Komu se nelení, tomu se zelení: V září sejte zelené hnojení

8. 9. 2021

Jak známo, zelené hnojení zásobí půdu organickou hmotou. Biomasa se pak postará o to, aby rostliny měly živiny dostupné. A k čemu je tu frisbee?

V září nastává příhodná situace, abychom vyseli zelené hnojení třeba po odplozených okurkách, po likvidaci rajčat napadených plísní nebo po sklizených bramborách.

Na záhon po bramborách přijde zelené hnojení

Po bramborách se hodí vysít zelený porost; foto O. Faměra

Půdu jemně načechrám

Nedávno jsem viděl, a neodolal jsem: Ačkoliv mám hrábě prořezávací, koupil jsem další kousek – s upravenými trny, širokými asi 1,5 cm, mírně šroubovitě pootočenými. Na sena ani na listí se nehodí, zato jsou specialisty na mělké kypření půdy.

Každý trn hrábí čechrá půdu tak, aby z ní neuniklo příliš vláhy. Prostě kypřič, kypřicí hrábě. Nářadí s jemným účinkem, poháněné lidskou silou, chvályhodné. Stvořené i pro úpravu půdy před výsevem meziplodiny, jak se také označuje zelené hnojení.

Stopy po kypřicích hrábích ksou jemné

Půdu pro výsev meziplodiny stačí počechrat kypřicími hráběmi; foto O. Faměra

Žlutá semínka rozhazuji v dál

Na připravený záhon rozhodím na široko semena hořčice bílé. Pro zelené hnojení se tato rostlina využívá nejčastěji. Žlutá semena jsou drobná, levná, dobře se vysévají rozhozem a na půdě jsou i dobře viditelná. Rychle vzcházejí z mělkého setí, rostou intenzivně. Rostlina snese i mírné mrazíky.

Oblíbenou variantou zeleného hnojení se stala svazenka vratičolistá. Její květ přitahuje pilné včelky a oči kolemjdoucích. Porost se může likvidovat i dříve než rozkvete, to závisí na době pěstování.
Do galerie méně užívaných patří řepka ozimá, luskoviny i jeteloviny. Některé pomalu přirůstají, jiné se pracně vysévají nebo mají různá omezení, co a kdy po nich pěstovat.

Abychom osivo rovnoměrně rozprostřeli na plochu, pohyb paže pěkně uvolníme do polokruhové dráhy. Podobně jako když děti různého věku házejí v parku plastovým frisbee.

Lepší je řidší než hustý výsev. Osivu jde k duhu mírně vlhká půda.

Cvik z frisbee pomůže ma záhonu

Kdo si oblíbil házení létacím talířem, má dobrý trénink na setí zeleného hnojiva: Komu jde frisbee, ten má výsev rychlý. Foto Shutterstock.

Princip: Zelenění prospívá půdě

Zelené hnojení mate názvem. V podstatě se nejedná o hnojivo, kterým bychom do půdy doplňovali spotřebované živiny. Zelené hnojení jen příznivě upravuje koloběh látek. Výživu, kterou si vyseté rostliny samy vzaly z půdy, vracejí s přispěním pěstitele zpátky v podobě své vlastní biomasy. V ní je navíc uložena energie, která podpoří činnost mikroorganismů a další důležité půdní děje.

Co ještě přináší, když se zelení zelené hnojení?

K přínosům zeleného hnojení skutečně patří celá řada dějů:

  • Omezuje klíčení a vzcházení nežádoucích plevelů. Když už plevele v porostu vzejdou, čeká je dříve či později likvidace.
  • Také prokořenění půdy pěstovanými rostlinami je přínosem.
  • Stejně tak vzájemná výměna látek mezi půdou a rostlinou.
  • A porost také zlepšuje vlhkostní poměry v půdě.

Kvůli tomu všemu zmíněnému a přirozenému platí víc, než se na první pohled zdá: Komu se nelení, tomu se zelení při zeleném hnojení.

Hořčice bílá

Hořčice bílá jako meziplodina

Kdy je zelené hnojení nejpřínosnější

Porost určený k zelenému hnojení může být v závislosti na délce pěstování různě vzrostlý. I pouhých 20 cm vysoký má po zarytí svůj význam. Vyšší porost raději upravíme, posečeme. Víc než sekačka se mi osvědčil plotostřih. Sestřihávám porost ve dvou třech rovinách tak, aby hmota k zaorání byla drobná. Dá se to zvládnout. Křovinořez nemám.

Foto autor a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x