
Proč zálistky rajčat vylamovat, nevyštipovat, neřezat, nestřihat
26. 6. 2020Připomeňme, že na rozdíl od keříčkových odrůd vyžadují tyčkové odrůdy rajčat jak oporu, tak pravidelně odstraňovat zálistky.
Nabízíme tipy, jak se v odrůdách orientovat. Výběr však zůstane na vás. Nejlépe znáte své pěstitelské podmínky a chutě svých blízkých. Obojí je pro volbu okurek podstatné.
Vysoká tolerance k plísni okurkové se v sortimentu okurek stala standardem. Totální rezistence okurek k tomuto patogenu však neexistuje. Při silném tlaku plísně se po určité době hybridy infikují.
Labužníci tvrdí, že pouze hruboostné nakládačky si zachovávají po sterilaci pevnou a křupavou konzistenci.
Nakládačky s hrubou řídkou bradavičnatostí – hruboostné – lze doporučit jak do typicky okurkářských oblastí, tak i do oblastí s méně vhodnými klimatickými podmínkami. Vyznačují se mohutnější kořenovou soustavou, silnějším růstem a vyšší vitalitou. Lépe snášejí méně vhodné klimatické i pěstitelské podmínky. Jejich bujný růst a mohutný kořenový systém zajišťují rychlou regeneraci po klimaticky nepříznivém období.
Hruboostné odrůdy: Admira F1, Blanka F1, Bára F1, Bohemia F1, Regina F1.
Odrůdy s jemnou hustou bradavičnatostí – hustoostné – jsou určeny především do teplých, typicky okurkářských oblastí. Jsou celkově méně vzrůstné a citlivější k chladnému počasí. Mají slabší kořenovou soustavu a jsou citlivější na nedostatek vody.
Hustoostné odrůdy: Fatima F1, Charlotte F1, Ornello F1.
Do tradičního dělení nakládaček na hruboostné a hustoostné vstoupila odrůda Chantal F1, která se vyznačuje netradiční hustou, ale „jemně“ hrubou bradavičnatostí. A nejde jenom o kuriozitu, Chantal má štíhlé, atraktivní, velmi vyrovnané plody, které i po sterilaci zůstávají pevné, křehké a křupavé. Hybrid je poloraný, středně vzrůstný a kromě typu ostnů příjemně překvapí i vysokou tolerancí k plísni okurkové.
Partenokarpické okurky nepotřebují ke zdárnému vývoji plodů opylení, jsou proto vhodné i pro pěstování při nedostatku opylovačů ve foliových krytech. Při polním pěstování jsou ranější než standardní odrůdy. Jejich handicapem může být určitý podíl deformovaných plodů při nežádoucím opylení.
Geneticky nehořké okurky nejsou schopny tvořit hořčiny. Výhoda spočívá v případě konzumace přerostků na saláty. Okurky, které tuto vlastnost nemají, mohou při stresu, např. vysokých rozdílech nočních a denních teplot nebo při nevyrovnané závlaze, zejména přisušení, hořknout. Při nakládání to ovšem nevadí.První partenokarpickou okurkou ze Smržic byla odrůda Elisabet F1, která poskytuje stabilní výnosy plodů s dobrou kvalitou.
Partenokarpická odrůda Sonada F1 je výnosná nakládačka se štíhlými a vyrovnanými plody. Vyniká raností a vysokým výnosem.
Harriet F1 je velmi raná, hybridní, partenokarpická nakládačka s tupými, geneticky nehořkými plody s bílými ostny.
Výrazným krokem vpřed jsou multifruit odrůdy, známější pod označením střapečkové okurky. Tento výraz označuje schopnost rostliny nasadit za každým listem 3–5 samičích květů. Podle toho, v jakých teplotních podmínkách rostlina roste a jak je živena, se pak na každém nodu vyvíjejí 2–3 plody. Touto vlastností se vyznačují úrodné hybridy Charlotte F1, Ornello F1, Bára F1 i Chantal F1.
Mladé plody odrůdy Iwonna F1 se dají sterilovat, starší jsou ideální na kvašáky.
Kvalitní kvašenou okurku lze udělat z každé nakladačky, rozdíly jsou ovšem v konečné kvalitě produktu. Odrůdy šlechtěné speciálně pro kvašení vykazují odolnost k zaměkávání a překvášení. Struktura plodu zůstává pevná, plody nemění barvu dohněda, ale zůstávají stále zelené. Jestli hledáte odrůdu, která splňuje všechny tyto parametry, zvolte hybrid Iwonna F1.
Kdo ji vyzkoušel, rád se k ní vrací. Odrůda je ceněna pro střapečkové nasazování plodů (tzv. multifruit), odolnost k deformacím a toleranci k plísni okurkové. Velmi raná, hustoostná nakladačka s převážně samičím kvetením. Plody jsou štíhlé, tvarově vyrovnané, s jemnou a hustou bradavičnatostí, geneticky nehořké. Kompaktní růst je dán zkrácenými internódii (vzdálenost mezi dvěma listy). Díky kratšímu vzrůstu ji doporučujeme pěstovat v hustším sponu. Hodí se pro pěstování na vertiko-systému.
Okurky jsou původně tropické a subtropické liány, které jsou z původních stanovišť zvyklé na vyšší teploty. Nespěchejte proto s jejich výsevem, počkejte až se půda na jaře dostatečne prohřeje, počátečný růst okurek bude rychlejší.
Okurky jsou citlivé na přípravky na bázi chlóru, proto je nepoužívejte. Chlór uvolněný z draselné soli negativně působí na klíčení rostlin i na další růst.
Sprchávání plodů v průběhu vegetace je často způsobeno pouhým nedostatkem dusíku a podvýživou rychle se vyvíjejících rostlin. Okurky jsou velmi náročné na hnojení dusíkatými hnojivy. Ale současně nesnášejí vyšší koncentraci průmyslových hnojiv, a proto je doporučujeme přihnojit v průběhu vegetace.
Přihnojte proto v průběhu vegetace některými hnojivy s komplexem mikroelementů. Pokud používáte kapkovou závlahu, můžete je přidat do závlahy. Ideální je aplikace formou postřiku na list.
Foto autoři
Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.