A jak to máte letos vy s úrodou jablek na zahradě? Povedla se?

23. 9. 2021

Třeba vám následující řádky budou znít jako sportovní komentář. A proč ne. Když se jabloni sezona vydaří a okolnosti se dobře sejdou, výkony jablek potěší.

Letos poprvé slušně zaplodilo střížovické č. 38-38 (snad Barby), které mám z Německa. U mě nemá od cca 15 hodin slunce, tak nijak skvěle nevybarvuje. Roste slabě (na podnoži J-TE-G).

Odrůda Barby

Jablko Barby

To Vršovský Granát, Florina jsou v barvě solidní.  Za letošek výnos pěkný, chuť je taky solidní, nežerou je vosy ani nečervavěly. Pokud jde o červivost, moc se netýká ani Vršovského Granátu, Floriny, Karnevalu.

Ale State Fire (to letos vyhrálo v Litoměřicích soutěž Křišťálové jablko), Lady Silvia a letňáky byly děravé alespoň z poloviny. Obaleč se přeorientoval i na asijské hrušně. Těch je červavých také spousta. No a protože ničím neošetřuji, začíná se objevovat čerň.

Jablko State Fire

State Fire, podzimní jablko, trpí moniliózou. Chutná lidem, obalečům i vosám, sršním, foto I. Dvorak

Pokud jde o mrazíky, nemá Barby (38-38) problém. Karneval má plody zhruba až v 1,2 m. Barby je vedle a jablka jsou odspodu až po vrch. Po mrazících neudržel ovoce ani Šampion a to, co bylo, je také červavé a pustily se do něj vosy. Granát má na některých jablíčcích mrazovou kresbu.

Pokud jde o pihovitost, je na 1/2 Admirála (J-TE-H), bez ošetření, asi na stejném množství je pihovitá Rozela na pláněti. Admirála jsem ještě nechutnal, ale Rozela na zemi je už dost dobrá.

Úspěchy jablek Signe Tillish a Parmena

Pokud jde o odrůdy starší, letos krásně zaplodil Signe Tillish, výtečné, pěkné, solidně vybarvující raně podzimní jablko. Ač ve výsadbách trpí monilinií a též červivostí, letos vypadalo i z tohoto pohledu solidně. Šťavnaté, chutné jablko pro krátkou spotřebu.

Signe Tillish

Signe Tillish

Jablko odrůdy Parmena zlatá je zlatá

Parmena zlatá 23. září 2021

Pěkně vypadá i Parmena zlatá. Ta sice plodí dost střídavě, ale v roce, kdy se udrží ten správný počet jablek, je ve sklepě trochu mastné, ale výtečně chuťově vyvážené, příjemně aromatické. Taky proto se od ní stanovuje tzv. renetovitá chuť. Na obvodu koruny zdravé jablko, bez strupovitosti, uvnitř koruny je to horší. Ale o tom někdy příště.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Pěkný den,

doplním svůj mnohem kratší raport.

Zvonkové po silném zmlazení dává krásné velké plody. Je sice náchylné ke tvorbě mrazových desek, ale to snadno vyřeší prkno z jihu před kmenem a nabílené větve. Jablka vydrží do jara, kdy se jejich osvěžující chuť velice hodí.

Wealthy Double Red je neuvěřitelný pracant. Při detailním jarním řezu nealternuje, mráz mu nevadí, chorobami netrpí. Jablka jsou opravdu hodně veliká (letos bylo více srážek), ale přesto padají. To je jediná vada této odrůdy. Měl jsem doma pár řemeslníků, ochutnali a cituji: „Pod tenhle strom bychom si sedli, a do konce života bychom ochutnávali.“. Plody jsou velmi šťavnaté, mají harmonickou navinulou chuť.

Milan Číha

Admirál – bez ošetření se projevuje hořká pihovitost velmi silně – až 90 % plodů. Po 7 aplikacích vápenných hnojiv a pečlivě provedeném letním řezu se hořká pihovitost letos projevila minimálně – tedy max. 10 % plodů.
Rozela – hořká pihovitost se v podmínkách Benešovska většinou nevyskytuje nebo některý rok minimálně.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x