
Paprika: žádaná zelenina s nejširším sortimentem odrůd
13. 10. 2022Paprika díky své vysoké vitaminové hodnotě, chuťovým vlastnostem a širokému kulinářskému využití jednoznačně patří k oblíbené zelenině.
Ledové papriky byly vyšlechtěny proto, aby si zachovaly svou chuť, barvu a tvar i po tepelné úpravě nebo při konzervaci nízkou teplotou.
V zimě přichází čas na výběr a pořízení nových osiv. Mezi nimi mohou být také ledové papriky, které se hodí k dlouhodobé konzervaci v zavařovacích sklenicích i mrazících boxech.
Papriky jsou nenahraditelným zdrojem vitaminů. V zimě to pak platí dvojnásob a ledovým paprikám nevadí skladování při nízkých teplotách. Navíc zaujmou svými barvami: od zelených přes červené a žluté až po hnědé a fialové.
Najdeme mezi nimi odrůdy vhodné k přímé spotřebě, ale i ty, které se hodí pro dlouhodobou konzervaci zamrazením, zavařením nebo úpravpu do podoby speciálních omáček, jako je kupříkladu ajvar.
Plody těchto paprik mají trojúhelníkové tvary, které dorůstají velikosti 5–7 cm. Podle preferencí můžeme vybírat podle barvy:
Tyto odrůdy se osvědčily k naplnění nejrůznějšími směsmi nebo sýry. Dobře se dají i nakládat. Alternativně lze vyzkoušet, jak chutnají plněné papričky osmažené v trojobalu.
Mezi rozličnými odrůdami ledových paprik najdeme i takové, které se velmi dobře hodí na zeleninové či kořeněné omáčky.
Charakteristické pro tyto odrůdy je, že jsou silnostěnné a slupky z nich lze po pečení v troubě na cca 220 °C a zhnědnutí lehce sloupnout.
Na tuzenském trhu se dá k tomuto účelu použít hned několik odrůd. Nejdůkladněji vyšlechtěná odrůda je Jablíčko. Plody jsou velké, kvádrovité s tloušťkou stěny cca 1 cm.
Mezi známé a osvědčené stálice patří:
Všechny odrůdy mají 15–20 cm dlouhé, masivní, tlustostěnné plody se šťavnatou chutí.
Jde o méně známou odrůdou – velmi masitou, tlustostěnnou papriku, která se oproti ostatním liší tvarem plodu. Je kulatý, tzv. rajčinový, v průmětu asi 7 cm velký. Tyto plody se také hodí k plnění nejen sýrem, ale i masovou směsí. Mohou se použít i pro pečení, neboť mají praktický mističkový tvar.
Tvarově atypická odrůda nese název tropického ovoce. Podlouhlé plody žluté barvy měří kolem 15 cm. Tato odrůda svým tvarem a barvou velmi nápadně připomíná právě banán. Odrůda je na samotném počátku zrání světle zelená a následně barva plodu přechází do sytě žluté barvy.
Zajímavostí je, že už při zelené barvě lze papriky jíst. Na keříku stačí nechat jen pár plodů na dozrání. Keřík pak bude plodnější. Tato odrůda je opravdová rarita. Dokonce i semeník odrůdy je zcela odlišný ve srovnání s klasickým semeníkovým jádrem papriky. Díky speciálnímu tvaru a lahodné chuti se nabízí rozličné gastronomické využití této odrůdy.
Zavařování si můžeme barevně zpestřit odrůdami:
Polínko je odrůdou vhodnou k přímé spotřebě, tepelnému zpracování nebo konzervaci a k tomu je ještě dostupná ve dvojí barevné kombinaci plodů . Klasické zelené nebo hnědé, která je barvou botanické zralosti. Svým názvem a podlouhlým obdélníkovým tvarem připomíná plápolající krb.
Na trhu najdeme nejen odrůdové stálice, ale i odrůdy nové, kterými si můžeme zpříjemnit a zpestřit úrodu, kterou si různou úpravou uchováme na zimní měsíce.
Foto autorka a Shutterstock
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.