Jak bránit rostliny před mrazy ze severských končin

8. 2. 2023

Únorový vpád ledového vzduchu ze severských končin do středoevropských zahrádek jako by chtěl skrýt svou hrozbu do kulis slunečných dní.

Meteorologická situace začátkem února 2023 způsobila, že mrazivý chlad ze severských končin ohrožuje odpočívající i probouzející se zahradní rostliny.

Chlad proudící ze severských končin se mění v mráz a u země bývá největší

Když mrzne, u země je teplota ještě výrazně nižší než v měřených dvou metrech. Netkaná textilie v tomto případě nemá funkci protimrazové ochrany.

Jak rostliny vnímají roční období

Narašený muchovník

Narašený muchovník. Třímetrový keř se obtížně zakrývá.

Na rozdíl od jednoletých rostlin musí dvouletky a především vytrvalé rostliny přečkávat zimy a to v mezích našeho mírného pásma. Tyto mantinely se však liší druh od druhu.

Pro rostliny mírného pásma, kam patří většina vytrvalých plodin, které na zahradě pěstujeme, je zima běžnou součástí roku.

Rostliny jsou na změnu podmínek připraveny. Vždyť drsné zimní počasí je často otázkou života nebo smrti.

Rostliny sice nemají stolní nebo nástěnný kalendář, ale jejich životaběh souvisí se sluncem a pohyby planety Země.

Poměr světelné a tmavé části dne se postupně přelévá k prodloužení či krácení noci, což rostliny vnímají.

Tzv. fotoperiodickou reakci rostlin známe spíše v souvislosti se zakládáním generativních orgánů: Ředkvičky, hlávkové saláty, pekingské zelí a další plodiny vybíhají do květu, protože reagují na měnící se délku světelné části dne.

Co se děje v rostlinných buňkách, aby přečkaly zimu

Regulačním faktorem je i snižování teplot prostředí. Starší části listové plochy postupně odumírají a opadávají. Pro přežití jsou zásadní biochemické procesy probíhající na úrovni uvnitř buněk. Buněčná protoplazma (obsah buněk) se zahušťuje.

Určitou ochrannou funkci plní zvýšená koncentrace draslíku v protoplazmě. Část látek rostliny stahují do kořenového systému, aby je mohly při jarním rašení použít. U dřevin tyto procesy souvisejí s vyzráváním dřeva, především nových letorostů. Proto má letní řez omezené termíny: Je zapotřebí, aby řezné rány po obvodu zarůstaly nebo aby vyzrály nově narostlé výhony. Podzim je tu od toho, aby se rostliny dobře připravily na přezimování.

Když do tepla přijde mráz ze severských končin

Navzdory všem schopnostem přizpůsobit se, zůstávají pro rostliny kriticky nebezpečné neobvyklé teplotní poměry a jejich rychlé změny.

Například dlouhý teplý podzim 2022. Vzpomeňme, jak dlouho bylo listí na stromech. Pak přišel náhlý vpád mrazivého vzduchu s teplotami i pod -10 °C. Následovalo dlouhé vánoční oteplení. Překvapivě brzy se dal realizovat první postřik proti kadeřavosti broskvoní. To bylo najednou spěchu a vlastně i radosti nad tím, jak užitečnou příležitost nebeský patron počasí zařídil.

Rizikový lednový vývoj pupenů broskvoně ohrozil mráz

Květní pupeny broskvoně se také v lednu vyvíjely rizikově

Jenže během ledna se pupeny dál vyvíjely. Některé druhy začaly rašit nebo dokonce rozkvétat. A vrcholem nekázně sv. Petra je aktuální vývoj teplot. Tomu se rostliny už nemohou přizpůsobit. Bude záležet na okolnostech v konkrétních podmínkách, jak přežijí.

Extrémní je kontrast denních teplot při intenzivním slunečním svitu a silných mrazech při nočním vyjasnění. Na sněhové pokrývce se mrazy ještě prohlubují. Modlení teď nepomůže. Co lze přikrýt nebo přihrnout, to bychom měli udělat. Kde to lze, přikryjte rostliny netkanou textilií černou nebo aspoň bílou, příp. chvojí.

Ochrana před mrazem ze severských končin

Polystyrénová ochrana tříletého stromku tomelu japonského (kaki)

Chlad ze severských končin a deskové odumírání kůry

Výrazný teplotní kontrast může způsobit na kmenech a větvích mrazové desky a trhliny. Obvykle k tomu dochází až v předjaří, ale letos je na zahradě všechno jinak. Intenzivní sluneční záření nahřívá část kmene a vyvolává pohyb mízy. Začne stoupat vodivými pletivy. Při silných nočních mrazech pletiva zmrznou. Na kmeni odumře pruh kůry, proto se poškození označuje jako deskové odumírání kůry. Ránu mohou infikovat houby. Zahřívání kůry lze předejít stíněním nebo bílým nátěrem.

Zahrádka se v létě zeptá: Zahradníci, zahrádkáři, co jste v zimě dělali? Hřáli jste se u radiátorů a na nás rostliny jste v mraze ze severských končin zapomněli?

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x