Když se cibule tváří být šalotkou a šalotka cibulí

27. 9. 2021

Cibule patří k základním surovinám v kuchyni, pokud se o ni budete zajímat více, zjistíte, že je i významnou léčivkou, řadí se mezi tzv. superpotraviny.

Bez ohně se uvařit dá, ale bez cibule prakticky ne.

Občas dělám takové divné věci, vezmu si do restaurace s sebou nějakou surovinu. Takže někdy vyrazím s taškou mangoldu, jindy s růžovým (fialovým?) pekingským zelím nebo s pytlíkem cibule. Naposledy to bylo právě s tou cibulí.

Šalotka Ambition

Kulatá šalotka Ambition vypěstovaná ze semen

Cibule, nebo šalotka?

Zašel jsme za kuchařem a říkám mu, jestli se mu ta cibule líbí. A on říká, to není cibule, to je přece šalotka. Ale byl na omylu. Nebyla to šalotka, byla to cibule Tosca. Docela se divil.

Tosca, podobně jako Elista jsou cibule štíhlé protáhlé, tvarem podobné tzv. banánovým šalotkám. Myslím si, že to je cibule naprosto perfektní na smažení cibulových kroužků, na plnění a zapékání. V podstatě je to něco jako kremrole.

  • Když jí odkrojíte podpučí, trochu od špičky, můžete ji rozdělit podle jednotlivých suknic do trubiček různého průměru.

A pak naplnit a zapéct, nebo ji blanšírovat, trochu ovařit a naplnit něčím, co patří do studené kuchyně. Pro mě je to ideální cibule na krájení. Dobře se drží, kostičky jsou jedna jako druhá. To je něco jiného, než když krájíte Stuttgartskou. Na tu já potřebuji držák, jinak mi utíká zpod ruky.

Docela se těším, až za kuchařem zajdu příště a ukážu mu šalotku, která na první až desátý pohled vypadá jako běžná cibule, a cibuli běžnou, odrůdu Ingot F1, která by mohla být tvarem šalotkou…

Jak se liší šalotka od jiných cibulí

No, a co by se stalo, když je spolu zamícháme, ty štíhlé „obyčejné cibule“ se šalotkou, a naopak ty kulaté šalotky s běžnou cibulí?

Zhruba po půl roce začnou ty klasické cibule stárnout, někdy raší, jindy svraskají, vadnou. Ony totiž mají v každém případě kratší dobu skladování než šalotky.

  • Šalotky obsahují více cukrů a zhruba stejně vlákniny, jsou chráněny suchými suknicemi, takže neměknou. A ani se moc neženou do rašení. No, a když ze sebe člověk udělá tak trochu kaskadéra, může je před užitím ochutnávat.

Tosca i Elista budou peprnější, cibulovatější.

Šalotka z výsevu na záhoně

Šalotka z výsevu

Šalotka množilka

Zvykli jsme si, že cibule je přibližně kulatá, nebo placatá a šalotka je v podstatě množilka. Ponejvíce známe cibuli šalotku jako množilku – odrůdy světlé i červené, které se množí dělením.

Moderní odrůdy, ať již mají tvar kulatý, nebo podlouhlý, se dají pěstovat ze semen. Úplně stejně jako běžná cibule. A v porovnání porostu nejsou nijak odlišně citlivé k plísni cibulové nebo jiným chorobám.

Šalotka Prisma

Šalotka Prisma

Takže již příští podzim můžete mít ve spíži vlastní šalotku vypěstovanou ze semen. Seje se na jaře, zhruba ve stejné době jako ředkvičky, hrášek.

Mrazíky nesnáší jen klíčící rostlinky, jakmile udělají bič, trochu narostou, už jim mrazíky neublíží. A my víme, jak se proti jarnímu mrazíku bránit, že? Na co by měla netkaná textilie ležet někde uložená, když může přikrýt právě tu cibuli.

Na trhu jsou typy šalotky kulaté i podlouhlé.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x