Které tykve muškátové pěstovat, aby dozrály do máslové chuti

29. 3. 2020

Tykve muškátové milují teplo a vlhko. Některé odrůdy byly vyšlechtěny do tropů a subtropů, jiné dozrají i pod českým nebem. Zaujmou barvou, tvarem i využitím.

Plazivý růst, mohutné liány, rozložité listy a silné úponky, tak se rostlina předvede na záhonu. Typ butternut má hruškovitý plod se  světle oranžovou tuhou slupkou a semeníkem ve spodní rozšířené části. Dužnina butternutů je světle oranžová s oříškovou příchutí.

Tykve muškátové

Rozmanité tvary a barvy tykví muškátových

Tvarová rozmanitost plodů tykve muškátové (Cucurbita moschata) je však podstatně širší – mohou být kulovité, ploché i válcovité o hmotnosti 1–20 kg. Slupka plodu nemusí být pouze světlá, může být i tmavě zelená nebo téměř oranžová.

Betakaroten do polévek, moučníků, k rýži, bramborám…

Velkým kladem muškátové tykve je její sytě oranžová dužnina s vysokým obsahem betakarotenu, sladká a jemně aromatická. Plná chuť vynikne až u plodů, které jsou dokonale vyzrálé. Tykev muškátová je výborná na pečení, do polévek i do moučníků. Skvělá je k těstovinám i k rýži. Vrstvu na plátky nakrájené tykve můžete dát třeba i do tradičních francouzských brambor.

Liscia (typ butternut)

Tato velmi raná odrůda zaujme tvarem hruškovitého podlouhlého plodu světle zelené, později béžové barvy. Velikost plodu přibližně 15 × 30 cm. V časné zralosti je dužnina krémově bílá až světle žlutá, s máslově ořechovou chutí, obsahuje malé množství semen, v plné zralosti je jasně oranžová.

Liscia, typ butternut

Odrůda tykve muškátové Liscia. Typickým znakem tykve muškátové je stopka plodu. Je pětihranná, oblá, poseta tvrdými trichomy. Je jemnější a subtilnější než stopka tykví obecných.

Serpentine F1 (typ tromboncino)

Je to vitální plazivá tykev s dlouhým kyjovitým plodem. Stejně jako u krátkých butternutů má semeník pouze v rozšířené vrcholové části plodu. Dlouhý krk je tvořený pevnou oranžovou dužninou oříškové chuti.

Serpentine F1 tykev

Odrůda tykve muškátové Serpentine F1

Lunga di Napoli

Má velké plody dosahující 7–10 kg. Jsou dlouze kyjovité s tmavě zelenou slupkou a intenzivně oranžovou dužninou. Tato tykev by nakrmila fotbalovou jedenáctku a vzhledem ke své velikosti se nedá připravit najednou.

V Itálii mají její plody v obchodech na pultě a uříznou vám kolečko široké dle vašeho přání jako u salámu. Dužnina je chutná a výborná na pečení i polévky.

Musquee de Provence

Osvědčená francouzská odrůda nezklame chutí ani výnosem. Plody jsou velké, ploše kulovité a žebernaté. Tmavě zelená slupka na některých částech přecházející do oranžova je silně ojíněná. Dužnina je tmavě oranžová, chutná. Plod je díky výrazné voskové vrstvičce dobře skladovatelný.

Musquee de Provence, tykev

Tykev muškátová, odrůda Musquee de Provence

Phoenix F1 a Sweet Berry

Obě odrůdy nás výrazně zaujaly. Plody jsou kapkovitého tvaru, menší, v kuchyni je proto můžete zpracovat najednou. Menší plod je však u obou odrůd i v našich podmínkách vyvážen dobrou násadou a vysokým výnosem.

Tykev muškátová: Phoenix

Odrůda tykve muškátové Phoenix

Phoenix má béžové plody s nepravidelným světle zeleným síťováním. Dužnina je oranžová, chutná.

Ojínění plodů je typickým znakem tykve muškátové. Vosková vrstvička chrání plod při skladování, neotírejte ji proto při sklizni.

Povrch plodů Sweet Berry je nahnědlý a silně ojíněný. Plod musíte rozkrojit, abyste jej ocenili.

Dužnina je temně oranžová, i v syrovém stavu sladká a chutí připomínající mrkev. Je pevná a křehká, výtečná na pečení, pomazánky i polévky.

Při tepelné úpravě rychle měkne, nemusíte ji proto dlouho zpracovávat. Při kratší tepelné úpravě si zachovává výrazné množství nutričně prospěšných látek.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x