Příběh lípy: S čím kdo zachází, tím také schází. Anebo žasne

7. 12. 2021

Odhadněte dobře, kam dorostou stromy a keře z výsadby, radil jsem v půlce října v iZahrádkáři k obměně ovocných dřevin, které dopsaly příběh svého života.

Upozorňoval jsem tehdy na potřebné perspektivní vidění prostorových změn a dalších vlivů na okolí , které vyplývají z rozrůstání korun stromů. Zmínil jsem i fakt, že se zvětšuje zastínění části zahrady.

Jako kdybych tím inspiroval šotka škodiče, který první listopadovou neděli neměl volno.

Zeleň versus zahrada

V rámci chvályhodného vysazování veřejné zeleně byla vysazena lípa i do bezprostřední blízkosti naší zahrady. Umístění vzrůstného stromu do jediného volného prostoru jižní orientace se stalo příslibem postupně se zhoršujících světelných podmínek pro pěstování ovoce a zeleniny. Pomalu, ale jistě propojí nový strom koruny sousedních lip do mohutné hradby zeleně.

Logice věci z pohledu úředního ozelenění města se těžko dá něco vytknout. Snad jen nedodržení aspoň třímetrové vzdálenosti od hranice pozemku. Ve starém lipovém stromořadí bylo volné místo kvůli dřívějšímu vjezdu do dvora. A minulé informace o chystaných dosadbách stromů dovolily upozornit včas na potíž se sice budoucím, ale velkým zastíněním po léta dobře fungující užitkové zahrady. Poslední výsadba proběhla rychle a v tichosti.

Lípa vysazena

Lípa vysazena

Slova a věty

Živá představa velikého zastínění zahrady nás přivedla před klávesnici, ačkoliv jsme měli za to, že dopis s požadavkem na přesazení stromu už nic nezvrátí. Odpověď skutečně byla nezvratně logická:

„Jako vedoucí odboru životního prostředí jsem provedl místní šetření ohledně vysazené lípy před vaší nemovitostí. Dle mého názoru i názoru pana místostarosty je vysazení mladé lípy logické a nebude mít velký dopad na světelné podmínky na Vaší zahrádku. Košatění lípy trvá několik desetiletí. Proto Váš požadavek na přesazení nově vysazené lípy musíme bohužel zamítnout.“

Příběh s pointou

Poděkoval jsem za odpověď i za ujištění perspektivy dlouhodobého košatění vysazené lípy. Potřeboval jsem se vyventilovat.

Jak se v tichosti lípa objevila, tak v tichosti koncem listopadu zase zmizela. I kůly. Místo bylo krásně srovnané. Tak to jsme opravdu nečekali. Příjemné překvapení.

Dověděli jsme se: „Ano, dal jsem pokyn, aby lípu odstranili. Myslím si sice, že by stromořadí mělo být dosazeno, ale když jsem o věci přemýšlel, došel jsem k tomu, že velké stromy v okolí vám i tak do jisté míry stíní. A že je sousedská shoda v obci o fous cennějsí než úřední rozhodnutí, jakkoliv dobře míněné.“

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x