá obvykle sloupovitý a je tuzemským původním druhem.

Jalovec chvojka klášterská (syn. klášterní) má podle kultivaru plazivý, poléhavý až rozkladitý růst v široké paletě barev. Krátké, ostře zašpičatělé jehlice mohou být buď jedinou tvarovou podobou listů, nebo se u jiných kultivarů objevuje také jejich šupinovitá forma.

  • Pozor na jedovatost chvojky klášterské. Její plody připomínají borůvky!

Jalovec čínský má v závislosti na kultivaru široce rozložitý nebo i sloupovitý růst. Dosahuje značně velkých (několikametrových) rozměrů. Šupinovité jehlice mají různé zbarvení.

Jalovec chvojka klášterská v radikální úpravě

Upravený jalovec chvojka klášterská

Rzivost hrušně ve vývoji: ohniska a ohníčky

Mycelium rzi hrušňové přezimuje ve dřevě jmenovaných jalovců. V časném jaru – během kvetení hrušní – se na napadených větvích jalovců objeví zářivě žlutooranžové až červené rosolovité jazýčky rzi. V této fázi rzi musí pěstitelé hrušní přejít od pomyslného přihořívá na akutní poplach s výjezdem a hlášením hoří a začít hasit rozmnožovací požár houbové choroby ochranným postřikem.

  • Ohniska rzi hrušňové na jalovcích připomínají malé ohníčky, z nichž se uvolňují spory, které jsou větrem roznášeny do širokého okolí.
Rez hrušňová na jalovci chvojce

Rez hrušňová se z ohníčků jalovce chvojky stěhuje na hrušně v době květu ovocného stromu

Kdy, čím a jak hasit požár zažehnutý chorobou

Časově šíření teliospor odpovídá vegetačním fázím rašení až kvetení hrušní. V této době jarní výtrusy infikují vyvíjející se listy hrušní. Na horní straně listů se objevují nápadné skvrny, zpočátku žlutooranžové, později s červeným lemem.

Koncem léta se na spodní straně listů (někdy i na plodech) vytvářejí výrůstky formované do pohárkovitých útvarů, z nich se uvolňují letní výtrusy. Zpětně jsou napadány jalovce chvojka klášterská a jalovec čínský.

Listům hrušně s takto napadeným pletivem ubývá jejich asimilační plocha. Při opakovaných silných infekcích hrušní, doprovázených předčasným opadem listů, může dojít až k úhynu oslabených stromů.

Rzivost hrušně

Rez hrušňová na listech hrušně v létě; foto J. Rod

Ochrana proti rzi by mohla být velmi jednoduchá, kdybychom dokázali přerušit vývojový cyklus tím, že vyloučíme účast mezihostitele, tedy jalovce. Jakkoliv je choroba závažná i hospodářsky, na pozemcích různých vlastníků je takový postup nerealizovatelný.

Intenzita napadení listů hrušně závisí na tom,

  • jak náchylná je odrůda hrušně ke rzivosti,
  • z jaké vzdálenosti se spory rzi šíří.

Uvádí se, že vzdálenost 200 až 300 m izoluje hostitele rzivosti.

Takže na zahradě nezbývá než použít povolený chemický přípravek. Dostupné uvádí rostlinolékařská databáze. Doporučuje rovněž přípravky proti strupovitosti hrušně. Postřik hrušní provedeme v době od začátku do konce kvetení hrušní. A to právě teď, během dubna!

Foto autor a J. Rod

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

24. 4. 2024

Výsevní záhon pro venkovní předpěstování sazenic

Zejména v zeleninové zahradě je výhodné využívat menší volnou záhonovou plochu, na které si vypěstujeme sazeničky zeleniny. Kupované sazenice jsou mnohdy drahé a navíc nebývá k dispozici výběr odrůd podle našich představ.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x