Brambory, rajčata, spory plísně a obrana proti ní

1. 8. 2022

Nevím, kolik hodin potřebují spory plísně, aby se uhnízdily v pokožce natě brambor či listů rajčat. Víc mi napoví počasí, že čas plísně je tu.

Vlhké a teplé letní počasí, tedy podmínky příznivé pro rozvoj plísně bramborové rozdělují pěstitele rajčat (brambor) zhruba do tří skupin. Každá brání plodiny po svém.

Preventisté plísně

Do první skupiny patří ti, kdož upřednostňují prevenci.
U rajčat suché bydlení pod stříškou. (U brambor to nejde, ty by snad bránila netkaná textilie, ale prověřené to nemám.)

  • Další prevencí je výběr odrůd odolných k plísni.
  • Případně lze preventivně zasahovat – ošetřovat rostliny často a opakovaně přípravky z říše vcelku běžně dostupných hmot, jako jsou soda, mléko, přeslička, kopřiva.
  • Popřípadě lze preventivně rostlinu opatřit na trhu dostupnou tzv. chytrou houbou. Ta si na sporách chorob doslova pochutnává.

Pokud zmíněné přípravky používáme v době, kdy sem tam sprchne, je to dobré. Ony totiž chrání jen v případě, že na svého nepřítele na listech čekají.

Spory plísní napadly rajčata

Plíseň na rajčatech na začátku sezony

V období tzv. nízkého tlaku infekce mohou být jiní než neklidní i pěstitelé užívající k ošetření přípravky zlepšující kondici rostlin. Když budeme brát rajče jako osobnost, pak mu nejen zlepší vnitřní a vnější odolnost, ale i sebevědomí přispívající k intenzivnějšímu růstu. Mohou to být výluhy z bylin a dalších rostlin, produkty trávení žížal a další.

Letošní (2022) konec června, začátek července spíše odpovídá květnovému rčení, kdy by ovčákovi neměla oschnout hůl. Pokud používáme výše jmenované, měli bychom přípravky znovu užít v momentě, kdy rajčeti oschnou listy. Ale ani to nemusí stačit…

Na spory plísně platí měď a oleje

Ve druhé skupině pěstitelů jsou ti, kteří využívají jmenované a doplňují je například měďnatými přípravky, olejovými preparáty. Takové přípravky mají kontaktní účinek, také musí na chorobu čekat na listech, případně ji dokážou zničit jen několik málo hodin po jejím náletu. Neumí si však poradit s chorobou v momentě, kdy už se prokousává do listu.

Preventivní prostředky dokážou na listu držet poněkud déle, než přijde déšť. Když je voda spláchne, trochu pomáhají i na zemi. V podstatě dezinfikují ta místa, kam spadnou, Ať jsou na rostlině, nebo v jejím okolí, pod ní.

  • Oleje s přidanými dalšími látkami ulpí na rostlině lépe, ale jen v rozsahu uvedeném na etiketě.

Do této kategorie patří i přípravky kontaktní, ze skupiny konvenčních či průmyslově vyráběných. Mnozí je házejí do pytle, který označují slovem chemie.

Příznivci léčebných přípravků

Třetí skupina pěstitelů někdy využívá postupy obou předchozích, ale v případě hrozící invaze choroby a výrazného snížení kvality i množství výnosu sáhnou po přípravcích, které plíseň na rajčeti nebo bramborách dokážou zastavit, i když už se před nějakým časem do listu zakousla.

Spory plísně bramborové napadají nať i hlízy brambor

Plíseň bramboru na hlízách

Některé látky fungují jako predátor, který škůdce v rostlině vyhledává a ničí. Jsou to přípravky, které mají na etiketě psáno, že mají kurativní, tedy léčebný účinek. Nebo že působí hloubkově či systémově. Všechny mohou účinkovat buď krátce, nebo někdy i několik dnů. Mohou chránit rostlinu před náletem a zahnízděním spor i na nových přírůstcích (systémové).

  • U brambor bychom v tomto případě měli vědět, zda dokážou ochránit nejen nať, ale rovněž hlízy pod zemí.

Zklamání, když spory plísně vítězí

V počasí příznivém pro rozvoj plísně vzniká také skupina zklamaných pěstitelů, ať už proti plísni mísí mléko s jodem a roztokem zalévají rajče, nebo ke kořenům dají acylpyrin, nebo píchnou do stonku rostliny měděný drátek, popřípadě ji ošetří roztokem soli.

Takové rady se objevovaly už v letech nedávno minulých. Tehdy se však v mnohých oblastech republiky plíseň na rajčeti ukázala až koncem sezony v září, vlastně po sklizni.

K pěstování využívejte zkušenosti ověřené a mnohdy, vědou vysvětlené a podpořené. Zatímco trik se obyčejně v jednom představení (tj. v sezoně) neopakuje, protože by se okoukal, v zahradě je třeba daná opatření opakovat. Některá téměř do úmoru.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x