Odrůdy brambor a úroda: Kolik koroptví motykou nastřílíte?

5. 9. 2022

Jednotlivé odrůdy brambor mají v době výsadby úplně jasno v tom, kolik mohou nasadit hlíz. Přečtěte si příklady výpočtů a co je také ovlivní.

Když budete chtít předem vědět, jakou můžete očekávat sklizeň, pokuste se  vyhledat v nějakém přehledu odrůd údaj, kolik hlíz bude mít. No a přes to nejede vlak. Více jich nebude, i kdybyste je skrápěli hnojivem ze slupek brambor nebo kvasnic. Ve správně vyhnojené půdě bude mít to, co říká popis odrůdy.

Pokud brambory nedostanou, co potřebují, můžeme být zklamáni. U velmi raných i raných odrůd bývá obyčejně psáno, že k zajištění výnosu potřebují mít v půdě dobře přijatelné živiny. Velmi rané odrůdy se v půdě moc neohřejí vzhledem k tomu, že mívají vegetační dobu okolo osmdesáti dnů.

Odrůdy brambor a příklady z počtů

Antonia

Tato salátová odrůda patří mezi polorané. Pod keřem bylo spousta brambor, konzumní velikosti a trochu méně těch, které půjdou na sadbu. Výroba či pěstování brambor sadbových se týká vyšších poloh, dříve jsme k takové oblasti patřili (Táborsko, nad 400 m nad mořem), nyní bude ta regenerační oblast o něco výše. Takové poloze odpovídá místo zvané Hlasivo se svými 520 a více metry nad mořem.

Odrůdy brambor: Antonia

Antonia

Takže z jedné hlízy odrůdy Antonia bude zhruba deset hlíz do kuchyně a stejný počet do bedny na sázení. Když si to vezmete, je to skvělé, výnos 20x vyšší než hmotnost vysazená sadba.
Také u odrůdy Antonia píšou, že potřebuje mít v zásobě v půdě dostatek živin a má se sázet na vzdálenost větší než 30 cm. To aby se ty brambory vešly do řádku.

Letos odešla nať Antonie tak akorát. Oproti odrůdám Ronja, Tylda a Manuka odcházela sice dříve, ale když není třeba vícekrát ji ošetřovat, je to skvělé. Začne-li plíseň tlačit na pilu, stačí Antonii jedno ošetření. Ošetřujeme, protože plíseň napadá nejen nať, ale je schopná dostat se i ke hlízám. A tak vybíráme přípravek, který zvládne obojí. Což není až tak velký problém, protože ze šesti nejlepších přípravků na ošetření brambor proti plísni je jich v malém balení pro hobby účely k dostání pět!

Vlastně máte dvě možnosti: Ošetřit brambory jen tak, jak popisuji výše, a sklidit třeba průměrnou nebo nižší úrodu. Nebo ošetřovat vícekrát a mít královský výnos v maximu toho, co odrůda dokáže. Ale prakticky by pak mezi těmito bramborami a krámskými nebyl žádný rozdíl.

Belana a Axa

Druhá až třetí ve výkonu byla Belana a Axa.

Belana je raná výkonná odrůda. Brambory má dobré, zase áčka. U Belany je docela fajn to, že když ji dneska uvaříte, podrží si barvu i do zítřka. Nezbělá, nebude šedivět. Je žlutá jako kuřátko, nevím proč jí dali takové jméno.

Odrůda Belana

Belana

Pod náhodně vytrženou natí Belany bylo přes deset brambor. Takže velmi solidní výnos, zase v solidním poměru sadby a konzumní velikosti. Belanu na poli máme už více let, drží se v sortimentu.

Možná o pětinu měla vyšší výnos raná odrůda Axa. Zdeněk ji dobýval poměrně brzy, ženil se mu bratr, tak aby bylo něco echt na salát. Neudělali si s ní ostudu. Před čtrnácti dny bylo těch velkých o něco méně, ale zase proč mít všechny velké, když jednou můžeme udělat přesadbu.

Navíc tahle brambora z havlíčkobrodského bramborářské ústavu byla ve vyšším stupni množení. Bude dobrá na jídlo i na sázení, protože si ji s žádnou jinou není možné splést. Má růžová očka.

Je uvnitř krásně žlutá a vydrží až do jara. Dokonce raší tak neochotně, že je lepší ji předklíčit, aby neležela v zemi déle než odrůdy ostatní. Nejspíše půjde do země po částech – když někde nevyjde jiná do konce řádku – nasadí se Axa. Tu si s jinou odrůdou nikdo nesplete.

Odrůdy brambor: Axa

Axa

Ještě trochu o půdě pro odrůdy brambor

Pozemek, na kterém sklízím brambory v Hlasivu, je od družstva přebíraný postupně, ve dvou etapách. Proto mohou být výsledky sklizně zkreslené. Tam, kde už skoro deset let půda dostává hnůj, kompost, zelené hnojení, je úroda lepší než v části, která je v „revitalizaci“ tři roky. Ani jedna část ještě není ve stavu odpovídajícím zahradní zemině.
Jedna k tomu postupně spěje, druhá ještě není ani ve stavu, v jakém bylo pole, když si ho družstvo bralo.

Nezdá se to, ale udělat prakticky z minerálu živou zem, ve které žijí žížaly a je v ní dostatek organické hmoty, to trvá velmi dlouho. Deset let není konečná doba. Ale už je na tom lepším pozemku po dešti vidět žížalí dírky i hromádky. Ve druhé části ještě život není.

Ale koroptvičky tam svých pět peněz švitoří už teď. Toulají se školkou a jetelem, strništěm po obilí. Aby se neměly až tak dobře, občas je vyplaší nějaký dravec ve vzduchu.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x