Správně se zeptat, to je klíč k získání kýžené odpovědi

13. 5. 2021

V zahrádkářské poradně denně odpovídám na různé dotazy. Někdy – často, však ve mně položená otázka vyvolá více otazníků, než sám čtenář poslal. Následující korespondence týkající se tulipánů je toho důkazem a zároveň možným vodítkem, jak formulovat své dotazy. K trefné odpovědi je dobré uvést i zdánlivé malichernosti.

Otázka

Rád bych se zeptal na následující problém, poprosil Vás o radu:

U zhruba 20 tulipánů se mi stalo, že hezky vykvetly listy, ale samotný tulipán ze země vůbec nevyrostl. Nevíte, kde by mohl být problém? Nemůže to být tím, že je mám na severní straně, že neměly dostatek slunce? Myslíte, že bych je měl přesadit?

Děkuji za radu a přeji vše dobré.

Cibuloviny

Cibulky, které byly dlouho na jednom místě, nebudou mít květy

Odpověď

Vážený pane,

Na jednoznačnou odpověď jste toho o tulipánech napsal dost málo. Severní strana je dost neurčitá informace. Severní strana domu s výsadbou u jeho paty? To by mohlo být příčinou. Nebo záhon na severním svahu s výsadbou tulipánů a pak i letniček nebo trvalek? To nikoliv. Neořezali jste vloni nať z rostlin příliš brzo? I to by mohl být důvod.

Nevím, jestli to jsou tulipány moderní, šlechtěné, nebo nějaké „obyčejné“, nebo tulipány botanické, které rády v místě výsadby „zalézají“ do hloubky a ztrácejí se s tím, že za pár let udělají jen listy a pak už ani ty ne. Mnohdy se ty obyčejné sázejí na zplanění a kvetou mnoho let i v trávníku, mezi trvalkami.

Pracoval jsem v zahradě, která byla otočená k severu, navíc ještě dost porostlá stromy a tulipány pod nimi prosperovaly. V tom bych příčinu neviděl.

Suma sumárum

Předpokládám, že slovní spojení hezky vykvetly listy, ale samotný tulipán ze země vůbec nevyrostl znamená, že listy vyrostly, ale neobjevil se květ.

1. Byly to koupené tulipány, čerstvě vysazené?

Nemělo by se to stát, pokud je sadba od renomovaných firem, ptal bych se u nich, sadbu reklamoval.

2. Byly to tulipány Vámi na podzim přesazené z jiného místa?

Cibulky nemusí po delším pobytu na jednom místě další rok na novém stanovišti kvést. Příští rok už by to mělo být v pořádku. No a už byste se měl potom chystat je přesadit, pokud to jsou tulipány velkokvěté, plnokvěté, prostě hodně prošlechtěné.

Zalézající tulipány

Zalézající tulipány ztrácející ochotu či schopnost kvést. Až takto hluboko se mohou chovat.

3. Byly to tulipány do místa vysazené už před několika lety, postupně se namnožily do tohoto počtu?

Stanoviště už je vyžilé, na jednom místě je mnoho cibulí, kvete jich jen zanedbatelná část, nebo žádné. Druhý rok po přesazení zase pokvetou na novém stanovišti.

4. Tulipány měly dva listy, nebo jich měly více?

Dva listy vyrůstající z cibule jsou málo, laicky to znamená, že v cibuli se nashromáždilo málo energie, živin na vytvoření solidní rostliny s více listy, natož aby naindukovala květ.

5. Rostliny měly listů více, ve středu, kde obyčejně bývá květ, byly třeba jen zaschlé základy květů?

To může být třeba dík napadení nějakým škůdcem, chorobou, kombinací viróz, nebo způsobené nedostatkem potřebných prvků, živin pro zdárný vývoj zárodku rostliny pro příští rok. Pokud tulipány pravidelně po dvou až čtyřech letech přesazujete a tohle se vyskytne i na novém místě, nejspíše bych to řešil vykopáním a odstraněním ze zahrady, i když ještě některé kvetly.

Při běžně doporučované a dodržované péči, což je

  • střídání míst,
  • návrat do stejného po pěti a více letech,
  • výsadba do vhodného typu půdy,
  • do správné hloubky s doporučenou vzdáleností cibulí od sebe,
  • se základním hnojení před výsadbou

nebude příčinou nedohnojení, nedostatek prvků potřebných k založení květů v půdě. Takže s nimi raději pryč a koupit nové.

Viróza tulipánů

Nenápadný projev virózy na květech

6. Pokud to byly tulipány, které byly odrychlené, rostly minulý rok někde v truhlíku nebo míse, také nemusely založit v cibuli nové květy, pokvetou až za rok.

Nevím, jak si s tím poradíte, ale někde tam výše jsou odpovědi na Vaši otázku.

Reakce na výčet možností

Jsem rád, že se pán ozval a že jedna z nabídnutých odpovědí platí:

Dobrý den, děkuji Vám moc, nevěděl jsem, že je tolik možností. Jedná se o severní stranu domu s výsadbou u jeho paty.

Tulipány přesadím, myslím si, že je místo asi vyžilé. Moc Vám děkuji.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x