Jaro, pandemie, sadbové brambory a postupy, které byly zapotřebí

15. 5. 2021

Na počátku března jsem potřeboval koupit sadbové brambory. Ale jak se k nim dostat v době, kdy měl člověk nařízeno zůstat ve svém okrese? Sadbu brambor nikde poblíž nevedou.

Zjistil jsem záhy, že nákup sazenic, sadby nebo také sádě, jak říkají odborníci, bude pro zahrádkáře v pandemické situaci jara 2021 komplikovanější než obvykle.

Dobře, zkusím to jako manželka, napadlo mě. Každou chvíli jí různí dopravci doručují obálky nebo balíčky a krabičky všech velikostí. Dokonce je v nich objednané zboží.

Startuji internet. Moje oblíbené zahradnické centrum zájemce upozorňuje, že sice mají zavřeno, ale že provozují zásilkový rozvoz zboží. Sadbové brambory jsem v nabídce ovšem nenašel, což mi potvrdili i telefonicky.

Nevadí. Poblíž je další centrum. Ha, sadbové brambory inzerují, ale jsou jen k osobnímu odběru. Ale prodejna je v jiném okrese. U dalších obchodníků jsem dopadl obdobně. Někteří prodávali sadbové brambory bez certifikace.

Cesta k cíli vedla přes hranice

Nakonec jsem i přes protiepidemiologická opatření svévolně překročil okresní hranici, abych získal státem uznané brambory.

Jsem prostě zvyklý sázet na zahradě sadbové brambory, které prošly uznávacím řízením státní instituce – Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kdyby se na záhoně něco nepovedlo, vím, že v sadbě chyba nebyla.

V biologických disciplínách si ani odborník není jistý, že se mu za všech okolností jeho záměr zdaří. Potvrzuje to ostatně i známé lidové moudro: Čím hloupější sedlák, tím větší brambory.

Říká se také: Na sv. Marka má být brambor plná jamka. Je ovšem dobré vědět, že tohle doporučení se týká spíše brambor vhodných pro uskladnění.

Teď je třeba brambory opatrně páčit a trhat

Příprava brambor pro výsadbu se letos kvůli počasí protáhla, a tak vznikl trs, který bylo třeba opatrně rozdělit

Brambor připravený k výsadbě

Povedlo se: Brambora vydobytá z trsu sadby vcelku připravené k výsadbě

Obvyklé postupy letos prověřil chlad a mráz

Sadbu mám, a tak jako obvykle nechávám v přepravce rané brambory na chodbě narašit, častěji až naklíčit (4–6 týdnů) a sleduji teplotu půdy. Vím, že pro výsadbu raných odrůd je limitní teplota půdy 6–8 °C v hloubce 5–8 cm. Letos dlouhé chladné období výsadbu oddalovalo.

Později jsem klíčící hlízy zasypal slabou vrstvou půdy a lehce zavlažoval. Jenže pořád mrzlo. Brambory rostly a rostly. Když konečně mělo dojít k sázení, tak se 5 kg sadby chovalo jako jeden celek. Na spodní straně tohoto koláče byla vrstva prorostlých kořenů.

A kdyby jen kořenů. Ze stonků již vyrážely stolony, což je předpoklad tvorby nových hlíz. Po značném úsilí a při použití mnohých páčivých a trhacích technik se mi podařilo oddělit jednotlivé hlízy s relativně nepoškozenými klíči. Protože hlízy měly bohaté kořeny a stolony, brázdy jsem dostatečně zalil vodou. Zakořeněním se do určité míry eliminovala opožděná výsadba.

Velké, nebo rozumné brambory?

Jen mám určité dilema: Vyplývá z matematického vztahu nepřímé úměry mezi velikostí sklizených brambor a rozumu pěstitele. Mám vůbec chtít sklidit hodně velkých brambor? Vůči rodinné a sousedské veřejnosti jde přece o mou prestige! Nemohu se rozhodnout.

Je tu ještě jedno řešení: Vysít trávu a pro brambory dojít do super marketu. Jo, to by bylo super!

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x