Cukrový meloun, pochoutka ze zahrádky v teplé oblasti

27. 1. 2021

Šťavnatý, aromatický, sladký, s pozoruhodnou dužninou, na talíři nebo s jiným ovocem v salátové míse potěší děti i dospělé.

Nároky na prostředí

Melounům cukrovým (Cucumis melo) se daří na zahradách v teplejších oblastech Česka. Jejich původ není přesně určen, ale jejich pěstební nároky odvozujeme od předpokládané domoviny v afrických subtropech.

K optimálnímu růstu melouny potřebují poměrně vysoké teploty, které se pohybují mezi 25–30 °C. Naopak při teplotách pod 15 °C přestávají růst. Teploty blízké nule rostliny zničí. V tuzemských klimatických podmínkách svědčí melounům teplejší oblasti Polabí nebo jižní Moravy. Jinde je lze částečně přirychlovat v buňkách z fólie nebo přímo ve fóliových tunelech.

Zralý cukrový meloun

Zralý plod cukrového melounu se zaschlou stopkou

Podobně náročný je cukrový meloun na vodu. Kořenová soustava je sice silně rozvětvená, ale mělká, a tak meloun vyžaduje dostatečnou zásobu půdní vláhy, případně pravidelnou zálivku.

Půdy s vyšším obsahem organických látek, dobře propustné a středně těžké jsou ideálním stanovištěm. Na druhé straně vyloženě nevhodné jsou těžké, studené a přemokřené lokality, kde melouny brzy trpí houbovými chorobami. V takových místech je vhodnější pěstovat je v substrátu třeba jako kulturu v pytlích.

Záhony hnojíme podobně jako okurky

Dáváme asi 3 kg hnoje nebo až 5 kg kompostu na 1 m² společně s průmyslovými hnojivy, která zapravíme při podzimním rytí.

  • Na 10 kg plodů potřebujeme dodat asi 30 g dusíku, 4 g fosforu a 40 g draslíku v čistých živinách.
  • Pozor na použití draselné soli, respektive chlóru, na který jsou melouny citlivé.

Při výběru pozemku neopomínáme dodržet doporučený osevní postup, takže melouny nesázíme ani po sobě, ani po dalších druzích z čeledi tykvovitých. Vhodné předplodiny jsou luskoviny nebo kořenová zelenina. Znovu na tentýž záhon bychom měli meloun sázet nejméně po čtyřleté přestávce.

Pěstování od výsevu

Meloun cukrový pěstujeme ve skleníku nebo pařeništi z březnových až dubnových výsevů. Semena si podrží klíčivost 6–8 let bez významnějšího poklesu vitality.

Mulčování usnadní pěstováná melounu

Melounu svědčí záhon mulčovaný textilií

Nejpozději dva týdny před výsadbou doplníme zbytek průmyslových hnojiv a asi polovinu celkové potřeby dusíku.

Sazenice, které mají přibližně 5–7 pravých listů, vysazujeme po zmrzlých v polovině května na upravené záhony do sponu 40 x 80–100 cm. Velmi se osvědčilo používat mulč buď z černé netkané textilie (30–50 g/m²), nebo z polyetylenové fólie. Urychlí se tím ranost a omezí výskyt plísně okurkové a samozřejmě také plevelů.

  • Cukrové melouny obvykle pěstujeme na záhoně jako plazivou kulturu, ale právě proti plísni okurky je preventivním opatřením vytáhnout porost na vertikální sítě, aby byl omezen kontakt listů s půdou. V této variantě je nutné zajistit oporu plodům. Někdy se zavěšují do sítěk z motouzů.
Plíseň okurky poničila výsadbu melounů

Melouny zničené plísní okurky

Pro melouny je nezbytná pravidelná závlaha, při které během celé sezony můžeme dodat až 400 mm vody zhruba v  deseti zálivkách. Na přihnojování plnými hnojivy jsou také náročné. Ochranu proti patogenům řešíme stejně jako u okurek.

Zralá dužnina bez semínek

Dužnina připravená k ochutnání

Sklizeň

Plody vyzrávají dříve než meloun vodní.

Plody sklízíme již od poloviny léta do prvních mrazíků. Sklizňovou zralost poznáme podle zasychajících stopek a nezaměnitelné aromatické vůně plodů. Velikost plodů se pohybuje většinou okolo jednoho až tří kilogramů. Z 10 m² sklidíme okolo 20–30 kg plodů. Chceme-li je udržet delší dobu, co nejdříve je uložíme do chladnějšího prostředí (okolo 12 °C).

Cukrový meloun

Různé odrůdy se liší barvami dužniny i strukturou slupky; foto Thinkstock

Odrůdy cukrových melounů

Cukrové melouny se liší barvou, velikostí, tvarem i povrchem. Rozlišujeme zeleně, žlutě, oranžově zbarvenou dužninu plodů. Povrch může být hladký, žebernatý (typ kantalupy neboli muškátové melouny) nebo síťkovaný.

Z osvědčených zmíním například odrůdu Gallia, Nirit, Honeydew, Ananas nebo Melba. Stále je oblíbená již tradiční odrůda Solartur.

Foto autor a Thinkstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

4. 7. 2022

Kdy probírat hrozny, aby vzrostla kvalita bobulí vinné révy

Vysokou násadu stolních hroznů můžeme regulovat, tím zvýšíme nejen jejich kvalitu, ale i vyzrálost. Jakmile mají bobule velikost hořčičného semínka, je vhodné na místech se stísněnými plody vystřihnout špičatými nůžkami celé hrozny.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x