Jak chutná Muškatelka, Šídlenka, Špinka a hrušky hniličky

3. 9. 2022

Nejen jablky živ je člověk, a tak koncem léta ochutnávám hrušky u hrušně i ve sklepě. Také ten stav dozrání, kterého dosahují hrušky hniličky.

Muškatelka z Jeníčkovy Lhoty je jednou z drobných hrušek s hruškovou chutí a aromatem, které z ní dělá muškatelku. Je dobrá, když je ještě pevná, ale i později, když hniličatí.

Zase se touláme okolo Hlasiva na pomezí jižních Čech a Vysočiny. V obci najdeme další hrušku, opět znamenitou, ale bohužel menší, než požadují dnešní mravy nebo představy o velikosti plodů, zejména hrušek. V Hlasivu roste Šídlenka. Letos už je v chuti 30. srpna, jindy bývá k jídlu o týden dva později.

Šídlenka

Malá hruška Šídlenka

Místo medu hrušky

Pokud byste se chtěli divit, kolik hrušek dříve lidé pěstovali, vězte, že cukr dlouho používali jako posilující lék. Tedy třtinový z dovozu, protože řepu cukrovou začali šlechtit až v devatenáctém století. Medu nebylo nikdy dost.

  • Když odbočím k medu: Chovatelé včel mnohdy byli i perníkáři. Nebo u nich perníkáři nakupovali. Nikdy nebylo jisté, kolik medu bude za rok, jestli bude do těsta. A tak perníkáři v roce, kdy bylo medu dost, nebo ještě více, dělali těsto do zásoby. Těstu neublížilo ani víceleté uložení.

Protože med skoupili nebo zpracovali perníkáři, malé hrušky sušené celé nebo půlené sloužily po rozdrcení jako sladidlo (pracharanda). Vzpomeňte si na knížku O letadélku Káněti, kde malý vnouček nese dědovi na letiště škubánky s pracharandou. Mnohde totiž tradice vydržely velmi dlouho, nezlomilo je střídání režimů, vlád.

Hrušky hniličky ve sklepě

Pak jsem sešel na hrušky do sklepa, abych je přebral. Kongresovka tuhá, Čáslavka pravá také, do těch jsem si netroufl zakrojit na ochutnání.

Přesto: Měl jsem přijít už o víkendu, Clappova i Solanka už začínaly hniličatět. U těch dvou odrůd mi to zrovna moc nesedí. I když Solance to tolik neublížilo. Byla v chuti živější, měla v tom másle trošku kyselosti.

Jako hrušky hniličky chutnají jen některé odrůdy

Špinka byla ve zralosti jako ty dvě, ale ta je jako hnilička mnohem lepší. Nevím, jestli to je možné, ale u těch malých je hniličatost znakem zralosti a intenzivnější chuti, aromatu.

Hrušky hniličky: také odrůda Špinka

Špinka

Naproti tomu u velkých, jako je Clappova, značí hniličatost spíše degradaci dužniny.

Kdybych měl použít příměr, tak když se udělají tvarůžky a nechají se vyzrávat, dopadne to jinak, než když se nechá zrát kostka tvarohu. U toho tvarohu se musí chytit ta správná zralost, u tvarůžků prostě vše spěje k tomu polorozteklému finále, které sice ne každý akceptuje, ale labužník se na ně těší.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x