
Pěstujeme fazoly pro různá menu: zahradní, polní, do salátu
1. 5. 2022Fazoly se liší barvou i tvarem lusků: Jsou zelené, žluté, fialové, v řezu kulaté, ploché. Rovněž různé barvy zrn zpestřují užití plodiny.
Tykve muškátové milují teplo a vlhko. Některé odrůdy byly vyšlechtěny do tropů a subtropů, jiné dozrají i pod českým nebem. Zaujmou barvou, tvarem i využitím.
Plazivý růst, mohutné liány, rozložité listy a silné úponky, tak se rostlina předvede na záhonu. Typ butternut má hruškovitý plod se světle oranžovou tuhou slupkou a semeníkem ve spodní rozšířené části. Dužnina butternutů je světle oranžová s oříškovou příchutí.
Tvarová rozmanitost plodů tykve muškátové (Cucurbita moschata) je však podstatně širší – mohou být kulovité, ploché i válcovité o hmotnosti 1–20 kg. Slupka plodu nemusí být pouze světlá, může být i tmavě zelená nebo téměř oranžová.
Velkým kladem muškátové tykve je její sytě oranžová dužnina s vysokým obsahem betakarotenu, sladká a jemně aromatická. Plná chuť vynikne až u plodů, které jsou dokonale vyzrálé. Tykev muškátová je výborná na pečení, do polévek i do moučníků. Skvělá je k těstovinám i k rýži. Vrstvu na plátky nakrájené tykve můžete dát třeba i do tradičních francouzských brambor.
Tato velmi raná odrůda zaujme tvarem hruškovitého podlouhlého plodu světle zelené, později béžové barvy. Velikost plodu přibližně 15 × 30 cm. V časné zralosti je dužnina krémově bílá až světle žlutá, s máslově ořechovou chutí, obsahuje malé množství semen, v plné zralosti je jasně oranžová.
Odrůda tykve muškátové Liscia. Typickým znakem tykve muškátové je stopka plodu. Je pětihranná, oblá, poseta tvrdými trichomy. Je jemnější a subtilnější než stopka tykví obecných.
Je to vitální plazivá tykev s dlouhým kyjovitým plodem. Stejně jako u krátkých butternutů má semeník pouze v rozšířené vrcholové části plodu. Dlouhý krk je tvořený pevnou oranžovou dužninou oříškové chuti.
Má velké plody dosahující 7–10 kg. Jsou dlouze kyjovité s tmavě zelenou slupkou a intenzivně oranžovou dužninou. Tato tykev by nakrmila fotbalovou jedenáctku a vzhledem ke své velikosti se nedá připravit najednou.
V Itálii mají její plody v obchodech na pultě a uříznou vám kolečko široké dle vašeho přání jako u salámu. Dužnina je chutná a výborná na pečení i polévky.
Osvědčená francouzská odrůda nezklame chutí ani výnosem. Plody jsou velké, ploše kulovité a žebernaté. Tmavě zelená slupka na některých částech přecházející do oranžova je silně ojíněná. Dužnina je tmavě oranžová, chutná. Plod je díky výrazné voskové vrstvičce dobře skladovatelný.
Obě odrůdy nás výrazně zaujaly. Plody jsou kapkovitého tvaru, menší, v kuchyni je proto můžete zpracovat najednou. Menší plod je však u obou odrůd i v našich podmínkách vyvážen dobrou násadou a vysokým výnosem.
Phoenix má béžové plody s nepravidelným světle zeleným síťováním. Dužnina je oranžová, chutná.
Ojínění plodů je typickým znakem tykve muškátové. Vosková vrstvička chrání plod při skladování, neotírejte ji proto při sklizni.
Povrch plodů Sweet Berry je nahnědlý a silně ojíněný. Plod musíte rozkrojit, abyste jej ocenili.
Dužnina je temně oranžová, i v syrovém stavu sladká a chutí připomínající mrkev. Je pevná a křehká, výtečná na pečení, pomazánky i polévky.
Při tepelné úpravě rychle měkne, nemusíte ji proto dlouho zpracovávat. Při kratší tepelné úpravě si zachovává výrazné množství nutričně prospěšných látek.
Foto autor
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.