
Rozmanité tykve: Druhy a odrůdy, které možná sklízíte i vy
30. 9. 2022Rozmanité tykve patří ke starým kulturním plodinám. V teplých oblastech Ameriky je pěstovali indiáni ještě před naším letopočtem.
Všestranná popínavá bylina lufa pochází z tropů. Mladá rostlina se listem i plodem podobá okurce. Využití plodů závisí na tom, jak zralé jsou.
Jedná se o tropickou rostlinu, která se dá dobře pěstovat v tuzemských podmínkách. Jednoletá bylina lufa (Luffa) patří do čeledi tykvovitých. Existuje v několika druzích.
Nároky na pěstování a vlastní pěstování jsou podobné jako u lagenárie. Základem je dostatek vody, výživy a hodně tepla.
Čím se rostlina vyznačuje:
Zralé plody poznáme tak, že na konci plodu se otevřou a semena vypadávají. Současně mají uvnitř inkrustované cévní svazky v podobě dužiny.
Plody dáme do vody několik dnů prokvasit. Následně je promnutím v ruce očistíme od pokožky, dužniny a propláchneme. Necháme je na slunci usušit a vybělit. Můžeme je vybělit i ponořením do vody s přídavkem Sava a pak na slunci osušit.
V minulosti se hojně využívaly v textilním průmyslu. Vyráběly se z nich vložky do bot, náplň do otomanů apod.
V dnešní době se pěstuje hlavně jako technická plodina.
Zralé plody lufy válcovité (Luffa cylindrica, syn. Lufa aegyptica) se využívají především na výrobu:
Péče o houbičku je velmi snadná. Stačí, když ji propláchneme nebo vyvaříme, následně necháme usušit a můžeme opět použít. Pozor na dlouhodobé vlhko. To jí nesvědčí a může začít plesnivět. Tím, že se jedná o 100% přírodní materiál, ji můžeme vyhodit na kompost, kde se bezezbytku rozloží.
Mladé, šťavnaté plody druhu lufa ostrohranná (Luffa acutangula) a lufa válcovitá (Luffa cylindrica) sklízené 10–12 dní po opylení jsou křehké, chutné a dobře stravitelné. Lze je využit jako okurky nebo je tepelně upravit jako cukety.
Foto Shutterstock
Dobré pro přínosný řez broskvoní je naučit se rozlišovat různé druhy výhonů této ovocné dřeviny. Nejkrásnější broskve se tvoří na tzv. pravých plodných výhonech.