Ledové papriky: ideální k zavaření nebo naložení

28. 1. 2023

Ledové papriky byly vyšlechtěny proto, aby si zachovaly svou chuť, barvu a tvar i po tepelné úpravě nebo při konzervaci nízkou teplotou.

V zimě přichází čas na výběr a pořízení nových osiv. Mezi nimi mohou být také ledové papriky, které se hodí k dlouhodobé konzervaci v zavařovacích sklenicích i mrazících boxech.

Zavařené ledové papriky

Domácí papriková zavařenina přijde v zimě vhod

Barevná paleta

Papriky jsou nenahraditelným zdrojem vitaminů. V zimě to pak platí dvojnásob a ledovým paprikám nevadí skladování při nízkých teplotách. Navíc zaujmou svými barvami: od zelených přes červené a žluté až po hnědé a fialové.

Najdeme mezi nimi odrůdy vhodné k přímé spotřebě, ale i ty, které se hodí pro dlouhodobou konzervaci zamrazením, zavařením nebo úpravpu do podoby speciálních omáček, jako je kupříkladu ajvar.

Sladké ledové papriky

Odrůdy ledových paprik Vendulka, Evinka a Citronek

Odrůdy Vendulka, Evinka a Citronek

Plody těchto paprik mají trojúhelníkové tvary, které dorůstají velikosti 5–7 cm. Podle preferencí můžeme vybírat podle barvy:

  • oranžovou odrůdu Vendulka,
  • červenou odrůdu Evinka,
  • žlutou odrůdu Citronek.

Tyto odrůdy se osvědčily k naplnění nejrůznějšími směsmi nebo sýry. Dobře se dají i nakládat. Alternativně lze vyzkoušet, jak chutnají plněné papričky osmažené v trojobalu.

Papriky pro mixy a omáčky

Mezi rozličnými odrůdami ledových paprik najdeme i takové, které se velmi dobře hodí na zeleninové či kořeněné omáčky.

Charakteristické pro tyto odrůdy je, že jsou silnostěnné a slupky z nich lze po pečení v troubě na cca 220 °C a zhnědnutí lehce sloupnout.

Na tuzenském trhu se dá k tomuto účelu použít hned několik odrůd. Nejdůkladněji vyšlechtěná odrůda je Jablíčko.  Plody jsou velké, kvádrovité s tloušťkou stěny cca 1 cm.

Mezi známé a osvědčené stálice patří:

  • červená odrůda Stalagni, Polňásek a Amadea,
  • žlutě zbarvená odrůda Sluníčko,
  • oranžově zbarvená odrůda Filip a Havaj.

Všechny odrůdy mají 15–20 cm dlouhé, masivní, tlustostěnné plody se šťavnatou chutí.

Paprika Stalagnit

Stalagnit

Speciální odrůdy

  • Klubíčko

Jde o méně známou odrůdou – velmi masitou, tlustostěnnou papriku, která se oproti ostatním liší tvarem plodu. Je kulatý, tzv. rajčinový, v průmětu asi 7 cm velký. Tyto plody se také hodí k plnění nejen sýrem, ale i masovou směsí. Mohou se použít i pro pečení, neboť mají praktický mističkový tvar.

  • Banánek

Tvarově atypická odrůda nese název tropického ovoce. Podlouhlé plody žluté barvy měří kolem 15 cm. Tato odrůda svým tvarem a barvou velmi nápadně připomíná právě banán. Odrůda je na samotném počátku zrání světle zelená a následně barva plodu přechází do sytě žluté barvy.

Zajímavostí je, že už při zelené barvě lze papriky jíst. Na keříku stačí nechat jen pár plodů na dozrání. Keřík pak bude plodnější. Tato odrůda je opravdová rarita. Dokonce i semeník odrůdy je zcela odlišný ve srovnání s klasickým semeníkovým jádrem papriky. Díky speciálnímu tvaru a lahodné chuti se nabízí rozličné gastronomické využití této odrůdy.

Je libo ledové papriky fialové nebo hnědé?

Zavařování si můžeme barevně zpestřit odrůdami:

  • fialové barvy – Fantazia, Fortuna,
  • hnědé barvy – Adam, Andromedam či Polínko.

Polínko je odrůdou vhodnou k přímé spotřebě, tepelnému zpracování nebo konzervaci a k tomu je ještě dostupná ve dvojí barevné kombinaci plodů . Klasické zelené nebo hnědé, která je barvou botanické zralosti. Svým názvem a podlouhlým obdélníkovým tvarem  připomíná plápolající krb.

Na trhu najdeme nejen odrůdové stálice, ale i odrůdy nové, kterými si můžeme zpříjemnit a zpestřit úrodu, kterou si různou úpravou uchováme na zimní měsíce.

Foto autorka a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

23. 4. 2024

Zelenina, bylinky a koření v dubnových výsevech a výsadbách

Do volné půdy vyséváme kořenovou, listovou i košťálovou zeleninu, kterou jsme ven v této sezoně zatím neseli. Vedle toho opakovaně vyséváme zahradní řeřichu, špenát, ředkvičky, saláty a další.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x