
Microgreens – malé rostliny s velkou silou
17. 2. 2025Trendy se neprosazují jen v módě, ale i v pěstování rostlin. Důkazem jsou microgreens – mladé semenáčky různých druhů zeleniny či bylinek.
Naši předkové dobře věděli, jak na jaře tělu dodat potřebné vitamíny. Místo tabletek pučálka nebo vejmrda – znáte je?
I v Rychlých Šípech se o babkách pučálnicích na trhu hovořilo. Vejmrda na prodej nejspíše tak často nebyla, to byla domácí záležitost.
Pučálka je staročeský postní pokrm z naklíčeného hrachu, který hospodyně připravovaly na jaře, když už docházely zásoby a čerstvá zelenina ještě nebyla. Klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů.
Pučálnice, prodávaly naklíčený, naslano nebo nasladko ochucený naklíčený a opražený hrách. Je to dobrota, kterou si můžeme připravit i doma. Hrách (celý, ne půlený) namočíme do vody a čekáme až začne klíčit. Jakmile se klíček pokouší protrhnout slupku hrášku, je vše připraveno na tepelnou úpravu. Na másle, na sádle, na oleji hrášky osmažíme (tak, aby nám chutnaly) a těsně před dokončením smažení je můžeme osolit, opepřit, opaprikovat, přidat k nim trošku cukru a nechat ho lehce zkaramelizovat.
Na jaře, kdy se tělo po zimě potřebuje očistu i novou sílu, jsou klíčky ideálním přírodním zdrojem energie a vitality. Obsahují koktejl cenných látek — vitaminy skupiny B, C, A i E, minerály jako hořčík, železo a fosfor, a velké množství chlorofylu, který pomáhá při detoxikaci organismu. Enzymy obsažené v klíčcích navíc podporují trávení, takže všechny tyto prospěšné látky tělo lépe vstřebá.
Křen selský je mimořádně silná kořenová zelenina, která má v kuchyni i lidovém léčitelství své pevné místo. Díky výrazné, štiplavé chuti, za kterou vděčí hořčičným silicím se skvěle hodí jako příloha k masům nebo na přípravu omáček. Strouhaný kořen pomáhá při špatně se hojících ranách, chřipce i zápalu plic a posiluje organismus jako prevence proti různým nemocem, včetně rakoviny.
Vejmrda je opravdu domácí záležitost. Netrvá to tak dlouho než si jí připravíme, nepotřebuje ani tepelnou úpravu. Jen skočíme do zahrady (obchodu) pro křen a do sklepa (obchodu) pro pár jablek. Obě ingredience očistíme, nastrouháme a smícháme. Poměr míchání je individuální. Někdo přitlačí s křenem, jiný to chce jemněji s více jablky. Takovou směs můžeme podávat jako přílohu k masu nebo místo kompotu, zeleninového salátu, k obědu.
Droždí je bohaté na kvalitní bílkoviny, esenciální aminokyseliny a vitamíny skupiny B, které podporují srdce, nervy, trávení, zdravou pleť, vlasy a nehty. Navíc obsahuje důležité minerály — železo, fosfor a chrom, který stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáhá omezovat chuť na sladké.
Další jarní pochoutka je protipupínková pomazánka, jinak pomazánka čistící pleť. Ta se skládá z cibule, droždí, nějakého tuku, vajíček a čerstvých natí. Najemno nakrájenou cibulku zpěníme dosklovita, přidáme droždí. Až se rozpustí, přidáme syrová vajíčka (na kostku droždí dvě), umícháme pomazánku podle vlastních představ. Dá se nastavit i měkkým taveným sýrem, který vmícháme do horkých vajíček, aby se rozpustil, pomazánku zvláčněl.
Do vystydlé pomazánky vmícháme rychlené (nebo mražené) natě cibulky, póru, petržele, pažitky – podle vlastní libosti. Když použijeme na přípravu pomazánky červenou cibuli, uděláme dobře i našim nejjemnějším vlásečnicím vedoucím krev. Červená a růžová cibule zlepšuje jejich pružnost. Aby se nám nestávalo, že nám – z různých důvodů – popraskají krevní vlásečnice ve tváři nebo na nose.
Nevím, jestli zabodujete s vejmrdou a protipupínkovou pomazánkou u dětí, ale s pučálkou, kterou můžeme připravit i z cizrny či sóji, určitě ano. Je to pro ně lepší, než žvýkání gumových zvířátek či mimozemšťanů, polykání tablet.
Foto Shutterstock a autor
Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší těchto dřevin (pravidelné pylové …