Radosti fenologie, šeříky májové, polibek třešňový…

9. 5. 2021

Skoro kvízová otázka: Co je fenologie? Že by nauka o fenách, tedy snad o psích slečnách a paních? Vzdělaný tolerantní zahrádkář se vtípku zasměje: Fenologie, to jsou přece fenofáze – pilíře mých radostí.

Wikipedie vysvětluje: Fenologie je nauka o časovém průběhu základních životních projevů, zvaných fenologické fáze, zdravých živých organismů v závislosti na změnách počasí, klimatu a dalších vnějších vlivů prostředí. Název nauky vychází z řeckého slova phaínō, což znamená vyjevuji, a ze slova logos.

Věda o tom, co se jeví

Fenologická fáze (fenofáze) je u rostlin určitý zevně dobře rozpoznatelný, zpravidla každoročně se opakující projev vývinu nadzemních orgánů (zejména pupenů, listů, květenství). Nástup fenofáze je časový údaj určující, kdy vývin dospěl právě do úrovně dané popisem fenofáze.

Takto encyklopedicky poučeni o fenologii a fenofázích se můžeme věnovat několika souvisejícím detailům.

Květy broskvoně

Fenofáze broskvoň v květu; foto Shutterstock

Zahrádkář preciza si vede každoroční záznamy o časovém nástupu fenofází vybraných druhů rostlin na své zahrádce nebo v blízké přírodě. Zahrádkář typu úplný puňťa si vede i pracovní deník. Co, kdy a jak udělal. Na základě ročního porovnání může sousedovi pejskaři zasvěceně vykládat: „Jó, letos se nám jaro nějak opozdilo. Zima se drží zuby, nehty.“

  • Soused přitaká, spíše zuby přicvaká, a že jde do tepla, protože mu zima zalézá za nehty.

Právě letos nastal po mnoha letech tento případ. Jaro se nechtělo probudit. Mrazíky se furt a pořád vracely. Květy na meruňkách už leckde pomrzly. Škody na vinné révě hlásí pěstitelé od nás i ze zahraničí.

Tady můžeme rozlišovat fenofáze meruněk a broskvoní – různá stádia poupat, kvetení a plůdků jsou různě odolná nebo spíše citlivá na pokles teploty pod 0 °C.

Menší stromek meruňky nebo broskvoně můžeme na zahrádce zkusit ochránit přikrytím nějakou plachtou. Je otázkou, jestli přitom neuděláme víc škody mechanickým poškozením letorostů, pupenů nebo květů.

  • Musím zmínit, že letos jsem se dost vydováděl právě se zakrýváním středně velké koruny broskvoně. Do horní úrovně koruny jsem vytvořil jednoduchou konstrukci, na kterou jsem natáhl plachtu. Tu jsem pak nechal po celou dobu mrazového období na konstrukci. Boky jsem na noc zakrýval černou netkanou textilií. Postupně jsem tuto technologii zdokonaloval. Broskvoň je letos mimořádně nasazená květy. Jen doufám, že se neobjeví ještě jedna mrazivá noc, která mě zaskočí, a bude sklizeno.

Nejčastěji si všímáme změn na rostlinách na jaře také proto, že se po zimě těšíme na probouzející se přírodu.

Aby se rány po řezu co nejlépe hojily, řežou se peckoviny často v období květu

Řez broskvoně může vyvolat emoce… Foto Shutterstock.

Další strasti fenofází

Dalším obdobím, které vnímáme se zaujetím, jsou sklizně jednotlivých druhů ovoce a zeleniny. U rané zeleniny – salátu, ředkviček, kedlubnů – je přechod z vegetativního do generativního období spojený s fenologickými znaky, které nevěstí nic přínosného:

  • Fenofáze vybíhání do květu nás upozorňuje, abychom rychle sklízeli, jinak pracně vypěstovanou zeleninu vyhodíme na kompost. Salát hořkne, ředkvičky a kedlubny dřevnatějí.

Fenologické stupnice ovocných druhů a zelenin a především polních plodin jsou velmi důležité pro pěstitelskou péči související s vývojem rostlin.

Velmi nevděčným důsledkem spojení fenofáze a ošetřeni rostliny je řez peckovin. Doporučuje se: Řez peckovin nechte na začátek vegetace, na dobu kvetení nebo po odkvětu, kdy se rány lépe hojí.

Broskvoně po řezu ve správném termínu

…broskvoním však takový zásah svědčí, potvrzují i poznatky fenologie. Foto Shutterstock.

Za řez v květu do vězení

Čím je zásah nevděčný? Běžte řezat na požádání broskvoň za plného kvetení, zvláště odrůdy s velkými růžovými květy. Takticky velmi nevhodné je provedení řezu pod dohledem majitelů. Broskvoně se řežou intenzivně, takže po chvíli se pod stromem válí letorosty se spoustou květů.

No jo, ale v očích zvláště žen se pod stromy válí celá úroda krásně vybarvených a lahodných broskví. V tu chvíli se mění vaše pozice ze zahrádkářského přítele (zde oslovení mezi zahrádkáři) v osobu zralou pro pruhovaný mundúr.

Syringa microphylla Superba

Odrůdový šeřík (Syringa microphylla Superba); foto I. Dvořák

Květy šeříků potvrdí, že v květnu nastál máj

Také se říká: Jedna vlaštovička jaro nedělá. Ale rozkvetlé šeříky určitě pokročilé jaro dělají. I to je fenofáze. Šeříky až bílé začnou kvést zpívala Jiřina Salačová a později Karel Hála. V zahradách bílé odrůdy nejsou často vidět. Bílá, růžová, fialová či do modra zbarvená květenství šeříků jsou symboly začátku měsíce května, májových dnů.

Různobarevnost květenství šeříků je ukázkou významu odrůd jednotlivých druhů rostlin. Fenofáze odrůd mohou být a také jsou výrazně od sebe časově vzdálené. Tyto rozdíly byly dosaženy cíleně šlechtěním.

Pro mě je kvetení šeříků orientačním fenologickým termínem pro průběh jarní vegetace. Od konce dubna v jednotlivých letech pozoruji vývoj šeříků vždy v kontextu se zafixovanými obrázky z května 1945, na kterých jsou jásající dívky s kyticemi právě šeříků. Letos se časové zpoždění vývoje květenství šeříku ukazuje velmi zřetelně.

Pod třešněmi na prvního máje

Letos to vyšlo přesně. Prvního máje 2021 byl o třešně velký zájem. Foto Shutterstock.

Třešňový polibek

Pánové, pokud jste nezapomněli na sympatický zvyk políbit ženy a dívky pod rozkvetlou třešní, ověřili jste si nejspíš, jak dokanalá souhra s fenofází nastala. Ne vždy se to povede. Ačkoliv na tradiční jarní rituál udržíte a vhodnou ženštinu vyberete, kvetoucí třešeň v daném termínu najít nemusíte.

V posledních letech velmi časný a rychlý nástup jara s vysokými teplotami nechal šeříky vykvést ve druhé polovině dubna. A třešně byly 1. května beznadějně odkvetlé.

Letos to vyšlo! Třešně kvetly prvního naplno!

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x