Nový typ otužilého kávovníku čeká vyladění chutě

1. 4. 2022

Už nějaký ten rok se proslýchá, že šlechtitelský tým zemědělské akademie v Uppsale spolu s botanickou zahradou vyšlechtili nový typ kávovníku.

Informace o novém typu kávovníku jsme publikovali 1. dubna. Pokud je vám líto, že to v noci na 2. dubna prozrazujeme, nabízíme variantu toho, co lze v článku objevit, a to ve formě tří otázek:

  1. Doplníte celé jméno níže uvedeného profesora?
  2. Jakou cenu má profesor na mysli, když v závěru zmiňuje cestu do Stockholmu?
  3. Které červené plody zachycuje třetí snímek?

Odpovědi můžete, ale nemusíte vepsat do komentáře pod článkem.

Hybrid kávovníku z vyšších poloh

Profesor Carl Nillson L. k tomu říká: „Podařilo se nám mnohonásobně opakovaným křížením kávovníků z nadmořských výšek nad 2000 metrů vyšlechtit mrazuvzdorného křížence. Kávovníku v tuto chvíli dáváme latinské jméno Coffea antarctica. “

Robusta jako materiál pro nový typ kávovníku

Robusta (Coffea canephora) byla jedním z materiálů pro vznik nového typu kávovníku; foto Shutterstock

„Vznikl z druhů C. liberica, C. canephora, C. arabica. V letošním roce už jsme z něho sklidili dostatečné množství semen, abychom mohli novou kávu ochutnat. Chutí je blíže k té nijak nechválené robustě (C. canephora). Věříme však, že dokážeme při zachování mrazuodolnosti vyšlechtit i chuťově příznivější odrůdy nového typu kávovníku. Významným počinem je zejména to, že nekvete a nedozrává průběžně, ale najednou. Dozrání kávovníku se tak vejde do délky klimaticky příznivého období, jaké je u nás ve městě.“

Proběhly různé testovací pokusy

Proběhly různé testovací pokusy související s mrazuodolností nového typu kávovníku; foto Shutterstock

„Není ještě jisté, jestli bude možné tento kávovník rozmnožovat semeny, tedy jestli bude dávat kvalitou a odolností jednotné potomstvo, ale dokážeme ho množit vegetativně. Řízkované nebo z meristémů množené rostlinky nabývají mrazuvzdornost až zhruba pátý rok po vysazení do nádoby. Mladší rostlinky kávovníku poškodí mrazy zejména v kořenech. V podstatě už se v době výsadby ven po pěti letech můžeme dočkat první, tzv. signální sklizně.

Plody jsou červené, jejich chuť je poněkud horší než u tropických druhů. Ale kvůli tomu jsme ten kávovník nešlechtili.“

Červené plody

Plody jsou červené…

Pan profesor na závěr s úsměvem podotkl: „ Do Stockholmu si za tu práci pro cenu nejspíše nepojedeme. Ale Uppsala na mě a mé vrstevníky, kolegu Berzeliuse, Swedenborga, může být opravdu hrdá. Těšíme se, že na naší práci někdo hodně brzo naváže.   (Redakčně upraveno.)

Foto Shutterstock a autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Jako to je tak zajímavý, že to skoro vypadá, že je to apríl ne? 🙂

Ivane, dobrý ˇfór.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

24. 4. 2024

Výsevní záhon pro venkovní předpěstování sazenic

Zejména v zeleninové zahradě je výhodné využívat menší volnou záhonovou plochu, na které si vypěstujeme sazeničky zeleniny. Kupované sazenice jsou mnohdy drahé a navíc nebývá k dispozici výběr odrůd podle našich představ.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x