Čárky útočí!!!

11. 6. 2018

Co nebo kdo jsou čárky? Vyhlašuji výzvu dne! Já sama nevím a budu moc ráda, když se přiučím a toho pidi tvora budu moci oslovovat nějakým přesnějším, v ideálním případě latinským jménem. 

Za dobu soužití s nimi vím jen, že jsou to malé, sotva viditelné organismy, které člověka svou žravostí dohánějí k šílenství.

Platí zde nespravedlivá, ale přesto přímá úměra, čím menší, tím žravější.

V dobách blažené nevědomosti o existenci tohoto mini agresora jsem jednou ucítila někde po těle štípnutí, ohnala jsem se, zase štípnutí a tak dokola. Žádný komár, žádná moucha ani jiný známý bodavý hmyz nezdetekován, zkoumám tedy dál a důkladněji. A překvapivě se mi po kůži prohání maličké černé cosi ve tvaru čárky, rozeznatelné až s přimhouřenýma očima a lokalizované nepříjemnými kousanci. 

Nebere si servítky před nikým a před ničím. Miminka neochrání moskytiéra jako před ostatními hmyzími dotěry, tyhle černé čárky totiž prolezou (nebo proletí – mají i křídla!) všude a beze studu hryžou děti, dospělé a milují teplo. To se mi podařilo vypozorovat. Jakmile se objeví, jsou věrnější než pes. Najdete jich stovky lezoucích po okně, jak trpělivě čekají na vstup do domu vystavené horku a žáru dokud nepadnou a večer se parapet promění v čárčí pohřebiště. Tak dopadnou ty méně šťastné, kterým se nepovedlo zabydlet na trvale hlášených dvounohých savcích, ožírat je za živa a přivádět jim tak stavy nepříčetnosti.

Dnes jsem si potřebovala vylít srdce nad čárčím utrpením a platí, že budu moc ráda za pomoc s jejich určením a neskutečně vděčná za radu jak s nimi bojovat.

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Je mi opravdu jedno jak je jmenují, ale jsou opravdu velmi nepříjemní. Budu rada když někdo pořadí jak se jich zbavit. Repelent nefunguje!!!

Také by mě zajímalo jak se jich zbavit. Sedíme pod pergolou a nedá se to,vše svědí :-/

Zbavila jste se jich a jak už třetím rokem je má mamka u pergoli a je to nesnesitelné dekuji

Třásněnky běžně žijí na polích, když ale obilí začne zrát a vysychat, tak hledají jiné místo, což je typicky v létě. Obvykle vyletí celé obrovské hejno. Člověka nenapadají primárně, ale z nouze – zkouší jestli není rostlina.
Taky mě dost vytáčí, žere za živa!!

Jsou to třásněnky, žijí na polích, momentálně je vyhnaly kombajny mezi nás. Na repelent nereagují. Láká je vše živé, jenže pouze lidi dokážou říct, že po nich lezou. Doporučuji namazat se něčím, například opalovací krém nebo nějaká normální mast, stačí lehce a už vám dají pokoj.

Pane Svobodo, dekuji za Vas aktualni komentar. Prosim radu, jak s cernymi carkami v byte. Behem tydne je mam vsade, na skle, ve skle, na dlazdickach, na dreve, na perinach, na papire a samozrejme i na tele, kde je pravidelne stiram ihned, ze jsou nejblize. Dnes jsem se pustila do generalniho niceni, i jsem rozmontovala potrubi odpadni a peclive vse cistim. Vlezly mi i do jidla pri samotnem jidle, ktere bylo v cistote pripravene, cerstve. Pouzila jsem zlute platy, postriky, umyla vse v savu. Na zlute platy nelezou, postriky nefunguji, jsou zase vsade. Zmirneni jsem nasla, kdyz zavru cely byt a pak spim v horku, ale uz cerne carky tolik nestipou. Pry mam zavolat odborniky, aby byt „vyplynovali“. Cerne carky vsak jdou patrne z venku, ci-li zase nalezou. Jsem maximalne cistotna. Bydlim v 10 let nove bytovce. Na okraji zastavby jsou sama pole, louky. Jeste dnes zacnu kontaktovat sousedy, jestli se potykaji s tim samym. „Odbornici“ v prodejnach nevi, co to je, ani tedy neznali nazev, jen nabidli prostredky k niceni lezouciho a letajiciho hmyzu. Take pry mohou byt larvy v zemi domacich kvetin. Kvetiny jsem tedy odnesla z bytu. Ach… Poradíte jak dál? Moc děkuji. Dana

Dobry den, prosim podarilo se Vam musek zbavit? Mame stejny problem, je to opravdu neprijemne a nevime co s tim. Dekuji.

Dobrý den paní Dano, chtěl bych se zeptat Jak jste nakonec vyřešili to s těmi muškami? Mám stejný potíž, taky lítají zvenku a koušou.

Dobrý den, hledala jsem také informace, jak se zbavit,ale nenašla jsem.

Dobrý den přeji, dnešním dnem je mám všude i já, z polí a jsou to třásněnky. Jak je ale zlikvidovat? Máme je všude v prgole, doma. Děkuji.

Dobrý den,
asi před čtrnácti dny jsem pod postel strčila partičku na hmyz a je plná černých čárek plus něco (také zjišťuji). Jsem z toho opravdu vyřízená! Co s tím prosím?
Předem děkuji za odpověď

Také máme třásněnky úplně všude je to fakt hnus co stim se dá dělat jak se toho zabavit

Obycejna blecha . Kouknete se pod lupou uvidite obrovske zadni nohy na skakani. Samozrejme ze blecha i rada leze zejmena v kozichu zvirete.

Zdravím, tak ty čárky mám taky všude. Bydlím u pole. Jsou malé černé, těžko rozpoznat okem. Lezou po mě a po zdech.Mám je už i ve více mistnostech. Koupila jsem biolit a stříkám místnosti 2x denně. Myslela jsem si, že se usadili v poduškách ale vypadá to, že létají z toho pole.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
14
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x