O letošní okurkové sezoně, home office a hruboostné záchraně

22. 8. 2021

–Ať je rok, jaký chce, platí, že se při současném pěstování okurek potýkáme s nízkou životností porostů nakládaček. Konec okurkové sezony většinou urychlí plíseň.

Letošní předokurková fáze okurkové sezony byla zvláště komplikovaná. Kdo si sám předpěstovává sadbu a nemá možnost umístit ji do vytápěného skleníku, musel improvizovat.

První sadba měla smůlu

Též jsem si doma předpěstoval sadbu nakládaček, abych jich sklidil co nejvíc dřív, než přijde plíseň. Ale narazil jsem. Okurky mají slabý kořenový systém, který je při hrnkovém předpěstování ještě slabší. Navíc okurky hůře snášejí přesazování a po přemístění často stávkují v růstu.

Letošní chladné jaro jako by se vysmívalo každému okurkovému plánu. Ne a ne se oteplit, aby okurky směly ven.

Mám sice skleník u domu a s pěstováním sadby jsem se letos mohl při home office piplat nezvykle detailně, ale bez úspěchu. Mé zoufalé přenášení výsevního pokladu mezi domem a skleníkem bavilo i kočku. Lépe by to s koťaty nedokázala. Aby moje rostlinky nenastydly, nasadil jsem dokonce na přepravku speciální kartonový kryt, který jsem vyrobil jen pro tento účel.

Ale v chladnu a při slunci často schovaném za mraky jsem výsadbu teplomilné zeleniny zkrátka nedokázal urychlit, jak jsem původně plánoval.

Vertico podpěra okurek

Vertiko systém pro okurky nakládačky

Na hrubý chlad hrubé ostny

Asi jste to měli na zahradě podobně. Sadbě okurek se odkládání výsadby vůbec nelíbilo. Přestala růst.
Aspoň jsem v předstihu sehnal hruboostnou odrůdu s nižšími teplotními nároky. Semena jsem vyséval v několika vlnách, abych měl vitální sadbu okurek v době, kdy bude možné sázet na venkovní záhon. Docela se to povedlo. Starší, marně opečovávané rostliny jsem vyhodil.

Vysazoval jsem do černé netkané textilie. K rostlinám jsem vztyčil a zakotvil rámované plotové dílce, na které jsem rostliny okurek zaváděl. Pro sklizeň je to pohodlnější a přehlednější, pokud jsme nepřehnali hustotu výsadby. Uvádí se, že vertiko vedení omezuje napadení plísní. Potvrdit to úplně nemohu, neměl jsem srovnání s jiným způsobem pěstování.

Svislé opory pro okurky

Svislé pěstování okurek v plotové variantě

Ale chemickou ochranu jsem nepoužil, a tak se příznaky plísně okurkové dostavily po polovině července. Přesto jsme ještě počátkem srpna okurky sklízeli. Do regálu ve sklepě jsme k loňským nespotřebovaným okurkám nakonec přidali asi padesát sedmsetdvacítek.

Okurky nakládačky se letos zvlášť dobře maskovaly; speciálně pro okurky bachráče jsme museli založit rychlokvaškový nálev ve čtyřlitrové sklenici. Ale to už bylo vskutku idylické opatření. Okurková sezona klidně mohla dopadnout hůř a vyjít naprázdno – jako opravdová okurková sezona.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x