
Letní hrušně, které známe, ale možná nikdy neochutnáme
20. 8. 2022Jednou z hrušek, které známe z obchodu, je Clappova máslovka. Na trhu bývá červená forma této letní hrušně. Snědl jsem dvě klapovky v sadu.
Konec léta nabízí jablka ke srovnání. Též odrůdy seniory a mladší. Stane se, že dědoušek předčí jinocha. Když ne ve vzhledu, tak jistě chutí.
Mívá nevýrazné líčko, se zráním se jeho slupka mastí. Začátkem září už má chuť a vůni takovou, jakou má mít. Co do krásy, nepobralo jí od jednoho z rodičů – Grafštýnského – ani co by se za nehet vešlo. Ale chuť a vůni po něm zdědilo. Pokud by vám někdo řekl, že má v zahradě Opata Bruna, neváhejte, ochutnejte.
Pokud chcete ochutnat i hezké jablko v chuti moderní, jménem historické, ptejte se po Biesterfeldské renetě. Nejen, že vám bude chutnat, ale bude se vám i líbit. Je to jablíčko, které zas tak staré není, v Německu (nejspíše v Biesterfeldu) se množí od roku 1905. Ale protože není moc známé, určitě ho zařadíme mezi historické odrůdy.
Teď už jsou dobré plody červavé, po polovině září se bude trhat. V dobrém sklepě vydrží do Vánoc. To bude mít mastnou slupku, kterou krásně vyleštíte pro sváteční stůl. Aroma jí zůstává, časem poněkud klesá její šťavnatost. Zkuste renetu ochutnat v listopadu, to by mohla být na vrcholu.
James Grieve, skotské jablko šířené od roku 1890, moc mezi historickými odrůdami nenajdete. Nejspíše mu z tohoto pohledu ublížilo, že se stále pěstuje a dokonce šlechtí. Existuje jeho červená forma a v Holovousích vyšlechtili James Grieve Super Compact.
James Grieve má specifickou chuť, kterou můžete uchovat v dobrém sklepě až do Vánoc. Když ho podtrhnete a dáte do chladného, vlhkého sklepa, můžete tohle jablíčko mít i okolo konce kalendářního roku. Věřte tomu, svědků je spousta. Budou i jablka ke srovnání.
České růžové zůstalo na stromcích ve školce. Není nijak velké, ale má svoje kvality. V době zrání Průsvitného už bývá v solidní chuti, kterou si podrží do konce srpna, začátku září. A kdybyste tuhle odrůdu vzali, nakrájeli ji na plátky a dali mezi odrůdy v degustaci letních jablek, bylo by hodně vysoko.
Pevná, aromatická a šťavnatá dužnina pod pestře zbarvenou slupkou, to je České růžové, jablko, které by na svých cestách po císařství mohla nejspíše ochutnat i Marie Terezie. (Nejisté jsou údaje o jeho existenci.) A když ne ona, tak František I., který vládl do roku 1835, určitě ano. (Na začátku 19. století už bylo potvrzeno.)
Kdo má rád soudky, už koncem srpna si na nich může pochutnávat. Letní řehtáč dozrává a bohužel i padá na zem. Je to křehké a tvrdé jablko. Po pádu na zem mívá modřiny. Padá-li do trávy, nic moc se mu nestane. Než do něho kousnete, můžete zkusit s ním zatřepat. Ve zralém jablku se semena oddělí od placenty a v jaderníku chrastí.
Zajímavé jablko, má v sobě tu trochu nahořklou chuť, která je u pozdnějších odrůd tohoto typu mnohem výraznější, ale prostě, je tam. Není tak šťavnaté jako James Grieve, ale to vlastně ani nevadí. Je to prostě Řehtáč.
Foto autor
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.