Násilí na jabloni: Kdy a proč obměnit ovocné stromy v zahradě

4. 11. 2021

Při pohledu do jabloňového sadu jsem se letos opakovaně utvrzoval v rozhodnutí, že je nejvyšší čas vyměnit stromy, vysazené roku 1993. A tak se i stalo.

Možná na své zahradě máte také některé z problémů, které mě k obnově ovocných dřevin přivedly, ale ke změně ještě potřebujete inspiraci a jasné odůvodnění. Následující text a fotografie jsou příkladem, proč se do nové výsadby pustit.

Násilný řez koruny bývá pro stromy fatální

Patrová koruna jabloně násilně upravená na kotlovitou

Patrová koruna jabloně násilně upravená na kotlovitou

Řez koruny jabloň oslabil, rány začaly po čase zahnívat

Proč jsem vysadil mladé jabloně?

  1. Sad byl založený na zanedbané ploše získané jako restituce. To se projevilo nepříliš kvalitními půdními poměry. Různá místa na pozemku byla poznamenána divokými navážkami. Půda je těžká, jen s mělkým orničním horizontem.
  2. Stáří jabloní téměř třicet let. Pro zákrsky na slabých nebo středně vzrůstných podnožích je doba životnosti už vyčerpaná.
  3. Před více než pěti lety utrpěly stromy brutálně provedený zásah rádoby ovocnáře, kterého objednal tchán bez mého vědomí. Pravidelným řezem udržovaná vřetena měla dobře vyvinuté první patro. To se zdálo tomu „odborníkovi“ příliš vysoko pro sklizeň stojícím člověkem. Motorovou pilou krátkým řezem těsně nad rozvětvením kosterních větví „dokonale otevřel korunu“. Je zbytečné líčit, jaké pocity a stavy mě postihly při prvním vstupu do této dřevorubecké etýdy. Po určitou dobu jsem do sadu nevkročil.
  4. Několik let dřevorubec řezal stromy systémem: Co naroste, to uříznu. Bohužel, je to často vídaný laický způsob řezu jabloní. Takže stromy jsou zahuštěné množstvím svislých letorostů. Opravný řez je pracný a jen s částečným úspěchem.
  5. S následky tohoto zásahu se peru stále. Výsledek – tvarování koruny a regulace květní násady, neodpovídal objemu námahy při řezu stromů.
  6. Postupně docházelo k zahnívání velkých řezných ploch, i když byly natřeny barvou.
  7. Stáří stromů se projevuje stále častějším výskytem nekróz kůry a napadením dřevokaznými houbami. To bývá začátek odumírání stromů.
  8. Jedním z důsledků porušení rovnováhy nadzemní a podzemní části stromu jsou svislé větve, které se pak vlivem zatížení jablky rozklesávají a ztěžují údržbu trávníku pod stromy.
  9. Nevratné deformace korun jabloní po řezu a zdravotní stav si brzy vynutí poražení několika stromů.
  10. Plnohodnotná úroveň sklizně u nové výsadby je otázkou řady let, takže je potřeba se včas rozhodnout. V popsaném případě je zřejmé, že k obměně stromů mělo dojít už před několika lety.
Stromy oslabené řezem napadla houbová infekce

Po necitlivém řezu začaly jabloně churavět

Nová jabloň pro budoucí úrodu i pro zdraví zahrady

Také zahradě svědčí mládí. Nový strom potřebuje vodu ke kořenům

Kam pro stromy

V jednom podzimním čísle časopisu Zahrádkář byla vložena příloha s kontakty na ovocnářské školky, které by měly být nejlepším zdrojem sadby, a také informace o prodávaných materiálech. Pro mě to byla věrohodná nápověda. Pro většinu běžné zahrádkářské veřejnosti budou dostupnější zahradnická centra, která v současné době většinou mají dobrou odbornou úroveň. Pozor však na zasílání výpěstků – bývá v tom určité riziko kvality a pravosti doručené zásilky.

Správným tvarováním koruny získají stromy vitalitu

Staré a nové stromy s dobrým tvarem koruny

Pro letošní obměnu ovocných dřevin jsem si z Velimi přivezl čtyři jabloně odrůd Red Topaz, Rajka, Rozela a Goldstar. Od přelomu října a listopadu obývají naši zahradu.

Tak dobrou volbu do příštích desetiletí!

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Dobrý den. Mohu na místo staré odumírající broskve vysadit opět broskev ? Děkuji za radu. Jarmila

Je třeba pečlivě odstranit pařez a co nejvíce kořenů a před sázením vyměnit zeminu v místě výsadby (cca 80x80x80 cm). A raději tak dva roky s výsadbou počkat.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x