
Papriky: Jak se liší kozí rohy od beraních?
23. 12. 2022Kdo si oblíbil nakládané beraní a kozí rohy, nejspíš ví o vzhledových i chuťových rozdílech mezi těmito skupinami štíhlých paprik.
Hlavně odrůdy chilli papriky, které jsou méně až středně ostré, můžeme některou sezonu pozorovat zásadní úbytek jejich pálivosti.
Tvorba capsaicinu, což je hlavní alkaloid paprik, který je zodpovědný právě za jejich pálivou chuť, primárně závisí na pěstované odrůdě. Pálivost ovlivňují také pěstitelské podmínky jako:
Každá odrůda reaguje na podmínky prostředí odlišně, a jelikož se odrůd chilli pěstují stovky, obecné závěry mají omezenou platnost.
Stresové podmínky, jako jsou slabá výživa či sucho, zvyšují koncentraci capsaicinu. Současně však v takovém prostředí rostlina nasadí méně plodů a většinu květů shodí.
Teplota a sluneční svit mají v tuzemských podmínkách na tvorbu capsaicinu pozitivní vliv. Zajímavostí je, že v subtropech za vysokých teplot mírné přistínění obsah této látky v plodech naopak zvyšuje.
Hnojení dusíkem podle některých studií pálivost naopak snižuje.
Obsah capsaicinu je také ovlivněn stupněm zralosti plodu. Nejvyšší je u plně narostlých plodů těsně předtím, než se začnou vybarvovat. Pak mírně klesá.
Obecně lze říci, že chladnější počasí pálivost u chilli snižuje. Je to dáno tím, že za nižších teplot pravděpodobně dochází k nižší tvorbě capsaicinu v plodech. Jeho množství se nejčastěji vyjadřuje v SHU jednotkách a pohybuje se od nuly do několika milionů SHU. Označení SHU (Scoville Heat Unit – Scovillovy jednotky pálivosti) odkazuje na původní Scovilleho organoleptický test.
U silně pálivých odrůd jde těžko postřehnout, jestli pálivost klesne z hodnoty 1.000.000 SHU na polovinu. Ovšem u odrůd méně ostrých poloviční obsah kapsaicinu zcela jistě zaznamenáme.
Pokud je cílem mít skutečně ostré chilli, musíme zvolit ty odrůdy, které mají pálivost alespoň 200.000 SHU.
Dobru volbou je například odrůda Bhut Jolokia Purple, jejíž plody se vybarvují z fialové do sytě červené barvy. Tato odrůda nejen že rozehřeje, ale velmi často i rozpláče toho, kdo ji ochutná.
Mezi další by mohly patřit odrůdy Trinidad Scorpion či Fatali.
Zde se můžeme řídit svým selským rozumem. Chilli je teplomilnou plodinou s optimem 24–28 °C přes den a 16–20 °C v noci. Rostliny samozřejmě snesou i nižší noční teploty.
Pokud teploty klesají dlouhodobě pod 5 °C, je lepší přenést truhlíky do interiéru. Postačí na to veranda nebo paneláková chodba poblíž okna. V těchto podmínkách se však musíme smířit s tím, že chilli už téměř neporoste. Tedy i kvetení a plodnost bude nulová. Tímto přesunem si zajistíme alespoň postupné dozrávání již nasazených plodů.
Volba kompaktně rostoucí odrůdy je pro pěstování v truhlících důležitá z hlediska jednodušší pozdější manipulace. Mezi favority by neměly chybět odrůdy Habanero Neon a Citron.
Foto autor
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.