Okurky, to je věda. Vyplatí se ujasnit si výběr odrůd i péči
24. 5. 2021Chladné dny jara 2021 mohly mnohé příznivce okurek zaskočit. Snažili se vysít nebo vysadit okurky včas, ale nízké teploty se opozdily. Co s tím?
Vedle rajčat, paprik, cuket a okurek nakládaček pěstujeme na zeleninových záhonech také salátové okurky, chutnou osvěžující letní zeleninu.
Blahodárné účinky okurek na lidské zdraví oceňují vedle lékařů či léčitelů také dietologové. Salátovky obsahují více než 95 % vody a jen minimální množství kalorií. Přesto organismu dodávají cenné látky, které mohou pomoci nejen při boji s nadváhou.
Například enzym erepsin prospívá trávení a zužitkování bílkovin. Okurky působí mírně močopudně a projímavě, vláknina prospívá střevní mikroflóře. Zájem o salátovky podporuje i fakt, že současné odrůdy netrpí hořkostí jako v minulosti.
Okurky vyséváme přímo na záhon koncem dubna, počátkem května. Výsev časujeme tak, aby okurky vzcházely po přechodu pozdních jarních mrazíků, tedy po polovině května. Časnější výsevy chráníme překrytím netkanou textilií. Vyseté osivo okurek vzchází do 7 až 10 dní v závislosti na teplotě.
Polní salátové okurky můžeme tedy podobně jako okurky nakladačky vysévat přímo na záhon, předpěstování sadby u salátovek je výhodnější, dosáhneme ranějších sklizní.
Salátovky vyséváme do truhlíků s výsevním substrátem nebo lépe inertním agroperlitem. Za 7–10 dní mají rostliny rozložené děložní lístky a přesazují se do sadbovačů nebo květináčů.
Také tyto výsadby se vyplatí chránit překrytím netkanou textilií.
Lili F1, nepartenokarpická, raná polní salátová okurka středního vzrůstu má převážně samičí kvetení. Plod je středně dlouhý 23–24 cm, geneticky nehořký. Barva plodu v tržní zralosti je tmavozelená s bílými řídkými ostny. Plody jsou odolné k deformacím a mají dobrou skladovatelnost. Vedle pěstování na záhoně lze salátovku přirychlovat ve fóliovnících.
Velmi raná okurka Cheer F1 je nepartenokarpická polní salátová okurka, velmi vzrůstná. Má převážně samičí kvetení. Je geneticky nehořká. Plod je středně dlouhý 20–22 cm, tupě zakončený, barva je tmavozelená s výrazným leskem a bílými, hrubými ostny. Plody jsou odolné k deformacím a mají velmi dobrou skladovatelnost. Je mj. vhodná jako následná plodina například po raných bramborách.
Markyza F1 vyniká raností i odolností k plísni okurkové. Tmavě vybarvené plody nesvětlají ani na spodní straně. Jsou geneticky nehořké. Délka plodu je 18–22 cm. Hodí se výborně na okurkové řezy. Odrůda je tolerantní k padlí, takže se dá pěstovat z pozdní výsadby. Lze ji přirychlovat v pařeništi, fóliovníku či skleníku, můžeme ji vysévat přímo na záhon.
Amanda F1 je raná, dlouhá nepartenokarpická polní salátovka. Geneticky nehořký válcovitý plod je tmavě zelený. Délka plodu je 23–28 cm. Výborná je pro pěstování ve fóliovnících.
Livie F1, geneticky nehořký hybrid určený pro pěstování ve fóliovnících. Plody jsou velké, válcovité, středně zelené. Má pevnou slupku, při včasné sklizni snáší krátkodobé skladování. Netrpí deformacemi. Plod váží průměrně 450–550 g. Doporučujeme pro časné jarní přirychlování.
Nať roste bujně a kvete převážně samičími květy. Není partenokarpická, a proto vyžaduje přítomnost opylovačů.
Foto autor
Jabloně a hrušně trpí za déletrvajícího vlhkého počasí strupovitostí. Tato nemoc se vyskytuje hlavně ve vyšších polohách s většími srážkami a v uzavřených vlhkých údolích. Více trpí stromy s přehoustlými korunami.