Jak na to, aby úroda z jednoho záhonu byla dvoj- až trojnásobná

11. 8. 2021

Mít dvakrát více z jednoho záhonu, než je obvyklé? Docela dobře splnitelný sen. Stačí jen si předem ujasnit, jak využijeme uvolněné záhony.

Řešení tedy nespočívá v tom, že  budeme rostliny hnojit peroxidem vodíku nebo sodou, jódem, kvasnicemi, acylpyrinem. Nebo je hnojit vodou z cibulových slupek, lít jim ke kořenům mléko…

Sazenice v kompostu

Sazenicím přilepšíme kompostem nebo substráten

Co je možné také kombinovat

Záhon jahod může po odplození a likvidaci sloužit pro výsevy a výsadby, nejen pro výsev zeleného hnojení. Ale podobně poslouží jako místo pro výsadbu zeleniny už v době, kdy ještě plodí. Víceleté porosty totiž méně odnožují, a tak v sezoně, kdy plodí naposledy, můžeme mezi řádky vysadit třeba salát Little Gem nebo kedlubny. Nekonkurují si v nárocích na světlo a ani na zálivku. Jak salát, tak i jahody se obecně hojně zalévají, tak proč je nedat spolu. No a kedlubny i ten římský salát jsou spíše štíhlé, než do plochy rozložené, jako byl hlávkový nebo ledový salát.

To je moje cesta, jak mít dvakrát i třikrát více zeleniny z jednoho záhonu. Podsadba vhodným salátem a kedlubnou a nová výsadba zeleniny, která se seje, až když se den začíná krátit.

Letos (2021) se sklizeň prodloužila prakticky do poloviny července, a tak jahody šly ze záhonu až po Květech (po výstavě v Lysé nad Labem). Pro mě jsou Květy zlomem v sezoně, po nich už se léto překlápí do své druhé poloviny, kterou korunuje letní Flóra, výstava v Olomouci.

Hlávková čekanka, sazenice

Hlávková čekanka k výsadbě

Kterou zeleninu vysít

Ale ještě než tohle všechno přijde, je třeba se na výsadby po jahodníku připravit, vysít zeleninu, která se pro toto období hodí. Po letním slunovratu stojí za to vysít pekingské zelí, hlávkové čekanky, endivie, saláty (ledový, hlávkový, římský), tuřín, hlíznatý fenykl a třeba mangold.

Sadba setá po 21. červnu zhruba za měsíc doroste do velikosti vhodné k výsadbě do záhonu. Letos se s ní nemůžu pochlubit, protože jak okolo poloviny července poprchávalo, do zahrady se rozplazilo množství slimáků. No a ti si našli i výsevy této zeleniny. Po jejich večeřích a snídaních mi zbyla jedna hlávková čekanka a mangold. A tak jsem letos spolehl na to, že zahradníci už nedělají sadbu jen na jaře, ale že jsou připraveni i na tuto část sezony.

A byla to pravda. Sehnal jsem sazenice čekanky Bravo i Palla Rosa, pekingské zelí Manoko F1, letní salát Maršálus a bílé kedlubny. Tuřín neměli, tak jsem ho vysel znovu. Bude sice ke sklizni menší, možná jako ředkve, ale chutí jí podle mě předčí.

Vedle výsadby je vhodný čas i na výsev ředkví, ředkviček, vodnic pro podzimní sklizeň čerstvé zeleniny k jídlu a pro krátkodobé uskladnění. To závisí na kvalitě sklepa. Sklep studený, třeba i se studánkou prodlouží trvanlivost vodnice a ředkví až o několik měsíců; v takovém prostředí jen minimálně vadnou. Vysévat můžeme i špenát a polníček. Část sklidíme probírkou ještě letos, něco si necháme na zimu, na jaro.

Pekingské zelí a salát

Pekingské zelí a salát

Cesta k více sklizním nevede přes bezpracné triky, zálivku různými lektvary, ale přes zalévání, pletí, okopávku, popřípadě i přihnojení ověřenými hnojivy. Hodí se k tomu i trocha studia, co kdy, kde a po čem lze pěstovat, popřípadě přes získávání zkušeností od těch rozumných zahradníků a zahrádkářů, kteří vědí, že nic není zadarmo.

Pokud máte kam vysadit, zkuste se poptat, jestli někde nemají vhodnou sadbu. A asi nebudete muset letos tolik zalévat.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Krásný den!

Začátkem srpna jsem vysel na svou zahradu (= do truhlíku : – ) roketu (rukolu). Hodí se do tvarohové pomazánky, ale nejraději ji používám do polévky (cibule, česnek, brambory a hromada rokety). Ze zmražené zásoby lístků rokety můžete vařit tuto skvělou polévku celou zimu – až do jarních výsevů. Nebo můžete v zimě vysévat na vatu pro sklizeň mladých lístků (podobně jako řeřichu). Je to prostě skvělá listová zelenina, která má krátkou vegetační dobu a nepotřebuje příliš mnoho světla.

Milan Číha

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x