Spory strupovitosti kazí jablka. A trápí jabloně. Jak jim pomoci?

9. 7. 2022

V minulosti spory strupovitosti koncem června ztrácely dech. Při vyšších teplotách a vlhkostních poměrech dnes však houbová choroba škodí dál.

Strupovitost se ukazuje na listech a plodech jabloní, hrušní a dalších rostlin růžovitých, Objevuje se od jara a vrací se i zkraje léta, pokud není nijak potlačována a likvidována.

Spory strupovitosti infikovaly jablko

Jablka infikovaná strupovitostí (strupatka jabloňová, Venturia inaequalis); foto Shutterstock

Méně často poškozují spory strupovitosti odolné, nebo dokonce rezistentní odrůdy. Naopak více rizika hrozí odrůdám Spartan, Ontario, Matčino, Wealthy, Jonathan, Idared, Gloster, Jonagold, Šampion, Rubín a dalším českým i zahraničním, vyšlechtěným v sedmdesátých nebo osmdesátých letech. Tedy dříve, než se začala šlechtit odolnost proti této chorobě.

Ovocný strom strádá

Plody už zas tolik zabrat nedostanou, ale listy ano. A tady začíná velký problém. Ono nám totiž významně vadí, že budou stroupky a strupy na ovoci, ale nevadí nám, když ovocný strom strádá, protože má poškozenu listovou plochu.

Co s tím? Namístě jsou osvědčená seriozní opatření, založená na zkušenostech a vědě.

Zastaví ochrana spory strupovitosti?

Pokud jde o zdraví stromu, beru za svůj názor jednoho staršího ovocnáře, který byl spokojený s ochranou stromu v případě, že na přírůstku bylo alespoň patnáct zdravých listů. Vše, čemu se věnoval při ochraně ovocných dřevin, směřoval k této metě. Těch patnáct listů bylo zárukou, že rostlina tvoří dostatečné množství produktů fotosyntézy jak pro ovoce, tak pro indukci květů, což je předpoklad úrody v roce příštím.

Spory strupovitosti se ujaly na listech

Strupovitost jablek je mnohdy brána jako zlá choroba jen v případě, že se projeví na plodech. Ona však napadá i listovou plochu a poškozuje strom.

Cest k tomu, aby listy byly zdravé, je víc:

  • Jednou z nich je pěstování odolných a rezistentních odrůd.
  • Další cestou je kvalitní řez, který zaručí dobré osychání listové plochy i plodů v koruně.
  • Stromu lze pomoci také užitím přípravků, které zvýší odolnost a vitalitu stromu.
  • Zdravý strom se pak při slabé infekci ubrání vlastními silami.

Stromu můžeme pomoci postřikem, který pokryje list a plod a rostlinu chrání před infekcí. Nepustí spory strupovitosti k povrchu listu, popřípadě brání vyklíčení spor. Slouží k tomu oleje a různé výluhy z rostlin bohatých na křemík a další látky bílkovinné či jiné povahy.

Látky dokážou mj. upravit pH povrch listu tak, aby se na něm spory nedokázaly ujmout. (Tak funguje soda v přípravcích se seriózním návodem k použití.) Nestačí však strom zalít čímsi na jaře, aby zůstal celou vegetaci zdravý.

Rezistence není věčná

Možná někoho překvapí informace, že i rezistentní odrůdy ohrožuje strupovitost. Bohužel to tak je. Stejně jako se člověk snaží vyšlechtit rostliny odolné k chorobám či škůdcům, snaží se i protivníci, zejména choroby, modernizovat své vlastností, aby dokázaly parazitovat i na rostlinách s rezistencí.

Spory strupovitosti se ujaly na hrušce i jablku

Strupovitost na hrušce a jablku

A tak na odolné odrůdy v zahradě či v sadu mohou odkudsi větrem nebo přenosem třeba na podrážkách doputovat nové kmeny strupovitosti, které prolomily rezistenci některé skupiny odrůd. Proto například Topaz, Rubinola, Karneval a jiné odrůdy už nejsou zcela rezistentní. Odolávají jen některým kmenům strupovitosti.

Ochrana v případě ohrožení

Vedle preventivních opatření existuje možnost ochrany cílené na zastavení infekce v jejím počátku. Nejúčinnější přípravky dokážou léčit napadení staré až 96 hodin.

Znamená to, že když pěstujeme běžné, citlivé odrůdy a začne pršet v pondělí, déšť se prodlouží do úterý, sprchne i ve středu, máme šanci se vypořádat se vznikající infekcí ošetřením ještě ve čtvrtek.

  • Pro kontaktní účinek musí přípravek být na listech ještě před deštěm, nebo co nejdříve po dešti či po ovlhčení listů: Při teplotě vzduchu 20 °C během dvou hodin. S nižší teplotou se infekce šíří pomaleji, s vyšší teplotou rychleji.

Podobně platí, že podzimní sčítání jablek a hrušek nám potrvá déle, když proti strupovitosti jabloní a hrušní zakročíme. Naopak sklizeň zkrátíme, když strupovitost ignorujeme.

Foto autor a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Nic moc jste neporadili. Jak se používá soda, jaký poměr a kdy

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x