Jak sladké byly v půli srpna různé plody slivoní?

19. 8. 2022

Znovu jsme obhlíželi ovoce: Různé plody slivoní ve výšce asi 550 m nad mořem, v okolí Hlasiva a Hrobů na rozhraní jižních Čech a Vysočiny.

Po třech týdnech jsme vyrazili podívat se na jiné dozrávající odrůdy slivoní, než jsme ochutnali v červenci.

Potkáváme ryngle, které v obchodě nejsou. A vlastně je ani nehledáme. Zvykli jsme si na japonské slívy velké skoro jako vejce, prakticky jen fádně sladké, na velké švestky z Čačaku, odrůdu Stanley dováženou z Balkánu. A občas si vybíráme z bedniček plných plodů švestky Domácí velkoplodé.

Ale protože máme v hlavě cosi jako varování před ovocem měkkým, vybíráme tvrdší plody slivoní. Ty doma sice změknou, ale chuť, jakou by měly plody zralejší, které jsme nechali v obchodě, mít nebudou.

Jak mají chutnat různé plody slivoní

Ochutnávat různé plody slivoní v obchodě se možná nesluší, ale s trochou opatrnosti to můžete zkusit. Kousnete, zjistíte, že je plod jedlý. Víc ne.

Zato když jdete do sadu, kde zrají třeba ty Čačanské lepotice, Bryská slíva nebo Zelená renklóda, to abyste si vzali bryndák, zástěru. Když nakousnete zralé plody, vyteče z nich úžasná, voňavá, sladká, aromatická šťáva v takové míře, že budete mít ulepenou pusu, ruce i ten bryndák a zástěru.

Čačanská lepotica a Špendlík moravský

Pološvestka odrůdy Čačanská lepotica ve srovnání s odrůdou Špendlík moravský

O krásce z Čačaku, o Čačanské lepotici

Strom s dosti úzkou, do výšky rostoucí korunou plodí velké modré, ojíněné plody. Jsou oválné, liší se od tuzemských švestek, říkáme jim tedy jinak, možná hanlivě pološvestky. Ty v obchodě mívají sladkou, někdy moučně sladkou chuť dužiny. Pokud vybíráme ty tvrdé, pak jsou sladkokyselé, bez aroma.

Výhodou Čačanské lepotice je, že je tolerantní k šarce a samosprašná. Tolerance k šarce znamená, že šarka se do stromů dostane, objeví se třeba na všech listech, ale jen na malém množství plodů – tolerantní odrůdy mají šarku maximálně na pěti procentech plodů.

Osamělý strom, ošetřený proti pilatce přináší úrodu každý rok. Ovoce je dobré k jídlu, menší plody se dají sušit, kompotovat. V kvasu je hmotou, která nedává nijak výrazné aroma, ale dozrají-li plody do měkka a do sladka, dobře tečou.

Zelená renklóda a Špendlík moravský

Ryngle a špendlík: odrůdy slivoní Zelená renklóda a Moravský špendlík

Slivoň pro koláče: Zelená renklóda

Cukrářská, malá zelená. Je to ta renklóda, která se v klasických školkách množí. Budete-li chtít stromek odrůdy Zelené, kterou vídáte v zahradách, může to být Ontario, Oullinská, Velká zelená raná i pozdní,…

Renklóda Zelená je cizosprašná, takže osamělý strom nebude moc plodit. Střídá roky s velkou sklizní a se sklizní dosti malou. Sladké plody slivoně jsou šťavnaté, jdou od pecky, je z nich dobrý kompot, na koláči musí mít více drobenky, aby se šťáva nerozlila až přes okraje.

  • Renklóda Zelená je odolná k zimě. Pokud v období zrání prší, plody praskají. Koruna stromu roste do šířky, není příliš hustá.
Různé plody slivoní: odrůd Zelená renklóda a Bryská slíva

Odrůdy slivoní: Bryská slíva a Zelená renklóda

Praská i Bryská, Bonne de Bry

Alespoň podle toho, jak letos vypadaly plody, více praská Bryská, Bonne de Bry. Když dostanete zralou Bryskou slívu, budete si ji pochvalovat. On překlad Bonne de Bry říká jasně dobrá z Bry. Zejména v tom roce, kdy před zráním zaprší. Plody budou větší.

Sladká, jemně aromatická modrá slíva původem z Francie – stejně jako Zelená renklóda. Rovněž je cizosprašná, ale mívá úrodu prakticky každý rok, nestřídá tolik na sklizeň roky bohaté a chudé.

  • Zelená roste a dozrává solidně prakticky všude, Bryská vítá vlhčí půdy a teplá stanoviště. Je to spíše menší strom, roste do šířky.

Plody Chrudimské čili Vaňkovy švestky

Když budete chtít ochutnat ve stejnou dobu i Vaňkovu, určitě na této švestce najdete vedle skoro zelených i dozrávající plody. Ty nejvíce zralé budou nejspíše červavé. Když je rozloupnete, odstraňte pracoviště obaleče a zbytek můžete sníst.

Tahle švestka bude mít to co ostatní plody až za 14 dnů. Vůni, šťavnatost, sladkou chuť. Tahle velká, raná švestka má na sobě bělavé tečky, čímž se výrazně odlišuje od ostatních švestek zrajících v tuto dobu i později. Plodí pravidelně, dobře snáší podtržení, přepravu. Mnoho červavých plodů na ní nenajdete. První vlna obaleče je pryč, samičky obalečů vylíhlé z první generace kladou vajíčka na pozdnější odrůdy.

  • Vaňkova tvoří husté koruny s ovoce, na obvodu i uvnitř. Dozrává postupně. Když zaprší, dosti často plody v koruně trpí moniliniózou.
Různé plody slivoní

Různé plody slivoní: Čačanská lepotica, Špendlík moravský, Vaňkova švestka

Ve vyšších polohách najdete stromy spíše než na odkopku roubované na myrobalánu. Pokud dáte dohromady vlhké a živné stanoviště s myrobalánem, poroste pět a více let spíše do objemu koruny, kmene, teprve pak začne plodit.

Švestkový odkopek ve stejných podmínkách bude plodit o tři i více roků dříve. Na suchých místech, v horších půdách se myrobalán ukáže vhodnějším. Dokáže ze země dostat, co potřebuje, lépe než odkopek. Lépe kotví, odolává suchu, nedostatku živin a plodí. V takových poměrech bývá ovoce na odkopku větší než na podnoži.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x