Odhadněte dobře, kam dorostou stromy a keře z podzimní výsadby

17. 10. 2021

Přišel podzim, s ním také čas na výsadby nových rostlin. Vedle náležitostí spojených s jejich výživou a zakořeněním je na místě předvídavost. Proč?

Nedávno jsem smutnil nad likvidací teplomilné trojky zelenin – okurek, rajčat a paprik. Závěr sezony mi ještě připomínají rajčata pozvolna dozrávající v teple domu a úroda pestře zbarvených paprik. Splín je pryč; už se zase můžu na zahradě těšit z věcí příštích: Z podzimní výsadby ovocných a okrasných rostlin.

Že mě přitom čeká zkouška předvídavosti, vyplývá z toho, že keře a stromky budou dlouho růst a dlouho se rozvíjet. Což se může stát kamenem úrazu. Právě tomu chci předejít.

Jabloň na střeše domu

Větve na střeše domu nejspíš nejsou od souseda, to zřejmě majitel pozemku dal jabloni už při výsadbě příležitost, aby ovládla území; foto Shutterstock

Velikán potřebuje plán

Nakoupené sazenice okrasných druhů bývají malé, často jen několik krátkých výhonků. Sotva dvacet třicet centimetrů výšky. Na stanovišti pak je okolo stromu nebo keře spousta místa. Někomu se může zdát – příliš nevyužitého místa. Sazenice proto vysadí v hustém sponu nebo tam, kde je jen zdánlivě dost prostoru. Po čase zjistí, že strom nebo keř je příliš velký na místo, které mu dal.

Zde je rada jednoduchá: Udělejte si předem aspoň jednoduchý plánek výsadby. Jak okrasné, tak i ovocné části zahrady.

Výsadby u plotu je třeba udržovat, aby nepřerostly původní záměr

Nepropustná džungle u plotu. Záměr asi nebyl špatný, ale chybí údržba. Foto O. Faměra.

Vyplatí se vyhledat podrobné popisy druhů a kultivarů a jejich růstové charakteristiky. S těmito znalostmi si lépe představíme objem a výšku konkrétního druhu, jak bude v prostoru vypadat po deseti, dvaceti nebo i více letech. Bývá těžké porazit strom v plné síle kvůli tomu, že roste na nevhodném místě.

Výsadby ovocných stromů u domu je třeba promyslet

Bývá těžké porazit strom v plné síle; foto Shutterstock

Konfliktní jehličnany

Dost typickým příkladem jsou jehličnany, které původně byly vysazeny jako budoucí vánoční stromky. Jenže čím lépe se stromku v zahradě daří, tím ubývá chuť ho uříznout. Nejdříve byl – ještě malý, pak – moc pěkný, poté už – moc velký. A posléze už je tak velký, že nějak vadí sousedům.

Taková je i moje osobní zkušenost. Sousedovy smrky a modříny vysazené hned u plotu mají výšku skokanské věže. Kmeny a kořeny tlačí na podezdívku oplocení, kořeny zvedají naši dlažbu.

Stále častější vichřice naklánějí sousedův strom, takže trnu, že jednou padne přesně na zahradní domek. Sousedovo sdělení, že je pojištěn na škody způsobné pádem stromů, mě nijak neuklidňuje.

V tom tkví ona předvídavost. Přesněji – zodpovědnost za výběr místa, kde bude strom či keř žít mnoho let. Větve přesahující nebo prorůstající plot, stínící, škrábající fasádu či střešní krytinu přinejmenším vytlačí ze sousedského vztahu přívětivost.

Ovoce z větví přerostlých plot

Je fajn, když soused má pochopení pro trochu ovoce z větví přerůstajících plot; foto Shutterstock

Asi se nespletu, když budu tvrdit, že výsadby ovocných stromů u plotu nejsou v tom smyslu tolik konfliktní.

Při nákupu buďte nároční

Při nákupu sadby ovocných stromů nezapomeňte na prohlídku nejen nadzemní části rostliny, ale podrobně si prohlédněte kořeny – zda jsou zdravé, v růstu, případně poškozené.

Povedené výsadby stromů

Když se daří najít stromům dobrá místa. Snímek z maďarské krajiny poblíž Balatonu; foto Shutterstock

U štěpovaných rostlin je také důležitý stav v místě srůstu podnože a nadzemní části. Prodávaná sadba by měla mít certifikát z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, že se jedná o uznanou sadbu. Na každé sazenici je cedulka s uvedením druhu a odrůdy, typu podnože.

Foto autor a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x