Přichází čas tykví; Hokkaido na scénu prosím!

27. 9. 2023

A už je to tady. Podzimní dýňová smršť vypukla. Pro svou chuť, strukturu, barvu a skladovatelnost je Hokkaido čím dál tím žádanější.

Tykve jsou prostě úžasné a okouzlují každoročně spousty gurmánů i estétů. Jsou totiž nejenom výborné na chuť, ale i esteticky krásné a dekorativní.

V kuchyni můžeme tykve využít na nespočet způsobů: zavařovat, péct, na polévku, na tykvové hranolky, na koláče, buchty, kandovat… Dokonce i na sirup do kávy. Ano, domácí dýňový sirup do kávy. Bez éček, konzervantů a umělých barviv. Specialita, která může mnohé zaujmout.

Zralé Hokkaido

Je čas dozrávání dýní

Vlastnosti Hokkaido, pro které je tak oblíbené

Společnou vlastností všech tykví typu Hokkaido je vysoký obsah beta-karotenu, tedy provitaminu A, který dává její dužnině tak trochu mrkvovou chuť. Struktura dužniny je navíc tak akorát pevná, přitom křehká, chutná a nasládlá. Když k tomu přidáme dobrou skladovatelnost, získáme komplex vlastností, pro které jsou tykve typu Hokkaido tak výjimečné.

Všechny doposud pěstované odrůdy tykví typu Hokkaido:

  • klasické Hokkaido Orange, známá též jako Uchiki Kuri – Delician,
  • Solor F1, tmavě oranžově probarvená Hokkaido s tuhou tmavou dužinou a téměř červenou slupku, s delší dobou skladovatelnosti,
  • Hokkaido Delica F1, s ploše kulovitými tmavozelenými plody se světlým žíháním,
  • modré Hokkaido Blue Kuri, plody jsou mírně plošší než u tradičního oranžového Hokkaida, po dozrání jsou plody šedomodré,
  • šedomodré Grey Queen F1, se světle šedou slupkou a pevnou, sytě oranžovou dužninou, po krátkodobém skladování dochází procesem dozrávání ke zvýraznění chuti,

jsou odrůdy s dlouhou liánou, typickou pro tento typ tykví.

Hokkaido Amoro F1

Odrůda Amoro

Amoro F1 je zajímavá pro svůj keříčkový vzurůst

Výnosná, tak trochu revoluční, odrůda tykve typu Hokkaido. Má kompaktní keříček s prodlouženými šlahouny. Plody jsou ve tvaru srdce, ploše kulovité a mírně zašpičatělé o hmotnosti 0,8 až 1,3 kg. Pokožka má jasně oranžovou barvu, dužnina je oranžové barvy, jemné chuti a snadno se řeže. Je ideální na polévky. Skladovatelnost je 2–3 měsíce, při optimálních skladovacích podmínkách (sucho a teplota okolo 20 °C) až 4 měsíce.

Předností této odrůdy je její ranost a především již vzpomínaný poloplazivý vzrůst. Rostlina tvoří kompaktní keříček, ze kterého v pozdější vegetaci vybíhají prodloužené lodyhy, šlahouny.

To umožňuje zvýšit hustotu výsevu a tím dosáhnout lepšího výnosu z dané plochy. Je možné vysévat až 1,5–2 rostliny na m2.  Ten, kdo si tuto odrůdu již vyzkoušel, na ni nedá  většinou dopustit.

Sejeme v květnu přímo do půdy do řádků ve vzdálenosti 1,2m od sebe, v řádku 0,4–0,5 m, do hloubky 3–5 cm. Můžeme si také předpěstovat sazenice z výsevů počátkem dubna, které vysazujeme po 15. květnu. Tímto si výrazně urychlíme nástup sklizně prvních plodů.

Skladovat chce jednoznačně v suchu

Tykve pro skladování jsou zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté.

Plody skladujeme v suchu. Snesou i vyšší teplotu až k té pokojové, optimální je  12–22 °C. Chladný a vlhký sklep není pro skladování Hokkaida vhodný.

Pro zajištění plodů tykve Hokkaido pro dlouhodobější skladování doporučujeme sklidit na přímou spotřebu první plod na rostlině a další dva ponechat plně vyzrát a sklidit je až co nejpozději před zámrzem. Tímto opatřením si zajistíme plně vyzrálé plody vhodné pro dlouhodobější skladování. Pro přímou spotřebu pak sklízíme plody čtvrtý a další.

Hokkaido v kuchyni

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a chilli

  • 1x dýně Hokkaido
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 0,2 l kokosového mléka
  • 1x chilli paprička
  • vazek koriandru, sůl a pepř

Dýni rozkrojíme, zbavíme semínek a vložíme na plech pokrytý pečícím papírem. Dýni pečeme i se slupkou na 180 °C do změknutí. V hrnci rozehřejeme vývar, do kterého následně vložíme upečenou dýni a vše spolu rozmixujeme a přepasírujeme. Do takto vzniklé polévky nalijeme kokosové mléko, přidáme nadrobno nasekané chilli papričky a dochutíme solí a pepřem. Při podávání ozdobíme nadrobno nasekaným koriandrem.

Dýně na polévku

Dýňová polévka v chilli každého zahřeje

Dýňový sirup nejen do kávy:

  • 150 ml vody
  • 150 ml javorového sirupu
  • 3 polévkové lžíce dýňového pyré
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2 kousky celé skořice
  • 2 čajové lžičky hřebíčku
  • 1/2 strouhaného muškátového oříšku

Dýni Hokkaido rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme ji na kousky, povaříme doměkka a rozmixujeme. Do hrnce nalijeme vodu se sirupem a přidáme pyré. Kousek zázvoru nastrouháme a podle chuti přidáme k ostatním surovinám do hrnce. Nakonec přidáme skořici, hřebíček, muškátový oříšek a přivedeme k varu. Potom teplotu stáhneme a 10 minut lehce povaříme. Necháme zchladnout a přecedíme přes jemné sítko. Takto připravený dýňový sirup uchováme v lednici.

Na jedno latté použijeme 2 lžíce sirupu, zalijeme horkou kávou (nejlépe velké espreso) a pomalu přilijeme 100 ml teplého plnotučného mléka, které můžeme i jemně našlehat.

Znáte další, zajímavé či netradiční recepty? Podělte se o ně s námi. Napište na redakce@zahradkari.cz, heslo: Hokkaido

Tři nejlepší odměníme sadou semínek na příští sezonu!

Foto autor a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

15. 3. 2025

Pařeniště a skleníky větráme, jakmile vzejdou semenáčky

Klíčící rostliny potřebují optimální podmínky, aby se zdárně vyvíjely. Připomeňme, že jde hlavně o substrát bez patogenů, dostatek světla, odpovídající teplotu a po vzejití rovněž o vzdušnost prostředí.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x