Máte ovocný strom, který špatně plodí? Kulhá chuť, vzhled i výdrž ovoce? Pryč s ním? Ale proč, když přeroubování přinese úrodu dřív než nová výsadba.
Při roubování prostě přenesete na rostlinu, kterou chcete vylepšit, vegetativní část matečnice – tedy své oblíbené, vytoužené nebo doporučené odrůdy.
Podle okolností může být vhodnou odrůdou přeroubována jen část koruny, nebo totálně na celý strom.
Jasnou výhodou, ale i podmínkou úspěšného přeroubování je, že využijete dobře zakořeněnou podnožovou část rostliny. Díky ní rouby intenzivně porostou. Pokud zvládnete zbujení koruny vhodným řezem, sklidíte pěkné a dobré plody mnohem dřív, než kdybyste vysadili nové stromky.
Rouby z mateční rostliny je třeba odebrat dobrými zahradnickými nůžkami nebo nožem, tzv. žabkou.
Pro snadné a správně provedené řezné roubovací úkony potřebujete roubovací nůž se speciálně upravenou čepelí. Čepel je poměrně krátká s rovným ostřím.
Variantou je nůž očkovací s typickou úpravou části čepele, kterou se odchlípí kůra očkované rostliny.
Nože by měly být perfektně ostré. To však bývá problém. Správně nabroušený nůž má ostrý břit vypracovaný stíracím pohybem na ploše karborundového brousku. Čepel se brousí zpravidla jen po skosené straně.
Jemnost břitu dosáhneme obtahováním na speciálním břidlicovém nebo na belgickém kameni, případně na koženém širším řemenu z pozůstalosti po dědovi nebo spíše po pradědečkovi. Vzhledem ke zdlouhavosti broušení jsou zimní večery k této činnosti ideální.
Dříve se pro úvazky při roubování používalo přírodní lýko. Dnes se používá PVC páska, která se osvědčila lépe než lýko. Při vázání se dobře překrývají sousední obtáčky a jednoduchých podvázáním se zajistí i ukončení úvazku.
Konečně jsme u jádra věci. Pro úspěšné přeroubování je nutný odběr roubů v zimním období. Odběr roubů v době vegetačního klidu zajišťuje také jejich klidový stav (tzv. dormanci), který je potřeba zachovat do doby roubování. Tím se omezuje nebezpečí, že se rouby oslabí rašením a že poklesne úspěšnost jejich uchycení.
Letos může být určitým rizikem pro přeroubování peckovin delší bezmrazé období v listopadu a v prosinci a zvláště pak vysoké teploty na přelomu roku.
Rouby jsou jednoleté přírůstky (letorosty) z matečného stromu. Mají být dobře vyzrálé a pocházet z osvětlené části koruny.
Rouby peckovin (třešní, višní, slivoní) by se měly odebírat dříve, tj. v listopadu a prosinci. Pro rok 2022 to v lednu již nestihneme. Vývoj letorostů už sice nevrátíme, ale zkusme zkontrolovat jejich stav a případně odebrat rouby ještě teď.
Zpravidla chceme roubováním získat novou kvalitu ovocné dřeviny, a tak budeme rouby pořizovat nejspíše z externího zdroje. I ten je třeba si včas domluvit nebo rouby objednat.
Rouby musí vydržet v nenarašeném stavu několik měsíců, proto je proti vysýchání zabalíme do vlhkých novin a uložíme do plastových sáčků. Je důležité víc, než se zdá, rouby také opatřit cedulkou s názvem odrůdy.
A konečně je vhodné se domluvit s manželkou na uložení roubů do chladničky. Předejdeme tak neblahému sdělení typu: „Jo, myslíš ty klacky? Tak ty jsem před měsícem vyhodila.“ Mimochodem, z takto uvedeného časového údaje by vyplynulo, že jsme zanedbali nejen domluvu o úschově roubů, ale i jejich průběžnou kontrolu.
Neměli bychom zapomenout ani na trénink zručnosti a nacvičovat roubovací techniku. Ještě před tím zkontrolujeme vybavení domácí lékárničky.
Foto autor, J. Sus a T. Jan
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.