Nejlepší druhy kukuřice pro pěstování na zahradě

24. 1. 2023

Kukuřice cukrová a pukancová je chuťově velmi dobrá, nenáročná na pěstování, přitom je na zahradách vidět poměrně málo. Není to škoda?

Kukuřice cukrová

Pochází z Mexika a jihozápadních oblastí USA. Vznikla pravděpodobně mutací z kukuřice na zrno. Šlechtěním v USA vznikly v roce 1832 první sladké neboli cukrové odrůdy. Do Evropy se dostala v 70. letech 19. století.

Zralá kukuřice cukrová

Dozrávající kukuřice cukrová obklopená kvetoucími měsíčky

Pěstuje se pro zrno v mléčné zralosti, které se mrazí, steriluje, případně se mrazí celé klasy. Vařené klasy jsou oblíbenou pochoutkou. Malé klásky s nevyvinutými zrny se pro změnu sterilují ve sladkokyselém nálevu.

Vysoké stéblo nepřehlédnete

Jedná se o jednoletou rostlinu. Většina kořenové hmoty sahá do hloubky 30 cm. Jednotlivé kořeny však mohou dosahovat hloubky i více než jeden metr. Kořeny jsou provazcovité a tvoří se i nad půdním povrchem, kde slouží především ke zvýšení stability rostlin.

Stéblo je plné a dosahuje výšky 0,85–1,50 m. Z kolének vyrůstají kopinaté listy, s velkými pochvami. Listy jsou dovnitř stočené, čímž se snižuje výpar vody z rostliny.

V úžlabí listů ve střední části stébla vyrůstají samičí květenství tvořící klas obalený listeny, ze kterých v době květu vyčnívají světlozelené blizny. Samčím květenstvím je vrcholová lata, která kvete o 1–4 dny dříve, než klasy.

Květy jsou jednopohlavní a jednodomé. Rostliny jsou cizosprašné, opylované větrem. Semeno je obilka nejčastěji žluté nebo bílé barvy. Délka klasu dosahuje 20 cm.

Kukuřice a její diskutované nutriční hodnoty

  • Kukuřice cukrová obsahuje 30 % sušiny, 4 % vlákniny, 3,3 % bílkovin, což je mnohem více, než obsahují ostatní zeleninové druhy.
  • Rovněž obsahuje 5-6krát více tuku složeného převážně z nenasycených mastných kyselin.
  • Z vitaminů je bohatá především na vitaminy skupiny B, zejména na B1, B3, B5 a B9.
  • Z minerálních látek je bohatá na draslík, fosfor, železo a stopové prvky (selen, mangan, molibden a další).
  • I když je vzhledem k vysokému obsahu jednoduchých cukrů bohatá na energii, její glykemický index je nízký, nepřesahuje číslo 65. To znamená, že kukuřice je potravinou, která nijak výrazně nezvyšuje hladinu cukru v krvi a tím pádem nepodporuje ukládání energie ve formě tuku.
  • Uvádí se, že zklidňuje a chrání střevní sliznici, působí močopudně, snižuje hladinu cholesterolu a podporuje vitalitu mozku.

Jak na pěstování

Kukuřice cukrová je teplomilná rostlina. Má však nižší nároky na teplo než kukuřice na zrno, protože se sklízí v mléčné zralosti. Za to je náročná na vodu.

Klíčí při teplotě půdy od 10 °C, mladé rostliny snesou i mráz do –2,5 °C. Půdy jsou nejvhodnější středně těžké, dobře zásobené humusem a živinami. Kukuřice je plodina draslomilná.

Zkuste postupný výsev kukuřice

Vyséváme od začátku května do sponu 50–70 x 20–25 cm do hloubky 5–8 cm. Můžeme vysévat po dvou semenech a po vzejití vyjednotit.

Abychom mohli co nejdelší dobu sklízet, vyséváme postupně v deseti denních intervalech do poloviny června.

Vzešlé rostliny vyjednocujeme

Po vzejití semen je dobré rostliny vyjednotit

Ošetřování spočívá v kypření půdy, přičemž nahrnujeme půdu k rostlinám. Pokud se na rostlinách tvoří více než dvě odnože, vylamujeme je. Rostlina by je nestačila vyživit. Při suchém počasí je vhodná závlaha především od metání do zrání klasů.

Choroby a škůdci

Sněť kukuřice je nejznámější chorobou kukuřice. Tvoří velké hálky obsahující černé, zpočátku mazlavé, později prášivé výtrusy.

Kukuřičná sněť na klasu

Kukuřičný klas infikovaný kukuřičnou snětí, která značně snižuje výnosnost

Fuzarióza kukuřice je závažnější choroba, při které jsou zrna kontaminována nebezpečnými mykotoxiny. Projevuje se slabě růžovými povlaky na klasech, i na jiných částech rostlin. Chorobu podporuje chladné a vlhké počasí.

Preventivní ochranou proti oběma houbovým chorobám je střídání plodin a likvidace posklizňových zbytků.

Hluchost palic se vyskytuje při chladném počasí při nedostatečném opylení v době kvetení. Semena se nevyvinou nebo je jich v klasu málo.

Zavíječ kukuřičný je ze živočišných škůdců nejškodlivější. Jedná se o nenápadného motýlka, jehož housenky vyžírají chodbičky ve stéblech a klasech. Vyskytuje se především tam, kde se v blízkosti porostu v minulém roce pěstovala kukuřice nebo ve vlhčích lokalitách. Ochrana je nepřímá. Při rytí půdy je potřebné posklizňové zbytky dobře zaklopit.

Kdy na sklizeň?

Sklizeň začíná v polovině července. Pokud jsme vysévali postupně, dokončujeme ji v září. Klasy sklízíme vylamováním v době, kdy zrna přecházejí ze stadia mléčné zralosti do voskové. Poznáme to jednoduše tak, že blizny vyčnívající z klasů zhnědnou, a když rozbalíme listeny a do zrna zatlačíme nehtem, objeví se mléčná tekutina.

Na jedné rostlině jsou obvykle 1–2 klasy. Se sklizní neotálíme, protože pak dochází k proměně cukru na škrob. Klasy bez listů se uchovávají při teplotě 0–5 °C a 90–95 % vzdušné vlhkosti asi jeden týden.

Klas kukuřice určený ke konzumaci

Zralé klasy se dají uchovávat až týden

Klasy můžeme vařit ve vodě. Pozor, solíme je až po uvaření. Dále jsou ideální na gril, opékané na roštu, případně je můžeme zamrazit. Mladé klásky s nevyvinutými zrny sterilujeme obdobně, jako okurky.

Kukuřice a její odrůdy

Pro zahrádkáře, kteří sklízejí probírkou, jsou vhodné i odrůdy, které odnožují a které mají více, než jeden klas na rostlině. Obecným požadavkem je vysoký obsah cukru.

V 50. letech 20. století byl v USA objeven gen sh2 odpovědný za zvýšenou akumulaci cukrů v zrnu v rozsahu 19–21 %. Kukuřice s tímto genem se nazývají supersladké a jsou určeny skutečně pro mlsné jazýčky. Rostliny jsou však o něco náročnější na teplo.

Nahlédnutí do sortimentu odrůd:

  • Tauris F1 – raná se žlutobílou barvou zrna
  • Adika F1, Afrodita F1 – polorané, se žlutou barvou zrna
  • Andrea F1 – středně pozdní se žlutou barvou zrna, slabě odnožuje
  • Astrid F1, Golden Bantam – pozdní
  • Minigold, Minipop – mají bílé zrno a jsou určené ke konzervování mladých, malých, nedozrálých klasů
  • Agnes F1, Aranka F1 – supersladké

Kukuřice pukancová, praskavá

Je oblíbené především pro svou vlastnost, kdy vnitřní část zrna, endosperm, po zahřátí roztrhne osemení a měkký škrob v podobě vatovitého útvaru se uvolní ze semene. Této vlastnosti se využívá především při přípravě popkornu, který se těší čím dál tím větší oblibě.

Morfologie rostliny je obdobná, jako u kukuřice cukrové. Rostliny jsou však mnohem vyšší, dorůstají výšky nad 2 m a jsou štíhlejší. Zrno má na vrcholu ostrý osten nebo může být kulaté.

Pukancová kukuřice se využívá na popkorn

Pukancová kukuřice je v kuchyni využívaná pro výrobu popkornu

Její pěstování je taktéž obdobné, jako u kukuřice cukrové. Kukuřici pukancovou pěstujeme pro zrno v botanické zralosti, má tudíž delší vegetační dobu a tedy i vyšší nároky na teplo, než kukuřice cukrová. U nás se ale velkovýrobně nepěstuje, dováží se.

Nejčastější odrůdy: Jantár F1, Simona F1, Nana F1

Foto autorka a Shutterstock

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 2. 2023

Jak připravit záhon pro děti, které rády zahradničí

Předjaří se hodí pro plánování úprav či oprav zahrady, ať už se týkají zahradních staveb nebo výsadby. Pamatujeme i na děti, které rády pomáhají se zaléváním, sklizní a dalšími činnostmi.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x