Vana plná špenátu aneb putování čtyřboče ze zahrady až na talíř
29. 7. 2021Letos jsem zjara vysel i novozélandský špenát známý pod názvem čtyřboč rozložitá. K první sklizni a ochutnání jsem se dostal až v červenci.
Pěstovat cibuli připadá někomu snadné, jiný pozorně sleduje, jak kvalitní české odrůdy doplňují odrůdy zahraniční, které lze pěstovat jak ze semen, tak z nich dělat sazečku.
Ví, že ozimá cibule se dík šlechtění stává stále jistější kulturou, která nevymrzá a dává solidní sklizeň cibulí časně v létě, v době, kdy jsme dříve museli spoléhat na dovoz. A že i ozimá cibule z výsevu i sazečky se doma hodí.
Minulý týden jsem se bavil s pěstitelem, který začal dělat cibule trochu více než dříve. A říkal, že do té doby, než si nechal poradit, se dost nadřel. V jejich rodině praděda i děda a rodiče sázeli sazečku za kolík, do hloubky 5 cm a i hlouběji. Vysadit tak pár kilo sazečky trvalo dlouho a byla to dřina.
Výsledkem bylo, že cibuli dobývali ze země pomalu jako mrkev. Ale když se dostal k informaci, že cibule (na rozdíl od česneku) se sází jen mělce, prohlédl. Teď vysadí o pár kilo více než dříve, při sklizni se nenadře. Cibule, která položí krky, se nyní dobývá mnohem snadněji. A není tak špinavá, má pevnější, vybarvené slupky.
No a sortiment odrůd u něho také doznal změn. Všetanu a Štutgartskou doplnily odrůdy nové, hybridní. Některé ve velikosti předhánějí ten plochý disk – Štutgartskou – a jsou ranější než Všetana.
Na jaře se dal vedle klasiky sehnat jen Sturon. Moje letošní srovnávání tak přísluší odrůdám Sturon, Štutgartská a Všetana, pěstovaným ze sazečky:
Pršelo prakticky, kdy mělo, jen výsadba se oproti letům minulým posunula skoro o měsíc do vegetace. Ale cibule dokázaly zpoždění svým růstem o zhruba 14 dnů odmazat. Plíseň, když se ukázala, už nemohla napáchat žádné škody.
Teď už si v krčku lehá nejvíce Štutgartská, Sturon je na druhé pozici, Všetana ještě asi roste. Krom Sturonu dorůstají cibule slušné kuchyňské velikosti.
Sturon zhruba v polovině cibulí narostl pro hospody, v kile jsou nejvíce čtyři. Stravovací podniky chtějí cibuli co největší, lidé z domácností jsou raději, když je v kile okolo deseti cibulí. A protože hospody ještě moc nevaří, je ta menší pro letošek lepší.
Krčky mají Štutgartská a Všetana útlejší, než je krček Sturonu; lépe zasychají. Ale podle zkušeností z let minulých je trvanlivost těchto tří odrůd podobná. I ze sazečky vydrží dlouho přes Nový rok. Prostě do doby, než se sní.
No a plány na příští rok vypadají takhle:
Závěrem chci uvést, že k pěstování této cibule nebyla použita jedlá soda, ani roztok jódu, solný roztok nebo acylpyrin či peroxid vodíku. Ani mléko a kvasnice jsme neaplikovali. Řídili jsme se selským rozumem a zkušenostmi našich předků, kteří takové nesmysly také nedělali.
Foto autor
Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.