Ochutnávka jablek v kruhu přátel aneb degustace odrůd jabloní

26. 1. 2022

Už dost dlouho jsme zváni do sklepa přítele Jirky. Abychom během zimy ochutnali jablíčka z jeho sadu.Vybraná možná z pěti desítek odrůd jabloní.

Vždycky to totiž vychází tak, že Zdeněk nebo já s ním něco nasbíráme. Jablka uložíme do sklepa a pak je vozíme s sebou na ochutnání.

Tentokrát jsem nic na ochutnání ze svého sklepa nevezl. Zastavil jsem se sice nad odrůdami z historie (Boskop, Coulonova reneta, Jaroslav Němec, Parmena zlatá) i trochu novějšími (Florina, Šampion), které by teď v lednu měly být akorát, ale nechal jsem je doma. K Jirkovi jsme zváni na degustaci odrůd současnosti.

Degustace odrůd jablek ve sklepě u pěstitele

Jablka označená při degustaci čísly 1 až 8

Sloupcovky i klubovky

Je to docela paráda, když můžete přijít k někomu do sklepa a říkat, co chcete ochutnat. Z těch možná pěti desítek odrůd jsme si vybrali odrůdy dílem klasického růstu stromu, dílem sloupcovky. Co, do pestrosti původu, pak šlechtění česká (Střížovice, Kumšta, Buzrla), ale i odrůdy z Francie a dalších států světa, klubovky.

Klubové odrůdy, jsou odrůdy, které jsou k mání jen v určitém počtu kusů stromků, byly donedávna docela problematicky sehnatelné. Dnes, když se podíváte na internetové nabídky, není problém mít v zahradě prakticky cokoliv ze světové nabídky. Někdy záleží na tom, kdy zrovna rozklikneme nabídku té určité firmy, kolik uvolnitelných deviz nebo korun máme v peněžence.

Naše hodnocení jablek

Tady je výčet a hodnocení, na kterém jsme se ve čtyřech shodli. Jablka mají čísla podle toho, jak jsme je ze sklepa vybírali, při ochutnávání se pořadí promíchalo:

1. Lambada sladká plochá sloupcovka, pevná dužnina, příjemné aroma, nejspíše okolo vrcholu, sloupcovka nebojící se konkurence běžných odrůd.

2. Sirius překvapivě méně šťavnatý, svěží chuť, ale něco mu do standardu Siria chybělo.

3. Red Spring sloupcovka s navinulou chutí, jemnou strukturou dužniny, ještě se nejspíše bude v chuti a aroma rozvíjet.

4. KUP 376 tuhé, šťavnaté, jablko na skus, ještě před plným dozráním, cukr a kyselinky v něm ještě neladí

5. Nikoleta, odrůda už za zenitem, i když sladkokyselá, tak fádní.

6. Goldlane, příjemně voňavá, aromatická sloupcovka, ještě čeká na svou dobu, možná už za měsíc bude zářit nejen barvou, ale i chutí a vůní.

7. Admirál, ten bude vždycky Admirálem, ale i když špičkový, tak trošku se stínem, jaký měl Sirius, první, ale tak o koňský nos.

8. Kanzi klubovka s jemným aroma, křupavé, ještě s nevyrovnaným cukrem a kyselinami, je fajn teď, bude dobré ještě v květnu.

9. Natyra šťavnaté jablíčko, s vůní banánu, výtečná klubovka.

10. KUP 308 šťavnaté,v dužnině hrubší, ale svěží a voňavé.

11. KUP 444 u tohohle jablíčka jsme se nejspíše trefili do ideálu výtečné, aromatické, šťavnaté, prostě ve všem akorát, nebo spíše nejspíše.

12. Rondo sloupcovka jemná dužnina, křehká, příjemné aroma, na hraně.

13. Morgana odrůda hodně podobná do Goldenu v chuti, aroma takové nemá.

14. Garden Fountain sloupcovka s jemno strukturou dužniny, příjemné aroma, chuť, komu chybí pól chuti daný Mc Intoshem, Spatranem, možná červenými Deliciousy, bude s ní spokojen.

Jablka ochutnávané pod čísly 15 až 20

Jablka ochutnávaná pod čísly 15 až 20

15. Rumba šťavnatá, nakyslá, chutná sloupcovka. Možná ještě s vývojem k lepší harmonii cukru a kyselin, aromatická.

16. Sisi od pana Buzrly je jemně sladké, křupavé, aromatické, voňavé. Není to pro něj konečná.

17. KUP 416 jablíčko chutné s jemnou konzistencí, napadla by mě Melodie, ale nejsem si jistý, zapomněl jsem si to poznamenat.

18. Santana jemné, šťavnaté, ale už za vrcholem. Byla výtečná po utržení ze stromu, v listopadu.

19. Rajka. pěkné jablíčko sladké, dosud šťavnaté, ale z tohohle sklepa už za zenitem.

20. Karneval, tedy měl to být Karneval. Pevné jemně voňavé, tuhé, šťavnaté, ještě jiskrně svěží, určitě ještě s vývojem.

Příště

Ochutnali jsme, každý z nás si dal repete, ale málokdy jsme se shodli na tom, co je nej. A tak to budeme muset zkusit – za nějaký čas – zase znovu. Už ve výběru nebude Santana, Rajka, Nikoleta, možná ani Rondo.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x