Jak pěstovat okurky ve skleníku, nakládačky, klasické, hybridní

18. 5. 2021

Možná jste právě zaseli nebo už vysadili okurky, budoucí poklady své zahrady a kuchyně. Připomeňme si, nač se u které skupiny okurek soustředit, aby úroda potěšila.

Nakládačky jemně ostnité a hruboostné

Zatímco v Polabí si můžeme vybírat, ve vyšších polohách sejeme raději hruboostné okurky. Udrží si výkonnost i v horších podmínkách, za chladnějšího počasí. Jemnoostné, když nemají dostatek zejména tepla (vody, živin), vytvářejí pokroucené a někdy i skoro kulaté plody, bez valné hodnoty. Takové přerostlé se hodí nanejvýš na okurkové řezy.

Hruboostná okurka Bára

Hruboostná odrůda okurky Bára

Mezi odrůdami je rozdíl i ve velikosti a tvaru. Když se podíváte do charakteristik odrůd, zjistíte, že si můžete vybírat, jestli chcete mít okurky nakládačky dlouhé a štíhlé, nebo spíše kratší a trochu širší v pase. Možnosti vyplývají z poměrů délky a šířky jednotlivých odrůd.

Můžeme si rovněž vybírat, zda budeme okurky sklízet na sterilaci nebo na kvašáky. Mezi doporučovanými na kvašáky najdeme i odrůdu s exotickým jménem Iwonna F1. Po procesu kvašení má skutečně tu správnou konzistenci; není měkká, ani příliš tvrdá.

Okurka nakládačka

Nakládačka na kvašáky

Okurky polní, odlišné tvarem i ostnitostí

Polní okurky, to jsou ty poměrně dlouhé a silné okurky, které obsahují spoustu zrníček obalených něčím, co připomíná rosol. Pro mě naprostý ideál. Málo té bílé hmoty okolo, po oloupání, přímo k jídlu, nebo nastrouhané do salátu. Já ta zrníčka miluju.

Stejně si pochutnám i na přerostlé hruboostné nakládačce. Dokonce má  v mém případě nakládačka určitou přednost. Dá se jíst se slupkou, nemá ji tak tvrdou a silnou jako narostlé salátovky (tedy aspoň pro mě).

Na výběr je více odrůd s různou odolností k plísni okurkové, s různou velikostí, tvarem, ostnitostí. Někdy se setkáme s odrůdami ve směsi, kdy je ve stejném sáčku, vedle té výkonné, odrůda plodná ve dvou směrech. Přináší plody a poskytuje hmyzu pyl na opylení těch druhých. Slouží jako plodící opylovač.

Okurky do skleníku

Pěstování okurek ve skleníku je zvláštní disciplínou. Nejprve zvážíme, jak nám tam rostly okurky v loňském roce. Jestli náhodou nehynuly během vegetace na choroby kořenů, kořenového krčku. Pokud jsme s nimi měli problémy takovéhoto rázu, sáhneme při výsadbě po okurkách roubovaných. Podnože jsou proti těmto chorobám významně odolnější až skoro imunní.

Hadovka Emilie

Odrůda okurky hadovky Emilie

  • Vyvážíme-li a dezinfikujeme skleník a půdu v něm, používáme sazenice neroubované. Pokud do skleníku okurky sejeme, pak raději mořené.

A vybíráme si mezi okurkami tenkými, dlouhými, nebo okurkami baňatějšími a dlouhými. Na výběr máme i odrůdy, které přinášejí plody dlouhé do 20 cm délky, tzv. baby okurky či svačinové.

Skleníkové okurky obyčejně bývají partenokarpické, tzn. nepotřebují opylení, nevytvářejí tak velký střed se semínky. Ta se v nich nevyvíjejí.

Odrůdy klasické, nehybridní

Připomeňme si také, se kterými dalšími pojmy se u odrůd okurek setkáváme:
Za klasické odrůdy pokládáme spíše ty historické, třeba francouzské cornyšonky, naše odrůdy Bílské, Pálavské, Mělnické. Nejsou moc na jídlo, bývají někdy hořké. Ale pokud s nimi nepočítáme do salátů, nemusí nás to mrzet. Hořkost se při zpracování do sladkokyselého nálevu ztratí.

Při jejich pěstování je dobré vědět, že je po výsevu nebo výsadbě zaštipujeme za čtvrtým listem. Začnou větvit, na bočních výhonech vytvářejí více samičích květů.

Odrůdy hybridní

Převážnou část nabízených odrůd tvoří odrůdy hybridní. Šlechtí se na výnos kvalitních okurek s danými parametry. Těmi jsou zejména růst, odolnost k chorobám, ale též poměr délky a tloušťky nakládaček či skleníkových okurek.

Dalo by se říct, že hybridy potřebují péči solidnější než klasické, ale také se za ni lépe odmění. Zpravidla nemají hořkou chuť. V horším počasí mohou někdy být hořké blízko u stopky.

Odrůda miniokurky Minisprint F1

Miniokurka Minisprint F1

Partenokarpie aneb partenokarpické okurky

Odrůdy, které nepotřebují pro svůj růst opylení a neobsahují vytvořená semena. Jde o skupinu hadovek, kterým chybí střední, šťavnatá, semínky naplněná gelová hmota. Převážně jsou to skleníkové odrůdy, nověji i některé nakládačky (vhodné pod sklo, kde nejsou opylovači).

Okurky typu multifruit

Relativně nové odrůdy, které nasazují v jednom místě více plodů, které dorostou do sklizňové velikosti. Proto se zdají být plodnějšími. A také jsou.

Čínské okurky

Skupina odrůd s odlišným vzhledem, tvarem. Lahůdkové, křehké, výtečné chuti, jen někdy od stopky trochu hořké. Na přímou spotřebu.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x