
Historické odrůdy zaujmou pěstitele i historickou pamětí
17. 11. 2021Odrůdy, pro které se ujalo označení historické, mohou lákat k výsadbě do zahrady také kvůli dávné minulosti, v níž se osvědčily.
Už jsme si zvykli, že si zeleninu, vajíčka, ovoce někde vždy koupíme. Spoléháme se, že vše bude čerstvé, kvalitní. Jsou taková zimní jablka?
Naučili jsme se očekávat, že vše dostaneme v té správné době a zase v odpovídající kvalitě. To se může týkat vyzrálého (stařeného) masa, uzenin, sýrů a dalších výrobků, převážně živočišných. U těch rostlinných bychom se divili, kdyby celer došel třeba už v únoru. Ne kvůli skladovacím chybám, ale že už je prostě vyprodán.
Už jsme si zvykli nebo si zvykáme i na to, že můžeme zajet na Moravu nebo do Žernosek, Mělníka i jinam a přivézt si odsud víno. A zvykáme si i na další. Když nám víno chutná a je v lahvích, můžeme si, pokud je na to vinař zařízený, u něho ty lahve schovat, postupně si pro ně jezdit, vozit si je domů.
Něco podobného bychom mohli zavést také u ovoce. Tuzemští ovocnáři jsou obyčejně rádi, když do konce roku vyprodají všechno ovoce, ačkoliv by mnohé odrůdy mohli, či dokonce měli prodávat až po Novém roce, třeba v únoru nebo klidně až v dubnu.
Prostě, pokud jde o ovoce, máme to v hlavě nastavené jako u brambor. Co je ve sklepě, s tím se dá počítat. I když ten sklep není z těch nejlepších.
Takový nějaký obecný názor vládne, že jablka prodávaná po Vánocích už nestojí za moc.
Možná tak na štrúdl nebo na křížaly, ale na mošt nebo k zakousnutí – to že už moc nejsou.
Mnohdy si za zimní jablka s jedinečnými, ale potlačenými vlastnostmi můžeme sami. Chceme to jablko, které bude zralé až za dlouho, hned. Proč? Protože nám ho jinak vyprodají.
A pak opravdu máme z méně vhodných skladovacích podmínek tak trochu žvýkačkovitá jablka.
Podívejte se do pomologií, u kolika odrůd je napsáno, že při horším skladování v sušším sklepě vadnou.
Pár kilometrů od domu máme takovou farmářskou prodejnu. Dovážejí do ní jablka z Českého ráje. K nám na jih Čech. Prodávají jablka od sklizně až do jara, je radost se do nich zakousnout i v dubnu. Výhodou tohoto prodeje je, že mají to, co se zrovna má jíst, co dozrává do chuti, vůně, ne všechno najednou. Podle toho se u nich mění sortiment nabízených odrůd.
V říjnu vás překvapí, že mají jakýsi Desert, Diadém nebo Vitan, zároveň s nimi dostanete Rubín, Šampion, Bohemku, Denár, Lotos, Melodii, velké Jonagoldy (a jejich barevné mutace, kam patří třeba Jonagored, Red Prince, Red Jonaprince,..) a další, jako je Lipno, Rozela, Rubinola.
Až teprve po Vánocích (pokud nebudete neodbytní a nedovezou vám jich pár kilo trochu dřív) se objevuje Angold, Delor, Gloster, Biogolden, normální Golden, Melrose, Starkingy, Starkrimsony a jejich barevné mutace (např. Red Cap) a časem i Idared, Orion, Topaz, Goldstar, Luna, občas i Meteor.
Mohli byste se tu setkat i s odrůdami Shalimar nebo Sirius. No a s odrůdou Admirál, popřípadě s odrůdami Pink Lady, Pinova (a její vybarvenější mutací Evelina), Kanzi. Ty už někdy nemají svoje, ale ze sadů od sousedů.
Ale časem se věci zaběhnou. Zkuste si zajet za ovocnářem, který má odpovídající sklep nebo sklad, nakupte zimní jablka na podzim a nechte si je u něho do jara. Musíte počítat s nějakými ztrátami, ale budete na tom lépe, než když si ultrazimáky nakoupíte začátkem listopadu a budete je trápit ve sklepě, v paneláku.
Proč byste nemohli mít i ve sklepě u ovocnáře kóji, ve které bude vaše ovoce. A na druhou stranu, nechtějte jen ty odrůdy, které vidíte v obchodě. Dejte si poradit, co jíst v listopadu, co v lednu, v dubnu. Ať máme tu pestrost, mnohobarevnost také v chutích a barvách odrůd jablek.
Foto J. Sus, J. Patočka a M. Přasličák
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.
Naprosto souhlasím a respektuji. Nejenže zraje jako víno, ale také zraje jako jabko. Každá odrůda má svůj charakter a dobu konzumní zralosti. Berte prosím na vědomí.
vanoc lze uchovat lecos bezproblemu,ale do velikonoc nebo ještě dyl to už je věda .Idaret Ontario ze sklepa chutna až v dubnu a květnu.