
Letní tykve cukety, patisony a kačenky sklízíme mladé, křehké
14. 6. 2020Připomeňme si, že při pravidelném sběru plodů rostlina stále kvete a plodí. Jde o typickou vlastnost skupiny letních tykví.
Na zahradních zeleninových záhonech se zabydlela dýně Hokkaido. Menší oranžová, sladká a chutná tykev se tak akorát hodí pro rychlou kuchyňskou úpravu.
Hokkaido si oblíbili i ti, kteří dříve tykve odmítali. Této odrůdě slouží ke cti, že si nenechává slávu jenom pro sebe, ale vzbudila zájem o celou rodinu tykví.
K sympatickým vlastnostem dýní Hokkaido patří její umírněná velikost a hmotnost plodů do 2 kg. A to navzdory tomu, že odrůda náleží do rodiny tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), kde mohou plody některých odrůd dorůst až stovek kilogramů.
Druhou pozitivní vlastností je chuť. Tato odrůda, ve světě spíše známá pod označením Uchiki Kuri, v sobě nezapře japonský původ. A právě japonští šlechtitelé se soustředili na chuťové vlastnosti dýně. Povedlo se jim potlačit obvyklou tykvovou příchuť. Hokkaido sladkou chutí připomíná lahůdkové brambory či pečené kaštany.
Sytě oranžová je nejenom slupka, ale celá dužnina, která barvou nezaostává za nejlépe vybarvenými mrkvemi. Betakaroteny (provitamíny A) se staly dalším důvodem obliby této tykve – jsou totiž důležitými antioxidanty a látkami podporujícími zdraví očí a zrak obecně.
Odrůda se vyznačuje poměrně slabou slupkou, což umožňuje zpracování celých plodů v kuchyni bez nutnosti slupku okrajovat. Daní za to je ovšem kratší skladovatelnost, plody Hokkaida vydrží ve sklepě maximálně do ledna nebo února.
Oranžové Hokkaido je nejpopulárnější. Existuje však i jeho zelený bratr. Odrůda Delica F1 má kulovité, tmavozelené plody se světlým žíháním, dužnina je jasně oranžová, chutná. Slupka je tužší než u klasického Hokkaida, plody jsou ale díky ní lépe skladovatelné. V Asii je tento typ tykve vysoce ceněný.
Třetí sourozenec – odrůda Blue Kuri nebo také modré Hokkaido má plody o hmotnosti 1,5 kg mírně plošší než tradiční oranžové. Kvalitou dužniny i její chutí se však oranžovému bratru minimálně vyrovnají. Plody jsou dobře skladovatelné. Odrůda vykazuje díky své barvě značnou toleranci k virózám, které způsobují na oranžových plodech klasického Hokkaida tmavě zelené skvrny a znehodnocují je.
Podobný typ plodu, mírně plošší bez typické špičky, má hybrid oranžové barvy Delician F1. Odrůda je vhodná na pečení, vaření i smažení.
Tykve jsou jednodomé, cizosprašné a opylované hmyzem. Na jedné rostlině nalezneme květy samčí i samičí. Hmyz, který velké žluté květy tykví lákají, snadno přenese pyl z jedné odrůdy na druhou a tím dojde k nežádoucí hybridizaci. Když chceme sklidit odrůdově čistá semena pro další výsevy, musíme zajistit opylení samičího květu pylem stejné odrůdy. Pro vypěstování vlastní odrůdy bychom museli zajistit prostorovou izolaci minimálně 1000 metrů od jiných tykví.
Foto autor
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.
Díky za skvělé tipy 🙂 sice dýně hokkaido pěstuji, ale nedaří se mi vypěstovat žádnou pořádnou ani pořádný počet 🙁 snad mi to pomůže. Ale přeci jen jsem jich pár letos vypěstovala. Dneska se chystám vařit rizoto s medem.