
A už je to tady. Podzimní dýňová smršť vypukla. Pro svou chuť, strukturu, barvu a skladovatelnost je Hokkaido čím dál tím žádanější.
Tykve jsou prostě úžasné a okouzlují každoročně spousty gurmánů i estétů. Jsou totiž nejenom výborné na chuť, ale i esteticky krásné a dekorativní.
V kuchyni můžeme tykve využít na nespočet způsobů: zavařovat, péct, na polévku, na tykvové hranolky, na koláče, buchty, kandovat… Dokonce i na sirup do kávy. Ano, domácí dýňový sirup do kávy. Bez éček, konzervantů a umělých barviv. Specialita, která může mnohé zaujmout.
Společnou vlastností všech tykví typu Hokkaido je vysoký obsah beta-karotenu, tedy provitaminu A, který dává její dužnině tak trochu mrkvovou chuť. Struktura dužniny je navíc tak akorát pevná, přitom křehká, chutná a nasládlá. Když k tomu přidáme dobrou skladovatelnost, získáme komplex vlastností, pro které jsou tykve typu Hokkaido tak výjimečné.
Všechny doposud pěstované odrůdy tykví typu Hokkaido:
jsou odrůdy s dlouhou liánou, typickou pro tento typ tykví.
Výnosná, tak trochu revoluční, odrůda tykve typu Hokkaido. Má kompaktní keříček s prodlouženými šlahouny. Plody jsou ve tvaru srdce, ploše kulovité a mírně zašpičatělé o hmotnosti 0,8 až 1,3 kg. Pokožka má jasně oranžovou barvu, dužnina je oranžové barvy, jemné chuti a snadno se řeže. Je ideální na polévky. Skladovatelnost je 2–3 měsíce, při optimálních skladovacích podmínkách (sucho a teplota okolo 20 °C) až 4 měsíce.
Předností této odrůdy je její ranost a především již vzpomínaný poloplazivý vzrůst. Rostlina tvoří kompaktní keříček, ze kterého v pozdější vegetaci vybíhají prodloužené lodyhy, šlahouny.
To umožňuje zvýšit hustotu výsevu a tím dosáhnout lepšího výnosu z dané plochy. Je možné vysévat až 1,5–2 rostliny na m2. Ten, kdo si tuto odrůdu již vyzkoušel, na ni nedá většinou dopustit.
Sejeme v květnu přímo do půdy do řádků ve vzdálenosti 1,2m od sebe, v řádku 0,4–0,5 m, do hloubky 3–5 cm. Můžeme si také předpěstovat sazenice z výsevů počátkem dubna, které vysazujeme po 15. květnu. Tímto si výrazně urychlíme nástup sklizně prvních plodů.
Tykve pro skladování jsou zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté.
Plody skladujeme v suchu. Snesou i vyšší teplotu až k té pokojové, optimální je 12–22 °C. Chladný a vlhký sklep není pro skladování Hokkaida vhodný.
Pro zajištění plodů tykve Hokkaido pro dlouhodobější skladování doporučujeme sklidit na přímou spotřebu první plod na rostlině a další dva ponechat plně vyzrát a sklidit je až co nejpozději před zámrzem. Tímto opatřením si zajistíme plně vyzrálé plody vhodné pro dlouhodobější skladování. Pro přímou spotřebu pak sklízíme plody čtvrtý a další.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem a chilli
Dýni rozkrojíme, zbavíme semínek a vložíme na plech pokrytý pečícím papírem. Dýni pečeme i se slupkou na 180 °C do změknutí. V hrnci rozehřejeme vývar, do kterého následně vložíme upečenou dýni a vše spolu rozmixujeme a přepasírujeme. Do takto vzniklé polévky nalijeme kokosové mléko, přidáme nadrobno nasekané chilli papričky a dochutíme solí a pepřem. Při podávání ozdobíme nadrobno nasekaným koriandrem.
Dýňový sirup nejen do kávy:
Dýni Hokkaido rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme ji na kousky, povaříme doměkka a rozmixujeme. Do hrnce nalijeme vodu se sirupem a přidáme pyré. Kousek zázvoru nastrouháme a podle chuti přidáme k ostatním surovinám do hrnce. Nakonec přidáme skořici, hřebíček, muškátový oříšek a přivedeme k varu. Potom teplotu stáhneme a 10 minut lehce povaříme. Necháme zchladnout a přecedíme přes jemné sítko. Takto připravený dýňový sirup uchováme v lednici.
Na jedno latté použijeme 2 lžíce sirupu, zalijeme horkou kávou (nejlépe velké espreso) a pomalu přilijeme 100 ml teplého plnotučného mléka, které můžeme i jemně našlehat.
Znáte další, zajímavé či netradiční recepty? Podělte se o ně s námi. Napište na redakce@zahradkari.cz, heslo: Hokkaido
Tři nejlepší odměníme sadou semínek na příští sezonu!
Foto autor a Shutterstock
Klíčící rostliny potřebují optimální podmínky, aby se zdárně vyvíjely. Připomeňme, že jde hlavně o substrát bez patogenů, dostatek světla, odpovídající teplotu a po vzejití rovněž o vzdušnost prostředí.