Cukrový meloun, pochoutka ze zahrádky v teplé oblasti
27. 1. 2021Šťavnatý, aromatický, sladký, s pozoruhodnou dužninou, na talíři nebo s jiným ovocem v salátové míse potěší děti i dospělé.
Kiwana chutnají sladkokysele a může se stát, že se v obchodech ocitnou v nabídce exotického ovoce. Pěstují se však podobně jako okurky nebo melouny.
Kiwano (Cucumis metuliferus), blízký příbuzný melounů, pochází z jihu Afriky a podle výrůstků na plodech se mu říká rohatá okurka. Okurce se také nápadně podobá. Plazivé stonky kiwana dorůstají délky několika metrů. V úžlabí střídavých listů se objevují sytě žluté květy, které se po oplození mění ve válcovité bobule dlouhé až 12 cm a široké 5–7 cm.
Povrch plodu je pokryt pevnou, při dozrání oranžovou pokožkou porostlou krátkými, silnými ostny. Uvnitř bobule se nachází velké množství bílých semen obalených zeleným, sladkokyselým míškem.
Pěstování této okurky a její nároky jsou shodné jako u většiny ostatní plodové teplomilné zeleniny.
Semena vyséváme za okno na přelomu března a dubna. Nejvíce kiwanu vyhovují podmínky dobře větraného fóliovníku, kam vysazujeme předpěstované sazenice koncem dubna.
Z prvních plodů se můžeme radovat na přelomu července a srpna, přičemž dobře vyživená a zalévaná rostlina je schopna přinést do konce vegetace několik desítek zralých plodů, které sklízíme, na rozdíl od ostatních okurek, až v plné zralosti, kdy se pokožka zbarvuje dooranžova.
Kiwano, resp. jeho semena, obsahují větší množství draslíku a hořčíku, dužnina pak i vitamin C.
Pěstitelům z teplejších oblastí Česka kiwano dozraje i na volných záhonech, kam lze sazenice vysadit po 15. květnu. Předností jihoafrické okurky je, že netrpí stejnými houbovými chorobami jako nakládačky či salátové okurky. Zato však bývá napadána sviluškou a molicí.
Plody využijeme především v syrovém stavu. Příčně rozkrojený plod je možné vyjíst lžičkou, přičemž chuťově nevýrazná semena jíme stejně jako u okurek či u melounu. Kdo semínka nemusí, může dužninu propasírovat přes sítko. Dužninu je možné využít k přípravě koktejlů, ovocných desertů, ale i do různých sals.
Kiwano rozkrojíme a dužninu se semeny propasírujeme přes sítko. Dužninu melounu nakrájíme na malé kousky. Limetku oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kousky. Vše vložíme do mísy, přilijeme šťávu z kiwana a dobře promícháme.
Do šťávy vymačkané z jednoho pomeranče přidáme lžičku medu a dobře rozmícháme tyčovým mixerem. Touto zálivkou zalijeme melounové a limetkové kousky předem smíchané se šťávou z kiwana. V lednici ponecháme asi hodinu proležet. Po té servírujeme nejlépe ve skleněných miskách. Porci posypeme po povrchu nasekanými mandlemi.
Foto autor
Je-li teplo, rostliny schované pod chvojím začínají růst a vytahovat se. Navíc hrozí nebezpečí rozšíření plísní. Pod chvojím se také schovávají hlodavci. Proto za teplého počasí chvojí nadzvedneme a větráme.