O cibuli bez pláče a plány pro výsev a výsadbu ozimých odrůd

7. 8. 2021

Pěstovat cibuli připadá někomu snadné, jiný pozorně sleduje, jak kvalitní české odrůdy doplňují odrůdy zahraniční, které lze pěstovat jak ze semen, tak z nich dělat sazečku.

Ví, že ozimá cibule se dík šlechtění stává stále jistější kulturou, která nevymrzá a dává solidní sklizeň cibulí časně v létě, v době, kdy jsme dříve museli spoléhat na dovoz. A že i ozimá cibule z výsevu i sazečky se doma hodí.

Cibule Všetana, Stutgartská, Sturon

Odrůdy cibule Všetana, Štutgartská, Sturon začátkem srpna 2021

Cibuli sázejte mělce

Minulý týden jsem se bavil s pěstitelem, který začal dělat cibule trochu více než dříve. A říkal, že do té doby, než si nechal poradit, se dost nadřel. V jejich rodině praděda i děda a rodiče sázeli sazečku za kolík, do hloubky 5 cm a i hlouběji. Vysadit tak pár kilo sazečky trvalo dlouho a byla to dřina.

Výsledkem bylo, že cibuli dobývali ze země pomalu jako mrkev. Ale když se dostal k informaci, že cibule (na rozdíl od česneku) se sází jen mělce, prohlédl. Teď vysadí o pár kilo více než dříve, při sklizni se nenadře. Cibule, která položí krky, se nyní dobývá mnohem snadněji. A není tak špinavá, má pevnější, vybarvené slupky.

No a sortiment odrůd u něho také doznal změn. Všetanu a Štutgartskou doplnily odrůdy nové, hybridní. Některé ve velikosti předhánějí ten plochý disk – Štutgartskou  – a jsou ranější než Všetana.

Odrůda cibule Štutgartská

Štutgartská

Cibuli se letos dařilo

Na jaře se dal vedle klasiky sehnat jen Sturon. Moje letošní srovnávání tak přísluší odrůdám Sturon, ŠtutgartskáVšetana, pěstovaným ze sazečky:

  • Klasika Štutgartská a Všetana jsou sazečky kvalitní, nijak velké, vhodné k pěstování cibule k uskladnění. Sturon patří k sazečce velké okolo 25 mm. V porostu nebyla letos žádná rostlina, která by prorůstala, vytvářela květenství.

Pršelo prakticky, kdy mělo, jen výsadba se oproti letům minulým posunula skoro o měsíc do vegetace. Ale cibule dokázaly zpoždění svým růstem o zhruba 14 dnů odmazat. Plíseň, když se ukázala, už nemohla napáchat žádné škody.

Cibule odrůdy Všetana

Všetana na začátku srpna 2021

Teď už si v krčku lehá nejvíce Štutgartská, Sturon je na druhé pozici, Všetana ještě asi roste. Krom Sturonu dorůstají cibule slušné kuchyňské velikosti.

Sturon zhruba v polovině cibulí narostl pro hospody, v kile jsou nejvíce čtyři. Stravovací podniky chtějí cibuli co největší, lidé z domácností jsou raději, když je v kile okolo deseti cibulí. A protože hospody ještě moc nevaří, je ta menší pro letošek lepší.

Krčky mají Štutgartská a Všetana útlejší, než je krček Sturonu; lépe zasychají. Ale podle zkušeností z let minulých je trvanlivost těchto tří odrůd podobná. I ze sazečky vydrží dlouho přes Nový rok. Prostě do doby, než se sní.

Zaprvé v srpnu vysít ozimou cibuli…

No a plány na příští rok vypadají takhle:

  1. Ještě v srpnu vysít ozimou cibuli, aby utekla jarním přísuškům a byla hodně časně.
  2. V době, kdy půjde do země česnek, vysadit ještě nějakou ozimou cibuli ze sazečky, což bude nejspíše Shakespeare.
  3. Příští rok sehnat místo Štutgartské jinou, některého z raných hybridů, dodávaných jako sazečka. Třeba i takovou, u které jsou tři až čtyři cibule do kila. Snad se zase vrátí lidé na stravování tam, kde jedli před dvěma roky….

Závěrem chci uvést, že k pěstování této cibule nebyla použita jedlá soda, ani roztok jódu, solný roztok nebo acylpyrin či peroxid vodíku. Ani mléko a kvasnice jsme neaplikovali. Řídili jsme se selským rozumem a zkušenostmi našich předků, kteří takové nesmysly také nedělali.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x