Domů » Zahrádkáři » Blog » Okénko do zahrad Ivana Dvořáka » Nový typ otužilého kávovníku čeká vyladění chutě
Nový typ otužilého kávovníku čeká vyladění chutě
1. 4. 2022
Už nějaký ten rok se proslýchá, že šlechtitelský tým zemědělské akademie v Uppsale spolu s botanickou zahradou vyšlechtili nový typ kávovníku.
Informace o novém typu kávovníku jsme publikovali 1. dubna. Pokud je vám líto, že to v noci na 2. dubna prozrazujeme, nabízíme variantu toho, co lze v článku objevit, a to ve formě tří otázek:
- Doplníte celé jméno níže uvedeného profesora?
- Jakou cenu má profesor na mysli, když v závěru zmiňuje cestu do Stockholmu?
- Které červené plody zachycuje třetí snímek?
Odpovědi můžete, ale nemusíte vepsat do komentáře pod článkem.
Hybrid kávovníku z vyšších poloh
Profesor Carl Nillson L. k tomu říká: „Podařilo se nám mnohonásobně opakovaným křížením kávovníků z nadmořských výšek nad 2000 metrů vyšlechtit mrazuvzdorného křížence. Kávovníku v tuto chvíli dáváme latinské jméno Coffea antarctica. “

Robusta (Coffea canephora) byla jedním z materiálů pro vznik nového typu kávovníku; foto Shutterstock
„Vznikl z druhů C. liberica, C. canephora, C. arabica. V letošním roce už jsme z něho sklidili dostatečné množství semen, abychom mohli novou kávu ochutnat. Chutí je blíže k té nijak nechválené robustě (C. canephora). Věříme však, že dokážeme při zachování mrazuodolnosti vyšlechtit i chuťově příznivější odrůdy nového typu kávovníku. Významným počinem je zejména to, že nekvete a nedozrává průběžně, ale najednou. Dozrání kávovníku se tak vejde do délky klimaticky příznivého období, jaké je u nás ve městě.“

Proběhly různé testovací pokusy související s mrazuodolností nového typu kávovníku; foto Shutterstock
„Není ještě jisté, jestli bude možné tento kávovník rozmnožovat semeny, tedy jestli bude dávat kvalitou a odolností jednotné potomstvo, ale dokážeme ho množit vegetativně. Řízkované nebo z meristémů množené rostlinky nabývají mrazuvzdornost až zhruba pátý rok po vysazení do nádoby. Mladší rostlinky kávovníku poškodí mrazy zejména v kořenech. V podstatě už se v době výsadby ven po pěti letech můžeme dočkat první, tzv. signální sklizně.
Plody jsou červené, jejich chuť je poněkud horší než u tropických druhů. Ale kvůli tomu jsme ten kávovník nešlechtili.“

Plody jsou červené…
Pan profesor na závěr s úsměvem podotkl: „ Do Stockholmu si za tu práci pro cenu nejspíše nepojedeme. Ale Uppsala na mě a mé vrstevníky, kolegu Berzeliuse, Swedenborga, může být opravdu hrdá. Těšíme se, že na naší práci někdo hodně brzo naváže. (Redakčně upraveno.)
Foto Shutterstock a autor
Zajímá toto téma vaše přátele? Dejte jim vědět!
Prosíme, nezapomeňte článek pochválit klepnutím na ❤
Jako to je tak zajímavý, že to skoro vypadá, že je to apríl ne? 🙂
Ivane, dobrý ˇfór.