Netradiční zelenina ačokča: Hodně plodí a velmi zajímavě chutná

1. 6. 2023

Spíše paprika, nebo více okurka? Podle chuti vlastně obojí. Proto je ačokča velmi často přezdívána paprikookurkou.

Ačokča, neboli cyklantera (Cyclanthera pedata) pochází z Jižní a v Severní Ameriky. Vyhovuje jí tedy i vlhké a teplé klima.

List a plod ačokčy

Ačokča je chuťově velmi zajímavá zelenina, která je nenáročná na prostor

Patří do čeledi tykvovitých rostlin. Je to jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek může měřit až 5 metrů.  Lodyha je tenká a hustě rozvětvená. Velmi dobře se jí daří i na malé ploše. Nicméně jsou rostliny náročné na živiny a zálivku. Bez dostatku vody a výživy nebudou dobře plodit. Naopak při ideálních podmínkách roste opravdu velmi bujně a na rozdíl od okurky není tak náchylná na plísně.

Pěstuje se pro plody, které připomínají lusk. Dorůstají velikosti 5 – 7 cm. Mladé plody jsou křehké a dají se jíst celé. Starší plody musíme nejdřív zbavit semen, které jsou nejdříve bílé a dozráváním zčernají. Vnitřek plodu je po dozrání dutý.

Ačokča plod

Zralý plod ačokči

Ve středoevropských klimatických podmínkách ačokču předpěstujeme ve fóliovníku nebo na okenním parapetu podobně jako okurky nebo papriky. Sazeničky vysazujeme mimo fóliovníky či skleníky, až když nehrozí přízemní mrazíky. Z jarních výsevů rostliny hojně plodí koncem srpna či v září, prakticky do prvního mrazíku. Z jedné rostliny můžeme sklidit až okolo 100 plodů s tím, že plodí až do zámrazu.

Pod ochranou skleníku, nebo fóliovníku lze jejich vegetační dobu a tedy i dobu sklizně prodloužit. Při ideálních podmínkách ale pozor, hrozí, že ačokča bude vytlačovat ostatní rostliny.

Sazeničky vysazujeme na jižní stranu k plotům nebo k jiným oporám, jako je drátěnka, síť, apod., po kterých se rostliny mohou pnout.

Ačokča na x způsobů

Jako zeleninu ji lze využít v různých úpravách:

  • Můžeme ji použít do salátů, přidat do guláše nebo do zeleninových polévek.
  • Plody, které zbavíme semen, plníme masitou nebo jinou nádivkou podobně jako papriky.
  • Mladé plody můžeme také nakládat do sladkokyselých nálevů podobně jako okurky.

    Ačokča jako zavařenina

    Ačokča jako zavařenina, je velmi chutná

Léčebné účinky

V syrovém stavu ačokča pomáhá jako velmi dobrý přípravek proti cukrovce. Používá se také při léčbě respiračních chorob, snižuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je to zřejmě dáno vysokým obsahem fenolů. Taktéž obsahuje vyšší množství vitamínu C.

Pozitivní je, že plody ačokči mají jak v syrovém, tak i v sušeném stavu protizánětlivé účinky, které mají také listy.

Foto Shutterstock

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

22. 7. 2024

Podzimní šafrán a jiné cibuloviny sázíme a přesazujeme v létě

V červenci a srpnu přesazujeme a sázíme podzimní šafrány (Crocus), ocúny (Colchicum), bramboříky (Cyclamen) a liliochvostce (Eremurus).

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x