
Oranžové odrůdy stále populárnější tykve hokkaido, zná už asi každý. Ale co ty modré, zelené nebo mini odrůdy. Už jste je vyzkoušeli?
Co že je to kabocha? Kabocha je vlastně hokkaido bez typického hokkaidového nosu. Původně pochází z Japonska, kde patří mezi velmi populární tykve. Má výjimečnou sladkou chuť a je jednou z nejsladších tykví.
Tykve typu kabocha si v posledních letech získávají oblibu mezi zahrádkáři po celém světě. Plody jsou kulatější než u tradičního hokkaida s hmotností okolo 1,5 až 2 kg. Lze říci, že jde o kulaté hokkaido. Tímto jsme poukázali na hlavní rozdíly a pro nás Evropany jde jednoduše zase o hokkaido.
Je tykev typu mini kabocha, tedy mini hokkaido, o hmotnosti 0,5–0,8 kg. Plody jsou ploše kulaté, s jasně oranžovou slupkou a tmavě oranžovou dužninou příjemné sladší chuti. Má velmi dobrou skladovatelnost.
Pro optimální chuť se tykve typu kabocha musí ponechat nejprve na teplém místě okolo 25 °C po dobu 12 až 15 dní, aby se část škrobu přeměnila na cukr. Pak se doporučuje kabochu přenést na chladné místo okolo 10–15 °C na dobu jednoho měsíce. Tykev takto plně vyzraje a stane se ještě chutnější.
Plně zralé, šťavnaté plody kabochy budou mít červenohnědou dužninu, tvrdou slupku a suchý korkovitý stonek.
Hokkaido je u nás bohužel spojováno jen s oranžovou barvou, což je velká škoda. V Asii a v Japonsku, je typ hokkaido využíván v mnoha barvách. Vždy jde ale jen o barvu slupky, dužnina je u všech podobná klasickému hokkaidu.
Je tykev typu hokkaido se světle šedou slupkou a pevnou, sytě oranžovou dužninou, s vysokým obsahem karotenu. Co se týče skladovatelnosti, je opravdu královnou. Po krátkodobém skladování dochází procesem dozrávání ke zvýraznění chuti. Je určená pro kuchyňské zpracování.
Využití má stejné jako u standardního hokkaida, zejména se hodí na přípravu dýňové polévky, tykvového pyré a na pečení či zapékání.
Zelené hokkaido má ploše kulovité tmavozelené plody se světlým žíháním a dorůstá do hmotnosti kolem 2 kg. Dužnina je jasně oranžová a chutná. Slupka je tužší než u klasického hokkaida, plody jsou ale díky ní lépe skladovatelné.
V Asii je tento typ tykve vysoce ceněný. Znalci tvrdí, že toto zelené hokkaido dokonce předčí chutí i to klasické oranžové.
Modré hokkaido má šedomodré plody o hmotnosti 1,5 kg. Plody jsou mírně plošší než u tradičního oranžového hokkaida. Kvalitou dužniny i její chutí se ale oranžovému bratru vyrovnají. Tato nehybridní odrůda je sice méně výnosná, ale kompenzuje to velmi dobrou skladovatelností.
Pro mnohé spíše zopakování. Sejeme v květnu přímo do půdy do řádků ve vzdálenosti 1,2–1,5 m od sebe, v řádku 0,5-0,7 m, do hloubky 3-5 cm. Pokud máme předpěstované sazenice z výsevů počátkem dubna, nyní, v druhé polovině května je ideální čas na jejich výsadbu. Tím si výrazně urychlíme nástup sklizně prvních plodů.
Tykve pro skladování jsou zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté. Plody skladujeme v suchu, snesou i vyšší teplotu až k té pokojové. Optimální skladování je tedy v suchu a při teplotě 12-22 °C. Chladný a vlhký sklep není pro skladování hokkaida vhodný.
V kuchyni můžeme tykve využít na nespočet způsobů, např. zavařovat, péct, na polévku, na tykvové hranolky, koláče, buchty, můžeme je kandovat a mnohé další.
Foto autor
Je obecně známé, že většina soukromých zahrádek je přehnojena draselnými hnojivy a zejména fosfáty. V těchto případech je přihnojování plnými hnojivy zbytečné, až škodlivé. Pak je nejvhodnějším řešením přihnojení jen organickými