Jablka ke srovnání: Kam se hrabe Ontario na Opata Bruna

2. 9. 2022

Konec léta nabízí jablka ke srovnání. Též odrůdy seniory a mladší. Stane se, že dědoušek předčí jinocha. Když ne ve vzhledu, tak jistě chutí.

Opat Bruno, velké, ploché jablko

Mívá nevýrazné líčko, se zráním  se jeho slupka mastí. Začátkem září už má chuť a vůni takovou, jakou má mít. Co do krásy, nepobralo jí od jednoho z rodičů – Grafštýnského – ani co by se za nehet vešlo. Ale chuť a vůni po něm zdědilo. Pokud by vám někdo řekl, že má v zahradě Opata Bruna, neváhejte, ochutnejte.

Jablka ke srovnání: odrůda Opat Bruno

Opat Bruno

Biesterfeldská reneta

Pokud chcete ochutnat i hezké jablko v chuti moderní, jménem historické, ptejte se po Biesterfeldské renetě. Nejen, že vám bude chutnat, ale bude se vám i líbit. Je to jablíčko, které zas tak staré není, v Německu (nejspíše v Biesterfeldu) se množí od roku 1905. Ale protože není moc známé, určitě ho zařadíme mezi historické odrůdy.

Teď už jsou dobré plody červavé, po polovině září se bude trhat. V dobrém sklepě vydrží do Vánoc. To bude mít mastnou slupku, kterou krásně vyleštíte pro sváteční stůl. Aroma jí zůstává, časem poněkud klesá její šťavnatost. Zkuste renetu ochutnat v listopadu, to by mohla být na vrcholu.

Biesterfeldská reneta

Jablko odrůdy Biesterfeldská reneta

Skotská jablka ke srovnání sama se sebou

James Grieve, skotské jablko šířené od roku 1890, moc mezi historickými odrůdami nenajdete. Nejspíše mu z tohoto pohledu ublížilo, že se stále pěstuje a dokonce šlechtí. Existuje jeho červená forma a v Holovousích vyšlechtili James Grieve Super Compact.

  • Koncem srpna, začátkem září patří mezi pochoutkové odrůdy. Při přezrávání měkne, mastná slupka se odděluje od dužniny, stává se nepříjemnou.

James Grieve má specifickou chuť, kterou můžete uchovat v dobrém sklepě až do Vánoc. Když ho podtrhnete a dáte do chladného, vlhkého sklepa, můžete tohle jablíčko mít i okolo konce kalendářního roku. Věřte tomu, svědků je spousta. Budou i jablka ke srovnání.

Jablka odrůdy James Grieve

James Grieve

Léto Českému růžovému zaslíbené

České růžové zůstalo na stromcích ve školce. Není nijak velké, ale má svoje kvality. V době zrání Průsvitného už bývá v solidní chuti, kterou si podrží do konce srpna, začátku září. A kdybyste tuhle odrůdu vzali, nakrájeli ji na plátky a dali mezi odrůdy v degustaci letních jablek, bylo by hodně vysoko.

Pevná, aromatická a šťavnatá dužnina pod pestře zbarvenou slupkou, to je České růžové, jablko, které by na svých cestách po císařství mohla nejspíše ochutnat i Marie Terezie. (Nejisté jsou údaje o jeho existenci.) A když ne ona, tak František I., který vládl do roku 1835, určitě ano. (Na začátku 19. století už bylo potvrzeno.)

České růžové

České růžové

Letní řehtáč s modřinami

Kdo má rád soudky, už koncem srpna si na nich může pochutnávat. Letní řehtáč dozrává a bohužel i padá na zem. Je to křehké a tvrdé jablko. Po pádu na zem mívá modřiny. Padá-li do trávy, nic moc se mu nestane. Než do něho kousnete, můžete zkusit s ním zatřepat. Ve zralém jablku se semena oddělí od placenty a v jaderníku chrastí.

Jablka odrůdy Letní řehtáč

Letní řehtáč

Zajímavé jablko, má v sobě tu trochu nahořklou chuť, která je u pozdnějších odrůd tohoto typu mnohem výraznější, ale prostě, je tam. Není tak šťavnaté jako James Grieve, ale to vlastně ani nevadí. Je to prostě Řehtáč.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x