Okurky nakládačky známe v desítkách odrůd. Jak je vybírat?

15. 5. 2019

Nabízíme tipy, jak se v odrůdách orientovat. Výběr však zůstane na vás. Nejlépe znáte své pěstitelské podmínky a chutě svých blízkých. Obojí je pro volbu okurek podstatné.

Vysoká tolerance k plísni okurkové se v sortimentu okurek stala standardem. Totální rezistence okurek k tomuto patogenu však neexistuje. Při silném tlaku plísně se po určité době hybridy infikují.

  • Mezi zvlášť odolné okurky patří smržické odrůdy Regina F1, Bára F1 a Bohemia F1.
Bohemia F 1

Okurky, odrůda Bohemia F1

Hruboostné okurky nakládačky

Labužníci tvrdí, že pouze hruboostné nakládačky si zachovávají po sterilaci pevnou a křupavou konzistenci.

Nakládačky s hrubou řídkou bradavičnatostí – hruboostné – lze doporučit jak do typicky okurkářských oblastí, tak i do oblastí s méně vhodnými klimatickými podmínkami. Vyznačují se mohutnější kořenovou soustavou, silnějším růstem a vyšší vitalitou. Lépe snášejí méně vhodné klimatické i pěstitelské podmínky. Jejich bujný růst a mohutný kořenový systém zajišťují rychlou regeneraci po klimaticky nepříznivém období.

Hruboostné odrůdy: Admira F1, Blanka F1, Bára F1, Bohemia F1, Regina F1.

Hustoostné okurky nakládačky

Odrůdy s jemnou hustou bradavičnatostí – hustoostné – jsou určeny především do teplých, typicky okurkářských oblastí. Jsou celkově méně vzrůstné a citlivější k chladnému počasí. Mají slabší kořenovou soustavu a jsou citlivější na nedostatek vody.

Hustoostné odrůdy: Fatima F1, Charlotte F1, Ornello F1.

Odrůda okurky Ornello F1

Okurky Ornello F1

Jemně hrubá odrůda

Do tradičního dělení nakládaček na hruboostné a hustoostné vstoupila odrůda Chantal F1, která se vyznačuje netradiční hustou, ale „jemně“ hrubou bradavičnatostí. A nejde jenom o kuriozitu, Chantal má štíhlé, atraktivní, velmi vyrovnané plody, které i po sterilaci zůstávají pevné, křehké a křupavé. Hybrid je poloraný, středně vzrůstný a kromě typu ostnů příjemně překvapí i vysokou tolerancí k plísni okurkové.

Odrůda okurky Chantal F1

Okurky Chantal F1

Partenokarpické okurky

Partenokarpické okurky nepotřebují ke zdárnému vývoji plodů opylení, jsou proto vhodné i pro pěstování při nedostatku opylovačů ve foliových krytech. Při polním pěstování jsou ranější než standardní odrůdy. Jejich handicapem může být určitý podíl deformovaných plodů při nežádoucím opylení.

  • Nakládačky ovšem sklízíme v mladém stadiu, kdy se deformace plodů projevují výjimečně. Moderní odrůdy partenokarpických nakládaček ze Smržic mají výraznou odolnost k tvorbě deformovaných plodů.
Okurka odrůdy Sonada F1

Okurky Sonada F1

Geneticky nehořké okurky nejsou schopny tvořit hořčiny. Výhoda spočívá v případě konzumace přerostků na saláty. Okurky, které tuto vlastnost nemají, mohou při stresu, např. vysokých rozdílech nočních a denních teplot nebo při nevyrovnané závlaze, zejména přisušení, hořknout. Při nakládání to ovšem nevadí.První partenokarpickou okurkou ze Smržic byla odrůda Elisabet F1, která poskytuje stabilní výnosy plodů s dobrou kvalitou.

Partenokarpická odrůda Sonada F1 je výnosná nakládačka se štíhlými a vyrovnanými plody. Vyniká raností a vysokým výnosem.

Harriet F1 je velmi raná, hybridní, partenokarpická nakládačka s tupými, geneticky nehořkými plody s bílými ostny.

Střapečkové nakládačky

Výrazným krokem vpřed jsou multifruit odrůdy, známější pod označením střapečkové okurky. Tento výraz označuje schopnost rostliny nasadit za každým listem 3–5 samičích květů.  Podle toho, v jakých teplotních podmínkách rostlina roste a jak je živena, se pak na každém nodu vyvíjejí 2–3 plody. Touto vlastností se vyznačují úrodné hybridy Charlotte F1, Ornello F1, Bára F1 i Chantal F1.

Odrůda Charlotte F1

Střapečkové nakládačky okurky Charlotte F1

Vhodnost odrůdy na kvašáky

Mladé plody odrůdy Iwonna F1 se dají sterilovat, starší jsou ideální na kvašáky.

Kvalitní kvašenou okurku lze udělat z každé nakladačky, rozdíly jsou ovšem v konečné kvalitě produktu. Odrůdy šlechtěné speciálně pro kvašení vykazují odolnost k zaměkávání a překvášení. Struktura plodu zůstává pevná, plody nemění barvu dohněda, ale zůstávají stále zelené. Jestli hledáte odrůdu, která splňuje všechny tyto parametry, zvolte hybrid Iwonna F1.

Okurky odrůdy Iwonna F1

Okurky Iwonna F1

Charlotte F1

Kdo ji vyzkoušel, rád se k ní vrací. Odrůda je ceněna pro střapečkové nasazování plodů (tzv. multifruit), odolnost k deformacím a toleranci k plísni okurkové. Velmi raná, hustoostná nakladačka s převážně samičím kvetením. Plody jsou štíhlé, tvarově vyrovnané, s jemnou a hustou bradavičnatostí, geneticky nehořké. Kompaktní růst je dán zkrácenými internódii (vzdálenost mezi dvěma listy). Díky kratšímu vzrůstu ji doporučujeme pěstovat v hustším sponu. Hodí se pro pěstování na vertiko-systému.

Okurky odrůdy Charlotte F1

Okurky Charlotte F1

Proč okurky potřebují prohřátou půdu

Okurky jsou původně tropické a subtropické liány, které jsou z původních stanovišť zvyklé na vyšší teploty. Nespěchejte proto s jejich výsevem, počkejte až se půda na jaře dostatečne prohřeje, počátečný růst okurek bude rychlejší.

  • Málo se ví, že optimální teplota pro nasazování plodů je nad 15 °C v noci. Při poklesu pod toto optimum rostlina omezuje nasazování plodů, při poklesu noční teploty pod 10 °C  přestane nasazovat plody úplně.
Sazenice okurky

Okurkové sazenice se zdárně vyvíjejí v prohřáté půdě

Náročné na dusík

Okurky jsou citlivé na přípravky na bázi chlóru, proto je nepoužívejte. Chlór uvolněný z draselné soli negativně působí na klíčení rostlin i na další růst.

Sprchávání plodů v průběhu vegetace je často způsobeno pouhým nedostatkem dusíku a podvýživou rychle se vyvíjejících rostlin. Okurky jsou velmi náročné na hnojení dusíkatými hnojivy. Ale současně nesnášejí vyšší koncentraci průmyslových hnojiv, a proto je doporučujeme přihnojit v průběhu vegetace.

Hořčík, měď, molybden

  • Pro výživu okurek a obecně všech tykvovitých mají velký význam stopové prvky a hořčík.
  • Nedostatek mědi se projevuje špatným vývojem květů a jeho deformacemi.
  • Zcela mimořádný význam má molybden. Nedostatek molybdenu se projevuje odumíráním vegetačního vrcholu, okraje listů se stáčejí dolů a jsou žluté.

Přihnojte proto v průběhu vegetace některými hnojivy s komplexem mikroelementů. Pokud používáte kapkovou závlahu, můžete je přidat do závlahy. Ideální je aplikace formou postřiku na list.

Foto Semo

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *