Jahodění

9. 5. 2018

Blog M³ aneb mateřská mexické matky

Jednoho neobvykle, až plavkovitě teplého dubnového dne jsem zaujala pozici klečmo, vyzbrojená rýčem, hráběmi a ručním kultivátorem a začala připravovat záhon.

Poprvé jsem se rozhodla pro pěstování na černé netkané textilii. Tento způsob je velmi diskutovaný a má svá pro i proti. Při jejím použití je opravdu zásadní příprava záhonu před výsadbou, protože s přihnojováním a okopávkou je to pak složitější

Textilie nám ušetří spoustu času stráveného pletím, další výhodou je, že po ní můžeme chodit, při sklizni nám umožní si do záhonu podle libosti kleknout nebo lehnout a sklízet přímo do pusy až téměř do prasknutí. Což mi připomnělo příběh mého známého, jahodového otesánka celoživotně ve vývinu, který pojal sklizeň tak poctivě, že nenasytně projížděl řádek tam a zpět dokud s funěním nepadl. Jahody si bohužel dlouho neužil neboť přivolaná záchranná služba mu je z žaludku zase odebrala. Holt někdo má rád holky, někdo zase…

Po drobné vzpomínkové odbočce se vraťme zase k výhodám využití textilie, plody také chrání před znečištěním, rychle osychají, takže zároveň snižuje i nebezpečí houbových onemocnění, především plísně šedé. A jako bonus je vodopropustná.

Část práce mi ušetřil nákup speciální textilie přímo pro jahody, jejíž vychytávkou jsou předem připravené otvory pro každou sazeničku.

Zbude mi tak víc času pro mateřské dovolenkování, protože celý proces výsadby spočíval jen v dokonalém napnutí textilie a následném vysazení mým malých, nadějných „KARMENEK“.

Jak jsem zmiňovala z počátku, je to rituální počin téměř každé matky – vesničanky. Nakazila jsem tedy i další spřátelené maminky, které by svým ratolestem jen těžko vysvětlovaly, že jejich zahrádky jsou jahod prosté a tak si vyžádaly pokyny… a sazenice. Do světa jsem jahůdky tedy vyslala plodit radost řádně ošetřené s dobrým pocitem a předáním erudovaných informací a detailním návodem.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

19. 4. 2024

Aby jiřinky, mečíky, sasanky a další naplno rozkvetly do krásy

Koncem měsíce vysazujeme v teplejších oblastech a podle vývoje počasí hlíznaté květiny, z nichž zejména jiřinky (Dahlia) krášlí zahradu po celé léto až do prvních podzimních mrazíků. Pokud chceme kvetení jiřin uspíšit, můžeme je přirychlit v teplejších podmínkách v květináčích.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x