Uprostřed jara vysaďte tygřice a habešské mečíky

5. 5. 2022

Odrůdy mečíků se liší raností, velikostmi, počtem květů. Aby té pestrosti nebylo málo, můžeme na záhon či do kytice přidat například tygřice.

O tygřice se staráme stejně jako o běžné mečíky. Čas na jejich výsadbu přichází na přelomu dubna a května. Ale začněme mečíkem.

Acidantéra voní nejvíc k večeru

Habešský nebo také vonný mečík (Gladiolus murieale, Acidanthera bicolor Murielae) pochází opravdu z Etiopie. Dorůstá do výšky 50-70 cm (100 cm), tvoří oproti šlechtěným mečíkům řidší květenství z postupně rozkvétajících atraktivních voňavých květů. Vůně bývá silnější k večeru.

Hodí se do výsadeb v letničkových záhonech, dobře rostou a kvetou v nádobách. Pečujeme o ně jako o klasické mečíky, vysazujeme ve stejnou dobu. Hloubka výsadby okolo 10 cm, vzdálenost okolo 15 cm.

Z výsadeb začátkem května rozkvétají od srpna, ale stejně jako mečíky je můžeme přirychlit. Tedy vysadit v březnu do květináčků a otužené rostliny pak po ledových mužích do záhonů. Pokvetou dříve.

  • Acidantéru můžeme řezat i do vázy, ale spíše jen do pestrých letničkových kytic, samostatně moc nevyniknou.

Dobývají a uskladňují se stejně jako mečíky, množí se z brutu.

Tygřice neboli tygridie

O hlíznaté tygřice (Tigridia pavonia) pečujeme stejně jako o mečíky. Netvoří tak husté květenství, květy vydrží kvést obyčejně jen den či dva, ale záhon

s letničkami, mečíky obohatí o atraktivní, zářivě barevné květy. Vysazují se ve skupinách, tak vyniknou lépe. Jednotlivé rostliny nerozkvétají každý den, ve skupině jsou každý den některé kvetoucí.

Atraktivní květina tygřice

Tygridie neboli tygřice má podobbné pěstební nároky jako mečíky

Velké hlízy je možné přirychlit, vysadit je v březnu do květináčů, po ledových mužích, otužené, vysadit ven. Kvetou pak mnohem dříve.

Sklízí se na podzim, stejně jako mečíky. Literatura říká, že se po usušení skladují v rašelině nebo písku, při teplotě 2 °C. To je asi důvod, proč se mi nedaří tygřice udržet do druhého roku. Nechávám je na místě, kde mám mečíky a acidantéry. Prakticky až na výjimky v takových podmínkách nepřežijí. A tak je opakovaně nakupuji.

Tygřice (raději říkám tygridie, ta tygřice mi nesedí) je letnička záhonová, nemá cenu ji řezat do vázy. Potěší venku, ne už doma.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Pěkný den,

tygridie mně snad nikdy nevykvetly, ale acidanthery byly velmi vděčné. Ze skupiny podobných květin se mně nejvíce osvědčila (nenáročností i efektním kvetením) montbrécie (Crocosmia). Vypadá zhruba jako poloviční (velikostí) oranžově kvetoucí mečík.

Vše dobré přeje

Milan Číha

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x